Foto: Marius Largu

Teleselskaber: Vores koder sikrer dig mod aflytning

Sikkerheden hos de danske teleudbydere har været draget i tvivl i forbindelse med ulovlige aflytninger af private voicemails.

Læs også: Det er barnemad at aflytte din telefonsvarer


Sikkerheden omkring voicemails har været til stor diskussion på det seneste. Det kommer i kølvandet på skandalen omkring den britiske avis News of the World, der over en periode har foretaget ulovlige aflytninger af privates voicemails.  

Men de fire største teleselskaber, TDC, Telenor, Telia og 3, mener ikke, de har problemer med sikkerheden. Til gengæld har de hver deres måde at forebygge på. 
 
En af de mest udskældte syndere i sikkerhedsdebatten er standard-koderne til voicemails, der typisk er 1234.

Af de fire selskaber er det kun TDC, der benytter de nemme standardkoder. Her bliver brugeren ved hver aflytning anbefalet at ændre den til en personlig kode.
 
"Når du får et TDC-abonnement, så er pinkoden til din voicemail ganske rigtigt 1234. Når du aflytter din voicemail første gang, beder den dig om at lave koden om. Gør du ikke det, vil beskeden blive gentaget, hver gang du aflytter svareren, indtil du ændrer koden," siger Rasmus Avnskjold, pressemedarbejder hos TDC.
 
Hos Telenor er voicemailen også "født" med en kode, men denne er de fire sidste cifre af simkort-nummeret. Det nummer er unikt. 
 
Telia og 3 gør det umuligt at benytte sin voicemail, uden at den først er aktiveret. For at aktivere den kræves det, at man opretter en personlig kode til svareren. 
 
Sikkerhed fortsat i fokus
Normalt skal man kun indtaste sin kode, hvis man skal aflytte sin voicemail fra en anden telefon end sin mobiltelefon. Dette kan være en brist på sikkerheden, da det er muligt at anvende såkaldt spoofing til at forfalske sit opkaldernummer. Men Telenor og 3 tilbyder den ekstra beskyttelse, at voicemailen kan kræve koden opgivet hver gang, den aflyttes - uanset om brugeren ringer fra sin mobiltelefon eller en anden telefon. 
 
Ingen af de fire selskaber er bekendte med at have kunder, der har fået deres voicemail hacket. Men sikkerheden mod it-kriminalitet er højt prioriteret. Kommunikationschef Mette Honoré fra Telia forklarer:
 
"Selvfølgelig følger vi med i udviklingen. Det er jeg sikker på, alle i branchen gør. Sikkerhed er et issue, vi konstant er opmærksomme på."
 
Selvom der tilsyneladende ikke har været problemer med hackede voicemails hos de danske teleselskaber, så bliver de ved med at have fokus på sikkerheden. 
 
"Vi arbejder på, hvordan vi også kan sikre vores kunder i fremtiden," siger kommunikationskonsulent Hanne Damgaard fra 3.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Dropbox Partner Forum 2018

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Frank Rasmussen nægter at afvise Hopper stjæler data fra Saphe: "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise"
Interview: Telerigmanden Frank Rasmussen tager endnu en gang til genmæle over for konkurrenten Saphe, der beskylder ham for at stjæle data. Han nægter dog at afvise, at det rent faktisk sker. "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise," lyder det.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Test jeres it-sikkerhed gratis i 14 dage med Cisco Cloudlock - og få rapport med resultaterne direkte i din indbakke
Du kan nu - kvit og frit - teste banebrydende it-sikkerhedsløsninger fra Cisco. Cisco Cloudlock er en sikkerhedsløsning, der hjælper dig med at kontrollere dine brugeres rettigheder på tværs af systemer. Løsningen fungerer altså med Office 365, Salesforce og lignende, helt usynligt for dine brugere. Efter 14 dage modtager du en rapport direkte i din indbakke med en vurdering af jeres sikkerhedsprofil på tværs af jeres cloud-løsninger. Når du booker en demo, registrerer vi dig i vores system og retter henvendelse til dig via en af vores partnere inden for ganske få dage. Demoen er enkel at installere og kræver ingen ny hardware.