Artikel top billede

Snart kan lægerne printe reservedele til din krop

En ny printer-teknologi kan vise sig at blive en revolution inden for kirurgien. Se her hvordan.

Lyder print af kunstige organer som det rene science fiction?

Så kan det måske få dig lidt ned på jorden igen, at kunstige blodkar printet fra en 3D-printer, muligvis snart kan bruges til transplantationer af organer.

Indtil videre har show-stopperen ved vævs-kirurgi været at levere kunstigt, voksende væv med tilførsel af de nødvendige næringsstoffer.

Men nu har et forskerhold fra Fraunhofer Instituttet i Tyskland løst problemet med en teknik, der kaldes for multi-foton polymerisering kombineret med 3D-printing.

Det skriver BBC, som fortæller, at forskningen vil blive præsenteret på Biotechnica-messen i Tyskland i næste måned.

Vævet til de kunstige reservedele

3D-print af kunstige blodkar baner direkte vej til, at kunstige organer kan blive forbundet til kroppen på fornuftig vis.

Og den forskning har vital betydning for folk, der venter på en organtransplantation.

For alene i Tyskland er der 11.000 mennesker, der er på venteliste til at få en organtransplantation, og der vil uvilkårligt være nogen, der ikke når det i tide.

Indtil videre har der været utallige forsøg på at genskabe de kunstige blodkar, men først med de tyske forskerholds anstrengelser ser det ud til, at det lykkes.

"De individuelle teknikker fungerer allerede og de virker i test-fasen, så nu er vi i gang med at bygge en prototype for det overordnede system," fortæller doktor Günter Tovar fra Frauenhofer Instituttet til BBC.

Sådan virker det

For at få blodkarrene printet ud har tyskerne kombineret 3D-printerteknologien med to-foton-polymerisering, hvor de intensivt har skudt laserstråler på ét fokuspunkt på et udvalgt stykke væv.

På den måde har Fraunhofer-forskerne været i stand til få vævet elastisk og fast, så de kan kreere meget præcise elastiske strukturer, der kan interagere med folks normale væv.

Samtidig bliver de synetiske blodkar ikke frastødt af kroppen, fordi de er modificeret med biomolekyler, der er printerens "blæk".

3D-printning bliver brugt i stigende grad inden for en række forskellige industrier som eksempelvis tøj, arkitektur og bilindustrien. Printning af kunstige blodkar har dog vist sig at være noget mere kompleks, da præcisionen i kopieringen af den ægte vare indtil videre har manglet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere