Artikel top billede

Disse ting skal afgøre strid mellem iPad og Galaxy

Apple og Samsung tørner sammen i en stor batalje om, hvorvidt Galaxy ulovligt har kopieret Apples iPad. Få bud på sagens udfald her.

Læs også:

Forbud ophæves: Samsung må sælge iPad-rival igen.

Forbudt iPad-konkurrent kan sælges lovligt i Danmark.

Samsung trodser Apple-forbud: Danskerne får Galaxy.

Hvor meget ligner Samsungs Galaxy Tabs udseende iPad'ens? Og var Apples design originalt, da iPad'en blev lanceret?

Det er det, domstolen skal tage stilling til, når Apple og Samsung mødes i retten i tablet-striden i slutningen af august.
Men det er ikke spørgsmål, der nemt lader sig besvare, vurderer flere eksperter. 

Den seneste udvikling, hvor det midlertidige salgsforbud netop er blevet suspenderet, gør det bestemt ikke lettere.

"Den tyske domstol har alene taget helt foreløbigt stilling til sagen, og det er vanskeligt at vurdere, om Apple i sidste ende vil kunne vinde en sag om, at Samsungs Galaxy Tab indebærer en krænkelse af Apples designrettigheder," fortæller Clement Salung Petersen, der er forsker ved juridisk institut på Københavns Universitet og ekspert i håndhævelse af immaterialrettigheder.

Originalt design?

Advokat Robin Fry fra det britiske advokatfirma Beachcroft LLP siger til det engelske it-website V3, at sagen kan gå begge veje.

Dog påpeger han, at det kan få afgørende betydning, hvorvidt domstolen vurderer iPad'ens design til at være af original karakter, da den blev lanceret, eller ej.

"Udfordringen, når man indsender en designansøgning til blandt andet det europæiske designkontor OHIM, er, at det faktisk er svært at tjekke om designet er nyt. Det er ikke noget, man kan slå op i registrene. Derfor har man valgt et system, hvor man så at sige registrerer designet ud fra en formodning om, at det er originalt," forklarer Torben Kristensen fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Torben Kristensen tilføjer, at det så er op til en tredjepart for eksempel i form af en konkurrent eller en med branchekendskab at protestere mod Apples designregistrering.

Han fortæller, at det blandt andet er her, Samsung har mulighed for at gøre indsigelse mod Apple.

"Det er altså op til Samsung at angribe designrettigheden og få sandsynliggjort, at den ikke holder. Det er et godt spørgsmål, om det lykkes," siger Torben Kristensen til Computerworld.

Læs også:

Forbud ophæves: Samsung må sælge iPad-rival igen.

Forbudt iPad-konkurrent kan sælges lovligt i Danmark.

Samsung trodser Apple-forbud: Danskerne får Galaxy.

Dette selskab har de bedste vinderchancer

Læs også:

Forbud ophæves: Samsung må sælge iPad-rival igen.

Forbudt iPad-konkurrent kan sælges lovligt i Danmark.

Samsung trodser Apple-forbud: Danskerne får Galaxy.

Der er tilsyneladende endnu ikke nogen, der har stillet spørgsmål til originaliteten af Apples design og den dertilhørende designregistrering.

Derfor mener Robin Fry, at Apple har de bedste vinderchancer.

"Apples designs, som selskabet påstår, at Samsung har kopieret, er stærke. Jeg tror, at Apple vil sejre til sidst. Samsung bør tage rettens beslutning til sig og ændre sine design nu," siger Robin Fry, advokat hos Beachcroft LLP.

Ligheder
Clement Salung Petersen fra Københavns Universitet mener imidlertid ikke, at det er helt så lige til.

"Sagens udfald afhænger af, om Galaxy Tab giver den såkaldte 'informerede bruger' det samme helhedsindtryk som den eller de EU-designregistreringer, Apple ejer," siger han.

Den informerede bruger er et juridisk begreb, der omfatter en person med kendskab til og erfaring med produkter af den type, der diskuteres - i dette tilfælde tablet-pc'er. 

Advokat Anders Skov fra advokatfirmaet Otello forklarer, der generelt er en ret snæver beskyttelse forbundet med designrettigheder.

"Udgangspunktet i Danmark er, at man skal gå meget tæt på for at blive dømt for en krænkelse. Og jeg vil da sige, at det er svært at variere designet på en tablet, fordi der er tale om en skærm med en ramme rundt om, og det er ligesom det. Det sætter nogle fysiske begrænsninger," fortæller Anders Skov.

Han tilføjer desuden, at kendelsen i den første del af sagen, hvor der blev udstedt et midlertidigt salgsforbud, ikke er indikator for den kommende retssags udfald.

"Det særlige ved forbuddet i forhold til selve retssagen er, at man i forbuddet bare skal sandsynliggøre, at der er en krænkelse. Man skal ikke endeligt bevise det. Så derfor er der mindre krav til forbuddet. Man vil kunne komme igennem med et forbud, hvor man måske ikke vil kunne komme igennem en retssag," siger Anders Skov.

Enige eksperter

Alle fire eksperter vurderer dog, at søgsmålet vil blive afgjort på baggrund af en vurdering af lighederne mellem de to designs.

I faktaboksen til højre har vi fra Computerworlds side sammenholdt designdetaljer for de to stridende tablets. Så kan du jo selv se, hvor meget du synes, de ligner hinanden.

Læs også:

Forbud ophæves: Samsung må sælge iPad-rival igen.

Forbudt iPad-konkurrent kan sælges lovligt i Danmark.

Samsung trodser Apple-forbud: Danskerne får Galaxy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere