Artikel top billede

Goddag, må jeg overtage din pc?

Personer, der ringer dig op via mobilen og beder om adgang til din pc, er en voksende trend blandt net-kriminelle. Se hvordan du undgår at blive fuppet.

"Jeg blev ringet op af en engelsktalende person med indisk accent, som ville have mig til at starte min pc, og give ham adgang til den," fortæller Erik Jensen til Computerworld.

Og derved blev Erik Jensen endnu et offer for en ny metode blandt net-kriminelle.

Lidt tidligere på sommeren kom der advarsler i flere lande fra Microsoft om, at firmaet oplevede, at deres navn blev brugt i lignende svindelnumre, hvor folk blev ringet op af personer, der udgav sig for at være fra Microsoft.

Herefter berettede personen, at der skulle være fundet virus på maskinen, og at han lige ville løse problemet.

Formålet var naturligvis et andet, nemlig at støvsuge maskinen for informationer eller sælge dig noget ubrugelig sikkerheds-software.

Og reaktionen på den opringning bør være som Erik Jensens:

"Jeg gav selvfølgelig ikke manden adgang til noget som helst."

Ny forretningsmodel

Denne svindelform er ret ny i vores del af verden, men allerede i 2010 advarede en australsk forbrugerorganisation om problemet.

"Problemet er voksende på vores breddegrader. Vi har modtaget flere henvendelser fra andre, som har oplevet det samme," siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

Det udsagn bakkes op af lederen i DK-CERT.

"Jeg har faktisk flere bekendte, der har oplevet lignende opkald," lyder det fra Shehzad Ahmad.

"Der er ingen tvivl om, at der er nogle net-kriminelle, som ser en forretningsmodel i denne angrebsmetode."

Shehzad Ahmad vurderer, at det er enkelt at få fat i telefonnumre på nettet. Det kan også være folk, der har besvaret spam-mails og i den forbindelse indtastet deres telefonnummer.

"Vi har kendt problemet i noget tid, men det har været i meget lille omfang. Jeg hører dog fra de andre CERT'er, at vi kommer til at se mere fra denne boldgade."

Kan blive slemt

Han er ikke meget bekymret for telefon-spam'en.

"Jeg er ikke bekendt med nogen sager, hvor svindlen har givet pote. Jeg tror ikke, at danskerne overlader computeren til en engelsktalende mand, der pludselig ringer op," siger Shehzad Ahmad.

"Men hvis der kommer en dansksproget udgave af svindlen kan sagen stille sig helt anderledes, lyder hans vurdering.

For at forhindre, at man bliver snydt, giver han et meget enkelt råd:

"Læg på."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere