Artikel top billede

Sympatistrejke med CSC kan ramme dansk luftfart

Medarbejderne i CSC Airline Solutions, der står for driften af blandt andet booking og reservationer hos SAS, har varslet sympatistrejke. Det kan potentielt få vidtrækkende konsekvenser.

Mens vi endnu ikke har set centrale offentlige it-systemer brænde for alvor som følge af strejken hos CSC, der blev blæst i gang 1. juni, får ledelsen hos CSC nu endnu en udfordring at bekymre sig om. 

Ansatte i CSC Airline Solutions, der er en del af den danske CSC-koncern, har nemlig varslet sympatistrejke med de Prosa-medlemmer i CSC, der lige nu har garderet sig ved virksomhedens hovedkvarter på Retortvej i Valby.

Det drejer sig om cirka 125 medarbejdere, der er medlemmer af Prosa/SAS, som, hvis de ender med at strejke, vil bringe det samlede antal strejkende op over 500. 

Selskabet, der laver systemer til luftfartsselskaber, står for stort set al SAS' it-drift, herunder booking og billetreservationer.

"Det, som alle andre på CSC frygter, er, at hvis det lykkes at forringe vores vilkår så meget, så ved vi, at de står for tur bagefter," siger Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen om baggrunden for Airline Solutions-medarbejdernes strejkevarsel. 

Underkendt af CSC

Hanne Lykke Jespersen fortæller, at det første strejkevarsel blev sendt af Prosa/SAS 1. juni. 

Men CSC nægter at have modtaget noget varsel.

"Et varsel er først gældende, når det er kommet frem til modtageren. CSC har dags dato fortsat ikke modtaget noget formelt varsel om konflikt fra Prosa/SAS," skriver CSC-chef Lene Christensen i en mail til Computerworld.

Hun mener heller ikke, at de formelle betingelser er overholdt, fordi en sympatikonflikt ifølge CSC skal varsles to måneder i forvejen. 

CSC har fået oplyst fra DA, at arbejdsgiverforeningen har modtaget en kopi af et strejkevarsel, hvor varslingsreglerne ikke er overholdt.

DA har derfor indgivet en indsigelse mod varslet til den faglige hovedorganisation FTF, hvor Prosa er medlem. Der er indkaldt til fællesmøde mellem DA og FTF den 17. juni, hvor indsigelsen skal behandles.

Vi har vidner

Prosa-næstformand Hanne Lykke Jespersen er lodret uenig med CSC.

Hun fortæller, at Prosa har dokumentation på at have sendt varslet til CSC, og at det er sendt anbefalet med vidner. 

Derudover henviser hun til, at de 14 dages konflikvarsel er nedskrevet i CSC Airline Solutions konfliktregler, ligesom det også er standarden andre steder. For eksempel i hovedaftalen mellem LO og DA.

Endvidere siger reglerne, at der syv dage inden, strejken går i gang, skal informeres om de strejkendes beslutning, men der er ikke blevet sendt noget andet strejkevarsel endnu.

Ifølge Hanne Lykke Jespersen er der på nuværende tidspunkt ikke andre datterselskaber i CSC, der har indsendt varsler om sympatistrejke.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?