Artikel top billede

Svanemølle Station i København efter skybruddet.

Brand og vand lukker Banedanmarks it-systemer

Banedanmarks it-systemer bukkede under efter oversvømmelse og brand i serverrummene. Banedanmark sørger nu for, at noget tilsvarende ikke kan ske igen.

Også Banedanmarks it-systemer måtte give fortabt, da vandmasserne lørdag aften og nat fossede ned fra himlen over København.

Banedanmarks kældre på Banedanmarks adresse på Amerika Plads på Østerbro blev oversvømmet af det kraftige skybrud.

Hvad der først lignede en rutinemæssig krisehåndtering, udviklede sig dramatisk, da der efterfølgende udbrød brand i kælderen, og Banedanmark måtte lukke for såvel strøm som it-systemer.

Alarm

"Da jeg natten til søndag ved firetiden så to lastvogne fra Beredskabsstyrelsen pumpe vand op fra den sejlende kælder og en brandbil bemandet med fuldt udstyrede røgdykkere tvivlede jeg på, hvornår vi kunne få vores systemer op og køre igen," fortæller CIO i Banedanmark, Kenneth Lau Rentius.

Han forklarer, at han lørdag klokken 21.00 modtog en alarm om nedbrud på køleanlægget og fik sendt en netværkstekniker ud på Banedanmarks kommandocentral på Amerika Plads på Østerbro.

På det tidspunkt var der kun omkring en halv centimeter vand i kælderen, men vandmængden steg hurtigt. og da Beredskabsstyrelsen ankom, var vandstanden steget til omkring 40 centimeter.

De strømbærende skinner lå også under vand, og den ene af de to UPS-strømanlæg satte ud.

Brand i serverrummet

"Ved 2-tiden lyder et brag, og der opstår kraftig røgudvikling. Vi vælger at lukke samtlige systemer ned og kontakter brandvæsenet. Det viser sig, at den ene UPS er totalt nedsmeltet, det samme er 40-50 strømkabler," fortæller Kenneth Lau Rentius.

På det tidspunkt - set natten til søndag - er det meste af Banedanmarks ledelse informeret om situationen, og Kenneth Lau Rentius udarbejder en prognose, der på optimistisk vis anslår, at systemerne er oppe igen 12 timer senere.

El-forsyningen er tilbage allerede søndag morgen, og it-systemerne startes så småt op igen ved 14.30-tiden og ved 16-tiden er de oppe igen, og klokken 18.00 kører alle Banedanmrks it-systemer, der bl.a. informere togrejsende om forsinkelser og aflyste tog.

"Jeg er totalt imponeret over den indsats der blev ydet i det kritiske døgn," siger Kenneth Lau Rentius.

"Vi har planlagt et oprette redundant system på en anden adresse, og efter weekendens begivenheder kan det kun gå for langsomt," siger han.

Det nye datacenter bliver placeret nær Hovedbanegården og skal sikre, at Banedanmark kan skifte it-system, hvis det ene skulle sætte ud.

Læs også:

Hovedstadens hospitaler: Sådan ramte vandet os.

Skybrud tvinger hostingfirma til at flytte 300 servere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Ny bølge ruller ind over kommunale it-afdelinger: "Det er faktisk en vej, man godt kan gå som kommune. Det er ikke en eller anden flippet ting fra 60’erne"
Der er ved at ske et paradigmeskifte i den kommunale måde, it-projekter og -indkøb gribes an. Et af de steder er i den sydvestjyske kommune Varde med en it-afdeling på blot 20 ansatte. Her har Thomas Neville som nyuddannet it-mand været frontløber på at tage udgangspunkt i brugernes behov og virkelighed, når der skal købes eller udvikles it. "De følte nok ikke rigtigt, at man inde på rådhuset vidste, hvad de gik og lavede," siger han.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.