Artikel top billede

Foto: Marius Largu (Foto: /)

Teleselskaber: Vores koder sikrer dig mod aflytning

Sikkerheden hos de danske teleudbydere har været draget i tvivl i forbindelse med ulovlige aflytninger af private voicemails.

Læs også: Det er barnemad at aflytte din telefonsvarer

Sikkerheden omkring voicemails har været til stor diskussion på det seneste. Det kommer i kølvandet på skandalen omkring den britiske avis News of the World, der over en periode har foretaget ulovlige aflytninger af privates voicemails.  

Men de fire største teleselskaber, TDC, Telenor, Telia og 3, mener ikke, de har problemer med sikkerheden. Til gengæld har de hver deres måde at forebygge på. 
 
En af de mest udskældte syndere i sikkerhedsdebatten er standard-koderne til voicemails, der typisk er 1234.

Af de fire selskaber er det kun TDC, der benytter de nemme standardkoder. Her bliver brugeren ved hver aflytning anbefalet at ændre den til en personlig kode.
 
"Når du får et TDC-abonnement, så er pinkoden til din voicemail ganske rigtigt 1234. Når du aflytter din voicemail første gang, beder den dig om at lave koden om. Gør du ikke det, vil beskeden blive gentaget, hver gang du aflytter svareren, indtil du ændrer koden," siger Rasmus Avnskjold, pressemedarbejder hos TDC.
 
Hos Telenor er voicemailen også "født" med en kode, men denne er de fire sidste cifre af simkort-nummeret. Det nummer er unikt. 
 
Telia og 3 gør det umuligt at benytte sin voicemail, uden at den først er aktiveret. For at aktivere den kræves det, at man opretter en personlig kode til svareren. 
 
Sikkerhed fortsat i fokus
Normalt skal man kun indtaste sin kode, hvis man skal aflytte sin voicemail fra en anden telefon end sin mobiltelefon. Dette kan være en brist på sikkerheden, da det er muligt at anvende såkaldt spoofing til at forfalske sit opkaldernummer. Men Telenor og 3 tilbyder den ekstra beskyttelse, at voicemailen kan kræve koden opgivet hver gang, den aflyttes - uanset om brugeren ringer fra sin mobiltelefon eller en anden telefon. 
 
Ingen af de fire selskaber er bekendte med at have kunder, der har fået deres voicemail hacket. Men sikkerheden mod it-kriminalitet er højt prioriteret. Kommunikationschef Mette Honoré fra Telia forklarer:
 
"Selvfølgelig følger vi med i udviklingen. Det er jeg sikker på, alle i branchen gør. Sikkerhed er et issue, vi konstant er opmærksomme på."
 
Selvom der tilsyneladende ikke har været problemer med hackede voicemails hos de danske teleselskaber, så bliver de ved med at have fokus på sikkerheden. 
 
"Vi arbejder på, hvordan vi også kan sikre vores kunder i fremtiden," siger kommunikationskonsulent Hanne Damgaard fra 3.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere