Artikel top billede

Foto: Jesper Svarre, Prosa.

CSC-ansattes svære valg: Konflikt eller fyreseddel

CSC-medarbejderne skal netop nu afgøre, om de vil tilbage til jobbet på HK-overenskomst eller fortsætte konflikten mod CSC. Vælger de konflikten, er det formentlig lig en fyringsseddel.

De CSC-medarbejdere, som torsdag i arbejdsretten mistede deres to overenskomster hos Prosa, har fredag eftermiddag fået to valg. 

"De skal vælge mellem, om de går på arbejde eller om de fortsætter konflikten," fortæller næstformand i Prosa, Hanne Lykke Jespersen, der er på vej til Valby-Hallen i København, hvor medlemmerne senere i dag skal træffe beslutningen. 

Hun fortæller, at lokalafdelingen Prosa/CSC's bestyrelse formentlig indstiller et forslag til afgørelse blandt medlemmerne. 

"Det, jeg synes, er vigtigt, er, at de gør noget med stor tilslutning. At de enten fortsætter eller går tilbage med stor tilslutning. Det vil jeg arbejde for," siger Hanne Lykke Jespersen.   

Arbejde eller fyring 
De Prosa-organiserede CSC-ansatte kan altså vælge at kaste håndklædet i ringen og tage imod det tilbud om at møde på arbejde hos CSC på en HK-overenskomst allerede mandag, som der står i de breve, de konfliktende modtog allerede i morges.
 
I praksis vælger medarbejderne mellem at have et arbejde eller ej, har CSC's administrerende direktør Carsten Lind allerede slået fast.

Direktøren og HK opfatter konflikten som afsluttet.
 
"Set fra CSC's side tjener lockouten ikke længere noget formål. De har opnået deres formål at komme ud af de to overenskomster med Prosa," siger professor i arbejdsret ved Københavns Universitet, Jens Kristiansen, til Computerworld. 
 
Ikke helt slut
Men set fra Prosas side har konflikten ikke udtjent sit formål.

For hvis Prosa gerne vil forsøge at fastholde en overenskomst med CSC, så kan strejken stadigvæk tjene det formål at lægge pres på CSC i de fortsatte forhandlinger, forklarer professoren.
 
Prosa har indtil videre meldt ud, at konflikten fortsætter med det formål at opnå en overenskomst med CSC.
 
Vælger medlemmerne at konflikte videre for at vinde en overenskomst, skal de opnå, at CSC bliver så hårdt presset, at virksomheden er tvunget til forhandlingsbordet for at indgå overenskomst med Prosa igen.
 
En manøvre som skal nås indenfor en kortere tidsfrist, fordi CSC efter at have indgået overenskomst med HK formentlig med det samme vil erklære sig frigjort af konflikten, hvilket vil betyde, at parterne så må vente på en ny afgørelse fra arbejdsretten. 
  
"I bund og grund har de et valg mellem at fortsætte eller standse konflikten," siger Jens Kristiansen om de CSC-ansattes muligheder ved medlemsmødet i dag. 

Stemningen afgør valget

"Hvis man ser rent arbejdsretsligt på situationen, er det min vurdering, at Prosa godt kan fortsætte strejken. Men noget andet er, om Prosa og medlemmerne er motiverede for at gøre det. Når man strejker, koster det penge, og i den sidste ende sætter man som deltager også sit job på spil," siger Jens Kristiansen.

"Så ét er jura, noget andet er stemningen blandt de strejkende. Det er klart, at der indgår en hel række forskellige hensyn, når man skal vurdere, om det er formålstjenstligt at fortsætte strejken," siger Jens Kristiansen.

Han fortæller, at presset på CSC måske ikke er ligeså stort nu, som da Prosa havde de to overenskomster hos CSC.

"I al fald har CSC jo nu lov til at tilbyde de strejkende ansættelse på andre vilkår," siger han.

Tilbud før jobopslag

Samtidig er de 500 strejkende og lockoutede medarbejderes jobs frie til genansættelse og jobopslag. Men som CSC tidligere og i morges har oplyst i personlige breve til de konfliktramte, er hensigten at tilbyde de ansatte jobbet tilbage på HK-overenskomst, inden jobbene ryger på opslagstavlerne hos rekrutteringsbureauer og arbejdsformidlinger.

"Der er ikke overenskomst mellem parterne længere. Og ansættelsesforholdene for de strejkende er i princippet ophørt med konfliktens iværksættelse," siger Jens Kristiansen.

Men omvendt har Prosa og Prosas medlemmer altså også lov til at fortsætte konflikten, påpeger professoren i arbejdsret.

Hvad med nøglemedarbejdere?

Spørgsmålet er imidlertid, hvor effektiv en sådan strejke vil være, hvis CSC blot slår de konfliktendes 400-500 jobs op og tilbyder dem til andre, forklarer Jens Kristiansen.

"Hvis CSC hurtigt kan få besat alle stillingerne, så vil en strejke i sagens natur ikke være lige så effektiv, som den har været. Det er klart, at i det øjeblik man er frigjort af overenskomsterne, så har man som arbejdsgiver nogle andre muligheder for at gardere sig imod effekterne af en strejke," siger han.

"Men det må selvfølgelig også indgå i overvejelserne, hvor mange af de personer, der er i strejke nu, som kan være nøglemedarbejdere og andet, som du ikke bare lige kan erstatte," siger Jens Kristiansen.

"I det øjeblik, CSC indgår overenskomst med HK, så foreligger der er ny situation. Og så kan CSC godt indgtage det standpunkt, at konflikten er ulovlig. Og hvis ikke Prosa er enig i det, må CSC få spørgsmålet afklaret i Arbejdsretten,

Hurtig afgørelse i vente

Det spørgsmål kan ifølge Jens Kristiansen afgøres relativt hurtigt.  

"Måske inden for en måneds tid, men det afhænger jo også af, hvordan Arbejdsrettens kalender i øvrigt ser ud her op til sommerferien," siger Jens Krisitansen. 

Om det er tid nok for Prosa-medlemmerne og it-fagforbundet til at tvinge CSC til forhandlingsbordet, kan kun de selv afgøre.

Beslutning tager medlemmerne på et møde i Valby-Hallen om lidt. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere