Linus' ukendte open source system vinder frem

Linus Torvalds startede udviklingen af Linux-styresystemet, der har stor succes på servere og mobiltelefoner. Den finske open source-udvikler har også succes med et andet mindre kendt system.

"En implementering, der på mange måder stinker, men som opfylder mine behov."

Sådan betegnede Linus Torvalds, ophavsmanden til Linux, sit open source versionsstyringssystem Git, da han frigav den første version for over seks år siden. 

Siden er implementeringen forbedret, og Git opfylder ikke længere kun Linus' behov, men en masse andre udviklere har taget det distribuerede versionsstyringssystem til sig.

Ved hjælp af det distribuerede versionsstyringssystem er det muligt at holde styr på kodebidrag til softwareprojekter, hvor programmørerne er spredt ud over mange geografiske lokationer. 

Android anvender Git
Det er eksempelvis tilfældet for det udbredte mobilstyresystem Android. Git er versionsstyringssystemet for Android og Androids store succes er med til at udbrede kendskabet til Git. Udviklere i telekommunikationsbranchen og andre, der bidrager til Android-udviklingen, kommer nemlig i berøring med Git, når de tilføjer ny kode til Android-projektet. 

En interessant krølle på den historie er, at Android selv er baseret på Linux-kernen, som Linus Torvalds startede udviklingen af for mere end tyve år siden i sit soveværelse.

Den 25. august 1991 skrev han til nyhedsgruppen comp.os.minix på Usenet:

"I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386 (486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready."

Siden er Linux bestemt blevet både "big" og "professional" med stor udbredelse på alverdens servere og altså nu også mobiltelefoner som Android. 

Markant flere Git-brugere
Nu vokser udbredelsen og kendskabet til Linus' mindre kendte open source system Git. Det er nemlig ikke kun Android-udviklere, der har taget Git til sig. Eksempelvis er der stadig flere blandt udviklere, der anvender Eclipse-udviklingsmiljøet, som tager Git i brug.

Git-anvendelsen er vokset fra pauvre to procent i 2009 til 13 procent i år, viser den nyeste undersøgelse fra Eclipse-udviklermiljøet (pdf).

Forleden annoncerede Google Code så, at Googles hosting-platform af open source udviklingsprojekter nu også understøtter Git. Hidtil kunne udviklere vælge mellem det centraliserede versionsstyringssystem Subversion og det distribuerede Mercurial.

Selvom Git får stadig flere brugere, så har blandt andet Subversion og andre systemer en stor del af markedet indenfor versionsstyringsystemer.

Eksempelvis viser Eclipse-udvikler-undersøgelsen at Subversion er det foretrukne versionsstyringssystem blandt 51,3 procent af de adspurgte, mens CVS, et andet centraliseret system anvendes af 13,3 procent. Herefter følger distribuerede systemer som Git med 12,8 procent og Mercurial med 4,6 procent.

Distribueret model er bedre end centraliseret model 
Linus Torvalds selv ser Git som et skifte væk fra en centraliseret versionsstyring til en distribueret model, der - når man har vænnet sig til det - er den centraliserede model overlegen:

"Jeg tror, at det selv for kerne-udviklingsfolkene tog nogle få år at vænne sig til hele den distribuerede model, og nu har en masse folk som var "early adopters" - både indenfor og udenfor kerne-miljøet - været med til at gøre modellen meget mere kendt og forståelig. Når du først har forstået de ting som en virkelig distribueret model som Git giver dig, så vender du aldrig tilbage til en centraliseret model," siger Linus Torvalds ifølge denne Infoworld-artikel.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.