Artikel top billede

Derfor elsker udviklerne Windows 8

Microsofts udviklerkonference Build har efterladt udviklere og analytikere med høje forventninger til Windows 8. Læs top-udviklernes umiddelbare reaktioner her.

Computerworld News Service: I årene, der er gået, siden topchef Steve Ballmers berygtede kampråb "developers, developers, developers," har Microsofts relation til udviklerne været en afgørende komponent i virksomhedens strategi. Og at dømme ud fra entusiasmen hos udviklerne har Microsoft tilsyneladende allerede gjort noget rigtigt i forhold til Windows 8.

Udviklerne har reageret meget positivt over for Windows 8 i kølvandet på udviklerkonferencen Build, og mange programmører har givet udtryk for at være ivrige efter at prøve kræfter med det kommende styresystem.

Mest eftertragtet er styresystemets fokus på touch-baseret interaktion, hvilket mange mener er et tiltag, som kan give Microsoft en tiltrængt saltvandsindsprøjtning i forhold til selskabets position i tablet-pc-markedet.

"Dette er en gennemgribende omarbejdning" af Windows, siger Thomas McCormick, der er software- og systemudvikler hos ECI Innovations. Andre udviklere ser også Windows 8 som et vigtigt svar på Apples iOS og Googles Android.

Centralt i denne omarbejdning er styresystemets nye brugergrænseflade, Metro, som ifølge visse kilder vil gøre det muligt for udviklerne at skabe den form for medrivende, touch-fokuserede applikationer i fuldskærm, som driver revolutionen på tablet-pc'erne.

Microsofts dristige udspil

For mange udviklere forekom denne forhåndsvisning af Windows 8 at være et dristig hvis ikke ligefrem essentielt skridt fremad for Microsoft.

"Jeg tror, det er det mest aggressive tiltag, de har foretaget siden Gates," siger McCormick og tilføjer, at Windows absolut vil hjælpe Microsoft i tablet-pc-markedet: "Brugergrænsefladen er meget poleret."

Softwarearkitekt hos Hewlett-Packard Kevin Barnett ser Windows 8 som udtryk for den største forandring af platformen siden Windows 95.

"Det indeholder store forandringer i stort set alle dimensioner," mener Barnett med henvisning til den nye applikationsmodel til Windows 8, styresystemets nye brugergrænseflade og det faktum, at Windows 8 kan gøre Microsoft til en væsentlig spiller i markedet for produkter med ARM-processorer.

Seniorarkitekt Noble Edward fra Consona, der bygger mobile CRM-applikationer, siger, at han vil tale med sin arbejdsgiver om at understøtte Windows-tablet-pc'er.

"Jeg udvikler applikationer til Android og iPhone men i vores virksomhed har vi aldrig beskæftiget os med Window Phone," påpeger han.

Windows 8's fokus på touch-baseret interaktion imponerer Brendan Forster, der er udvikler ved Readify:

"Jeg elsker, at de sagde, at de prioriterer touch højest."

Det gør også Chris DiPierro, der er leder for softwareudviklingen hos leverandør af dataindsamlings-services Mi-Co.

Windows 8 repræsenterer "en utrolig mulighed for os," siger han med henvisning til en stærk interesse blandt Mi-Cos kunder for software, der er udviklet særligt til tablet-pc'er.

"Vores reaktion indtil videre har været at lave webapplikationer, men der er naturlige begrænsninger for, hvad man kan få ud af den tilgang såsom afhængigheden af lokal lagring i kraft af HTML5," påpeger han og tilføjer: "Jeg regner med, at vi kan portere meget af det, vi allerede har - native .Net-apps - over til Windows 8."

DiPierros kollega David Nakamura, der er leder for kvalitetssikring, kan i særlig grad godt lide, at Windows 8 kan bruges på så mange forskellige slags produkter.

"Det virkelig fikse ved Windows 8 er, at styresystemet strækker sig fra kraftige desktop-maskiner og hele vejen til små tablet-pc'er," påpeger Nakamura.

Også analytikerne har noget at sige i forhold til dette tema om konvergens.

"Med denne udgivelse tager Microsoft de første skridt i retning af at samle den mobile verden og pc-verdenen," vurderer Al Hilwa, der er analytiker hos IDC.

"Der er tidlige indikationer på, at Windows 8 vil understøtte browser-applikationer naturligt sammen med andre programmeringsmodeller, og således tegner det til, at styresystemet vil bringe mange forskellige slags udviklere sammen under ét tag.  Microsoft er også nødt til at samle økosystemerne fra mobil- og pc-udvikling for at blive ved at have fremgang i æraen efter pc'en."

Hvad er virkeligheden for Windows 8?

Men uden nogen praktisk erfaring med styresystemet er der et naturligt loft for entusiasmen for Windows 8.

Jeg er nødt til at vente, indtil jeg faktisk får mulighed for at lege med softwaren og enhederne, for at se hvordan oplevelsen er, men i teorien ser det ret godt ud," siger Barnett fra HP.

Andre mener dog, at der stadig er plads til forbedring, selv hvad angår den forbedrede brugergrænseflade. Edward fra Consona, som ellers er entusiastisk for Windows 8, synes at styresystemets grænseflade stadig er dårligere end i Android og iOS.

Forster fra Readify stiller spørgsmålstegn ved, om Windows 8 vil påvirke eksisterende applikationer i nogen større grad. Hilwa fra IDC synes dog om det nye styresystems evne til at anvende Silverlight-applikationer.

"Det sidste, der for mig var imponerende, er at man kan tage Silverlight-apps og med små justeringer få dem til at fungere under Metro-grænsefladen og samtidig gøre dem tilgængelige på en Windows Phone-telefon," fremhæver Hilwa.

"At gøre udviklerne i stand til at udnytte deres kode på tværs af forskellige telefoner og tablet-pc'er vil være til enorm fordel for både Microsofts telefon- og pc-platform."

Udviklingsværktøjer bliver nøglen til succes

Nok har Microsoft endnu ikke oplyst, hvornår Windows 8 kommer på gaden, men selskabet frigav dog sin Developer Preview-udgave af det kommende Visual Studio 11 ved sidste uges Build-konference.

Visual Studio 11 hed tidligere vNext og er fintunet til at bygge applikationer til Windows 8 og i HTML5. Værktøjskassen inkluderer skabeloner til opbygningen af applikationer i Metro-stilen med JavaScript, C#, VB eller C++. Windows 8 understøtter herudover XAML-applikationer.

McCormick fra ECI Innovations er imponeret over udviklingsværktøjerne til Windows 8, som han kalder "meget polerede og ser fremragende ud på dette tidspunkt".

Microsofts .Net Framework 4.5 vil samtidig gøre det muligt for udviklerne at skrive hurtigere kode, fortæller Jason Zander, der er corporate vice president for Visual Studio-teamet hos Microsoft, i et blogindlæg.

"Understøttelse af asynkron programmering i C# og Visual Basic gør det let for udviklerne at skrive klientbrugergrænseflade-kode, der ikke blokerer, og serverkode, der kan skaleres mere effektivt," skriver Zander.

"Den nye server garbage collector reducerer pausetiderne og nye funktioner inden for Parallel Computing Platform baner vejen for Dataflow-programmering og andre forbedringer."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.