Nu skal IT indrette sig efter eleverne

Slut med lange rækker af grå kasser i folkeskolens edb-lokale. Nu skal IT omplantes, så den understøtter skolebørns læring. Det er et af projekterne i et nyt århusiansk samarbejde om interaktive bygninger og rum.

Arkitekter, byggefolk, IT-folk og skolelærere. Det er den cocktail, der skal til for at udvikle fremtidens interaktive rum og bygninger, hvor IT umærkeligt er indbygget i alting.

Nu har disse udviklere af fremtidens omgivelser fået et center, hvor de sammen kan udtænke modeller og løsninger.

Nemlig Center for Interaktive bygninger, rum og byrum i Århus, der er en del af det nyåbnede ISIS-center finansieret af ialt 44 millioner offentlige kroner henover de næste fire år.

For de penge får det offentlige en masse input til, hvordan skoler og biblioteker kan modernises eller bygges i tråd med teknologiens muligheder fremover.

- Det handler om at få det bedste ud af IT og af den fysiske verden på én gang. Om at brugere maskineren på menneskets præmisser. Om at bruge IT på en måde, hvor det er integreret i dagligdagens situationer, siger datalogiprofessor Kaj Grønbæk.

Han er en af initiativtagerne til centret. Da det blev indviet, viste han det første eksempel på, hvordan folkene bag kan gøre de fremtidige rum begribelige for omverdenen. Nemlig i form af en lille film.

Filmen viser en folkeskoleklasse, der har faget natur og teknik. Eleverne bruger IT og teknologi i stor stil dels ude i naturen, dels hjemme på skolen.

Insekter og IT
Eleverne kommunikerer trådløst via lyd og billeder med klassekammerater og putter fund fra naturen i intelligente glas.

På skolen kontakter eleverne en insektekspert via videotelefon og indhenter viden om deres fund.

Derefter redigerer børnene en lille præsentation, hvor de formidler det, de har lært. Præsentationen kan de også tage med hjem og vise forældrene.

- Det skaber en mere spændende læring for børnene, fordi det giver mulighed for nye udtryksmåder - også inden for de fag, som børnene måske ikke synes er så interessante. Desuden er det også vigtigt, at børnene forstår, hvordan der med IT kan manipuleres med én. De skal kunne gennemskue, hvad der er virkeligt, og hvad der er snyd, siger Kaj Grønbæk.

At børnene også lærer at beherske IT og teknologi er en vigtig sidegevinst, mener professoren.

1:1 laboratorium
Til at lave filmen om skolebørnene har Kaj Grønbæk brugt IT-byen Katrinebjergs såkaldte blå studie til at skabe nogle virtuelle kulisser.

Men det nye center vil også indrette laboratoriefaciliteter, hvor de kan udvikle konkrete prototyper på fremtidige rum og bygninger. Foreløbig er følgende konkrete rum på tegnebrættet: Et rum for virtuelle udstillinger på eksempelvis museer, det interaktive børnebibliotek, undervisningsrum til at lære om it og medier i folkeskolen og et andet til matematik og videnskab.

Kaj Grønbæk erkender, at de interaktive rum i sig selv vil koste temmelig mange penge at indrette.

- Men det en nødvendig investering til at uddanne nutidens børn til samfundet om 10 til 15 år, mener Kaj Grønbæk.

Beskrivelse af Center for Interaktive bygninger, rum og byrum på ISIS' websted.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere
I marts forlød det, at Microsoft var svært interesseret i at købe chatplatformen Discord for over 10 milliarder dollar. Men planen er tilsyneladende gået i vasken.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.