Artikel top billede

Derfor hader kommunens it-chef din iPhone

IPhones, iPads og andre mobile enheder er da velkomne, mener danske it-chefer - men de smarte gadgets giver samtidig it-cheferne hovedbrud.

IPhones, iPads, og andre mobile enheder, som kommunen selv smider i hovedet på mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen og på skolerne, er der styr på.

Hovedpinen opstår et helt andet sted.

Det fortæller it-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune, der også er formand for Foreningen af Kommunale IT-chefer, KITA.

"Vi er endnu ikke helt klar til næste bølge, hvor vi skal indstille os på, at brugerne har deres egne devices med hjemmefra," siger it-chefen til Computerworld.

Jørgen Kristensen Ratsch fortæller, at udfordringen skal løses.

Når 7.000 unge går på nettet

Og det alene set ud fra det faktum, at en væsentlig del af kommunens "kunder" på skoleområdet, Egedal Kommunes 7.000 skoleelever, fra år 2013 kan forvente at have trådløs adgang til undervisningsnettet fra deres medbragte devices.

Den trådløse adgang på skolerne er blevet sat som mål i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi, oplyser Jørgen Kristensen Ratsch.

"Her bliver der lidt at tænke over," grubler kommunens it-chef.

For Egedal Kommunes erfaringer i it-centret med at understøtte Egedal Gymnasiums åbne net har vist, at der skal fokus på brugeradfærd i sikkerhedsaspektet.

Teknisk set vil kommunen nemlig få en udfordring i at monitorere og identificere tilkoblede devices, som via skolens opkoblingspunkt foretager aktiviteter, der overskrider lovgivning, eksempelvis ophavsret til film og musik, forklarer Jørgen Kristensen Ratsch.

Eller sagt på en anden måde: Hvordan holder kommunen snor i 7.000 skoleelever, der bliver sluppet løs på skolens net via deres egne medbragte devices?

Styr på egne ting

Anderledes struktureret og styret er de devices, som kommunen selv indkøber, uddeler eller godkender.

It-formanden oplyser, at de fleste kommuner anvender en hardware-standard, som direktionerne vælger, og de fleste ledere samt deres medarbejdere herefter underlægger sig uden de store sværdslag.

"Sådan nogle som os i Egedal Kommune har i en årrække i stort omfang favnet de trends og gadgets, som forretningen selv argumenterer for anvendelsen af," fortæller it-chefen og understreger, at enhederne skal skabe værdi i mødet med kommunens kunder, hvad enten det er skoleelever eller andre borgere.

Eksempler herpå er iPhones, iPads, HTC-telefoner eller lignende, som bruges af mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen, teknik og miljø og på skolerne.

It-chefen erkender, at det giver et større pres på robustheden og fleksibiliteten i sikkerhedsløsningerne.

Men kommunens erfaring viser, at det er muligt uden at kompromittere it-infrastrukturen og sætte brugeradgangs- og devicestyring helt over styr.

"Så mit bud er, at vi i kommunerne ikke ligger søvnløse om natten, men har skærpet vores opmærksomhed omkring adfærd og løbende kigger på tiltag, der kan forbedre håndteringen af de nye gadgets og devices, der bliver bragt i spil," siger it-chefen.

Udfordringen ligger altså primært omkring de gadgets og devices, som eksempelvis en skoleelev selv slæber ind i billedet, og som i ly af skolenettet anvendes til andet end undervisning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Fremadstormende belgisk Dynamics-selskab på indtog i Danmark: Overtager Bredana Solutions i andet stor-opkøb på blot tre måneder
Blot tre måneder efter købet af danske Optimate over det belgiske Dynamics-selskab 9altitudes nu også Bredana Solutions.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.