Nu skal IT indrette sig efter eleverne

Slut med lange rækker af grå kasser i folkeskolens edb-lokale. Nu skal IT omplantes, så den understøtter skolebørns læring. Det er et af projekterne i et nyt århusiansk samarbejde om interaktive bygninger og rum.

Arkitekter, byggefolk, IT-folk og skolelærere. Det er den cocktail, der skal til for at udvikle fremtidens interaktive rum og bygninger, hvor IT umærkeligt er indbygget i alting.

Nu har disse udviklere af fremtidens omgivelser fået et center, hvor de sammen kan udtænke modeller og løsninger.

Nemlig Center for Interaktive bygninger, rum og byrum i Århus, der er en del af det nyåbnede ISIS-center finansieret af ialt 44 millioner offentlige kroner henover de næste fire år.

For de penge får det offentlige en masse input til, hvordan skoler og biblioteker kan modernises eller bygges i tråd med teknologiens muligheder fremover.

- Det handler om at få det bedste ud af IT og af den fysiske verden på én gang. Om at brugere maskineren på menneskets præmisser. Om at bruge IT på en måde, hvor det er integreret i dagligdagens situationer, siger datalogiprofessor Kaj Grønbæk.

Han er en af initiativtagerne til centret. Da det blev indviet, viste han det første eksempel på, hvordan folkene bag kan gøre de fremtidige rum begribelige for omverdenen. Nemlig i form af en lille film.

Filmen viser en folkeskoleklasse, der har faget natur og teknik. Eleverne bruger IT og teknologi i stor stil dels ude i naturen, dels hjemme på skolen.

Insekter og IT
Eleverne kommunikerer trådløst via lyd og billeder med klassekammerater og putter fund fra naturen i intelligente glas.

På skolen kontakter eleverne en insektekspert via videotelefon og indhenter viden om deres fund.

Derefter redigerer børnene en lille præsentation, hvor de formidler det, de har lært. Præsentationen kan de også tage med hjem og vise forældrene.

- Det skaber en mere spændende læring for børnene, fordi det giver mulighed for nye udtryksmåder - også inden for de fag, som børnene måske ikke synes er så interessante. Desuden er det også vigtigt, at børnene forstår, hvordan der med IT kan manipuleres med én. De skal kunne gennemskue, hvad der er virkeligt, og hvad der er snyd, siger Kaj Grønbæk.

At børnene også lærer at beherske IT og teknologi er en vigtig sidegevinst, mener professoren.

1:1 laboratorium
Til at lave filmen om skolebørnene har Kaj Grønbæk brugt IT-byen Katrinebjergs såkaldte blå studie til at skabe nogle virtuelle kulisser.

Men det nye center vil også indrette laboratoriefaciliteter, hvor de kan udvikle konkrete prototyper på fremtidige rum og bygninger. Foreløbig er følgende konkrete rum på tegnebrættet: Et rum for virtuelle udstillinger på eksempelvis museer, det interaktive børnebibliotek, undervisningsrum til at lære om it og medier i folkeskolen og et andet til matematik og videnskab.

Kaj Grønbæk erkender, at de interaktive rum i sig selv vil koste temmelig mange penge at indrette.

- Men det en nødvendig investering til at uddanne nutidens børn til samfundet om 10 til 15 år, mener Kaj Grønbæk.

Beskrivelse af Center for Interaktive bygninger, rum og byrum på ISIS' websted.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar med Miracle 42 og Red Hat

På dette webinar får du indblik i, hvorledes Hyperconverged Infrastructure fra Red Hat forenkler storage, netværk og servere i én enkelt løsning, som er nem at implementere og drifte – og ikke mindst med kæmpe besparelser. Ingen tomme managements slides men derimod et realistisk indblik i, hvordan du kan optimere dine kunders datacenter – og ikke mindst differentiere din og deres forretning.

28. maj 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Kom godt i gang med Microsoft Teams.

Microsoft Teams er den nye samarbejdsplatform for internt og eksternt samarbejde, når I skal kommunikere og samarbejde på tværs i teamet eller afdelingerne. På denne morgenbriefing får du en introduktion til Microsoft Teams og programmets mange muligheder, så du kan få et overblik over hvordan, man kan anvende programmet til en mere effektiv arbejdsdag.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Visma e-conomic fortsætter vækstridt trods coronakrise: "Vi kommer i hvert fald til at vokse sammenlignet med 2019"
Visma e-conomic kom ud af 2019 med fremgang på alle nøgletal. Topchef Mads Rebsdorf forudser nu, at vokseværket fortsætter på trods af coronakrisens påvirkning på erhvervslivet.
Computerworld
IBM fyrer tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde
Med IBM’s nytiltrådte topchef ved roret fyrer selskabet nu tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde, der sigter blandt andet efter at gøre selskabet mere agilt.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.