Her er det IBM's Blue Gene Supercomputer. Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at lade Computerworld vise billede af sin supercomputer.

Forsvarets Efterretningstjeneste afslører supercomputer

Forsvarets Efterretningstjenste erkender i en historisk afsløring overfor offentligheden, at tjenesten ejer en supercomputer.

Læs også:
Gør Forsvaret klar til supercomputer på Bornholm?

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) indrømmer nu for første gang for offentligheden, at tjenesten råder over en supercomputer. 

Det sker i et joboplag, hvor efterretningstjenesten søger en HPC (High Performance Computer) specialist, som skal sørge for, at maskinen bliver udnyttet bedst muligt hver dag.  
 
Hos Forsvarets Efterretningstjeneste bekræfter Anna Prai, at tjenesten har adgang til en High Performance Computer, der gør FE i stand til at "håndtere store og komplekse datamængder".  
   
"Der kan jo ikke være nogen tvivl om, at vi har en HPC," siger Anna Prai, efter at være blevet spurgt til jobopslaget.  

Hemmeligt i årevis 
Forsvarets Efterretningstjeneste har ellers kategorisk afvist at kommentere eksistensen af en sådan maskine i årevis.
 
Således svarede myndigheden i juli 2007 på et ønske om aktindsigt fra Computerworld, at "FE [...] hverken [kan] be- eller afkræfte i hvilket omfang tjenesten råder over computere med stor regnekraft, hvad disse i givet fald benyttes til, eller om FE har haft eller planlægger at få adgang til denne type udstyr via internationale samarbejdspartnere."
 
Når Forsvarets Efterretningstjeneste nu efter mindst fire års tavshed overraskende indrømmer eksistensen af en supercomputer, så er det ikke udtryk for en uovervejet fejl. 
 
"Vi forholder os hele tiden til, hvorfor vi kan eller ikke kan sige ting. Og her er vi blevet enige med os selv om, at vi kan tillade os at være mere åbne. Vi skal være sikre på, at den indsigt, der bliver i vores tekniske kapaciteter, ikke er til skade for os selv eller rigets sikkerhed," siger Anna Prai.   
 
Bruges til store datamængder
Tjenesten er til gengæld ikke meget for at fortælle mere om supercomputerens opbygning og formåen, eller hvad tjenesten i detaljer benytter den kraftige computer til.  
 
"Vi bruger den til at håndtere store og komplekse datamængder. Jeg kan ikke komme ind på detaljer omkring dens performance og andre tekniske detaljer," siger Anna Prai. 
 
Dermed er det usikkert om FE's supercomputer er baseret på en mainframe eller er et kluster af en række maskiner. Men her kan du læse om Vestas supercomputer, der er nummer 53 på listen over verdens kraftigste supercomputere.
 
Selve jobopslaget fra FE indeholder ikke meget, der kan afsløre noget om teknologien eller den platform, som den hemmelige supercomputer benytter. Men det fremgår, at en ansøger bør have "erfaring med programmering, herunder anvendelse af højniveau-sprog som C/C++ og scriptsprog."  

Bør have en pæn størrelse
Hos Nordunet fortæller udviklingschef Josva Kleist, der er lektor og ekspert i supercomputere, at jobannoncen stort set kun afslører, at maskinen formentlig er klynge-baseret, og at den næppe er opbygget af grafik-processorer. 

"Det lyder til at være en helt almindelig supercomputer. Havde det været en GPU-baseret maskine, ville man have bedt om, at folk har kendkab til CUDA-arkitektur," siger han. (CUDA er en arkitektur fra NVIDIA, red.)  

Han tør ikke gætte på ydeevnen af FE's supercomputer, og fortæller, at der ikke er nogen standard eller nedre grænse for, hvornår man kan betegne en maskine som High Performance Computer. 

"Men jeg ville nok ikke selv gå ud og prale med, at jeg havde en supercomputer, hvis jeg kun havde 100 kerner," siger Josva Kleist.

Kan indkøbes i hemmelighed
Hos FE fortæller Anna Prai, at HTC'en er funktionel og således allerede er i drift. Men hun vil ikke kommentere, hvor længe den har været i funktion.
 
At det i det hele taget er mulig for FE at hemmeligholde eksistensen af en supercomputer skyldes blandt andet, at Forsvarets Efterretningstjeneste "i medfør af væsentlige hensyn til statens sikkerhed" i visse situationer er undtaget reglerne om udbud. 
 
Det svarede tjenesten sidste år, da Computerworld afslørede planlægningen af en mulig supercomputer ved Dueodde på Bornholm. 
    
Her var det opbygningen af et kraftfuldt køleanlæg med effekt nok til at nedkøle en supercomputer i verdens top-75, som afstedkom svaret.
 
Imidlertid afviser FE i dag at kommentere, om der er sammenhæng mellem faciliteterne på Dueodde og den hidtil hemmeligholdte supercomputer.  
 
"HPC'en er fysisk i Københavnsområdet," siger Anna Prai.  

Jobopslaget nævner da også Forsvarets Efterretningstjeneste, Amager, som arbejdssted.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.