Foto: Assembly Voting

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg

Et kommende e-valg i hele Danmark skal ligne det analoge valg, som vi har i dag. Alligevel er der nogle afgørende forskelle, som skal øge sikkerheden og på længere sigt også valgdeltagelsen.

Når du skal sætte dit kryds i stemmeboksen på torsdag, sker det på ganske normal vis med blyant på et stykke papir, der skal foldes sammen og proppes i en stemme-urne.

Men flere spillere fra både den politiske og kommercielle scene håber på, at allerede til næste kommunalvalg i 2013 foregår afstemningen på valgmaskiner.

Faktisk afprøver Frederiksberg Kommune valgmaskiner fra selskabet Siemens i forbindelse med dette folketingsvalg, så kommunen, de kommercielle spillere og e-valgsforskere kan høste erfaringer omkring, hvordan maskineriet virker i praksis.

Den elektroniske afstemning foregår på Frederiksberg Rådhus lige efter det rigtige folketingsvalg, og kommunens borgmester, Jørgen Glenthøj (K), forventer, at omkring 1.500 frederiksbergborgere er klar til at trykke på valgknapperne, selv om det kun er resultatet fra det analoge valg, der bliver sendt ind til Indenrigsministeriet.

"Vi har valgt at deltage i e-valget, fordi det giver en bedre borgerservice, en hurtigere og mere sikker optælling samt bedre økonomi i begrænsningen af valgtilforordnede og en øget valgdeltagelse," forklarede borgmesteren i sidste uge, da han sammen med selskabet Assembly Voting bestående af Siemens og Aion præsenterede valg-maskinerne for en lille samling journalister på Frederiksberg Rådhus.

Skal øge tilliden til demokratiet
For at få borgerne med på ideen med valgmaskinerne, har Assembly Voting bestræbt sig på, at borgerne ikke skal mærke den store forskel i en analog valghandling og en digital stemmeafgivning.

Derfor afprøver man e-valget med stand-alone-maskiner, så en central serverfejl ikke lægger hele setup'et ned i ét hug.

"Hvis nu 40 procent af borgerne ikke kan lide e-valg, så eroderer vi demokratiet. Derfor skal e-valg ikke bare være sikkert og pålideligt, men også mere sikkert og pålideligt end det, vi kender i dag," forklarer Jacob Gyldenkærne, administrerende direktør i Aion, der sammen med Siemens udgør Assembly Voting-selskabet.

Kommer ikke som tyve om natten
For at højne genkendeligheden har Assembly Voting stort set kopieret den analoge valghandling.

Der er den helt store forskel, at stemmeafgivelsen foregår på en computerskærm, og stemmerne i urnen kan aflæses med en krypteret RFID-læser på få sekunder, så landsresultatet ifølge Jacob Gyldenkærne senest foreligger klokken 20:10 frem for ud på de sene aftentimer.

Han forklarer, at ved den elektroniske stemmeafgivelse vil sikkerheden også være øget, da stemmerne i urnen kan optælles på to måder - enten ved manuelt at tælle vælger-kvitteringerne i valgurnen eller aflæse hele urnens resultater med RFID-læseren.

"Vi skal jo ikke komme som tyve om natten og opstille computere i valglokalerne til alles overraskelse. Det skal være lige så godt som at stemme i dag, og selv de valgtilforordnede uden it-evner skal være i stand til at håndtere maskinerne," siger Jacob Gyldenkærne fra Aion, der har erfaring fra omkring 200 e-valg i eksempelvis ældreråd og integrationsråd landet over.

Stem på arbejdspladsen
Hvis e-valget slår igennem, så åbner det en lang række interessante perspektiver for valgafholdelse i Danmark.

Blandt andet vil det snildt kunne komme på tale af køre rundt med valgbusser i industrikvarterer eller opstille valgbåse i storcentre, som man eksempelvis kender det fra Sverige.

Det kræver "blot", at selve listen over stemmeberettigede er på et landsdækkende netværk, således at borgeren kan identificeres ved udleveringen af selve stemmekortet og RFID-aflæseren kan aflæse, at en person fra en anden valgkreds har stemt i den pågældende valg-urne.

"På den måde kan vi også få stemmeboksene ud til de unge, der traditionelt ikke er så glade for at stemme," forklarer den konservative borgmester fra Frederiksberg, inden han forsvinder ind i en stemmeboks for at teste valgmaskinen.

Virus på USB-stick
Associate professor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet vil i lighed med Frederiksberg Kommune og Assembly Voting også følge nøje med i, hvordan e-valget bliver afholdt i forlængelse af det rigtige folketingsvalg.

Han leder forskningsprojektet DemTech, hvor en gruppe forskere i samspil med blandt andre flere kommuner, Teknologirådet og kommercielle spillere som Assembly Voting i de næste fem år ser på mulighederne for e-valg i Danmark.

Carsten Schürmann ønsker på nuværende tidspunkt ikke at sige, om valgmaskineriet fra Assembly Voting bliver den gældende løsning til e-valg i Danmark.

"Der kan jo gå mange små og store ting galt i sådan en proces. Måske forstår folk ikke brugergrænsefladen på computer-skærmene, eller der er virus på USB-sticken i valgurnen. Det er umuligt at forudsige," forklarer forskeren.

Han glæder sig dog til at få en fornemmelse af, hvordan Frederiksberg-borgerne tager imod computerskærmene.

"Jeg tror dog først, at vi får en rigtig besparelse den dag, det bliver besluttet, at vi skal stemme over nettet. Men e-valg over internettet giver for øjeblikket flere spørgsmål end svar," siger Carsten Schürmann.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
Uden konkurrence: Netcompany vinder ordren på en ny norsk smittestop-app
Netcompany vandt ordren om at levere en ny smittestop-app til Norge. Trods stor interesse fra norske it-firmaer var Netcompany eneste byder på opgaven, da fristen udløb 20. oktober.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.