Nu skal IT indrette sig efter eleverne

Slut med lange rækker af grå kasser i folkeskolens edb-lokale. Nu skal IT omplantes, så den understøtter skolebørns læring. Det er et af projekterne i et nyt århusiansk samarbejde om interaktive bygninger og rum.

Arkitekter, byggefolk, IT-folk og skolelærere. Det er den cocktail, der skal til for at udvikle fremtidens interaktive rum og bygninger, hvor IT umærkeligt er indbygget i alting.

Nu har disse udviklere af fremtidens omgivelser fået et center, hvor de sammen kan udtænke modeller og løsninger.

Nemlig Center for Interaktive bygninger, rum og byrum i Århus, der er en del af det nyåbnede ISIS-center finansieret af ialt 44 millioner offentlige kroner henover de næste fire år.

For de penge får det offentlige en masse input til, hvordan skoler og biblioteker kan modernises eller bygges i tråd med teknologiens muligheder fremover.

- Det handler om at få det bedste ud af IT og af den fysiske verden på én gang. Om at brugere maskineren på menneskets præmisser. Om at bruge IT på en måde, hvor det er integreret i dagligdagens situationer, siger datalogiprofessor Kaj Grønbæk.

Han er en af initiativtagerne til centret. Da det blev indviet, viste han det første eksempel på, hvordan folkene bag kan gøre de fremtidige rum begribelige for omverdenen. Nemlig i form af en lille film.

Filmen viser en folkeskoleklasse, der har faget natur og teknik. Eleverne bruger IT og teknologi i stor stil dels ude i naturen, dels hjemme på skolen.

Insekter og IT

Eleverne kommunikerer trådløst via lyd og billeder med klassekammerater og putter fund fra naturen i intelligente glas.

På skolen kontakter eleverne en insektekspert via videotelefon og indhenter viden om deres fund.

Derefter redigerer børnene en lille præsentation, hvor de formidler det, de har lært. Præsentationen kan de også tage med hjem og vise forældrene.

- Det skaber en mere spændende læring for børnene, fordi det giver mulighed for nye udtryksmåder - også inden for de fag, som børnene måske ikke synes er så interessante. Desuden er det også vigtigt, at børnene forstår, hvordan der med IT kan manipuleres med én. De skal kunne gennemskue, hvad der er virkeligt, og hvad der er snyd, siger Kaj Grønbæk.

At børnene også lærer at beherske IT og teknologi er en vigtig sidegevinst, mener professoren.

1:1 laboratorium
Til at lave filmen om skolebørnene har Kaj Grønbæk brugt IT-byen Katrinebjergs såkaldte blå studie til at skabe nogle virtuelle kulisser.

Men det nye center vil også indrette laboratoriefaciliteter, hvor de kan udvikle konkrete prototyper på fremtidige rum og bygninger. Foreløbig er følgende konkrete rum på tegnebrættet: Et rum for virtuelle udstillinger på eksempelvis museer, det interaktive børnebibliotek, undervisningsrum til at lære om it og medier i folkeskolen og et andet til matematik og videnskab.

Kaj Grønbæk erkender, at de interaktive rum i sig selv vil koste temmelig mange penge at indrette.

- Men det en nødvendig investering til at uddanne nutidens børn til samfundet om 10 til 15 år, mener Kaj Grønbæk.

Beskrivelse af Center for Interaktive bygninger, rum og byrum på ISIS' websted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere