Nu skal IT indrette sig efter eleverne

Slut med lange rækker af grå kasser i folkeskolens edb-lokale. Nu skal IT omplantes, så den understøtter skolebørns læring. Det er et af projekterne i et nyt århusiansk samarbejde om interaktive bygninger og rum.

Arkitekter, byggefolk, IT-folk og skolelærere. Det er den cocktail, der skal til for at udvikle fremtidens interaktive rum og bygninger, hvor IT umærkeligt er indbygget i alting.

Nu har disse udviklere af fremtidens omgivelser fået et center, hvor de sammen kan udtænke modeller og løsninger.

Nemlig Center for Interaktive bygninger, rum og byrum i Århus, der er en del af det nyåbnede ISIS-center finansieret af ialt 44 millioner offentlige kroner henover de næste fire år.

For de penge får det offentlige en masse input til, hvordan skoler og biblioteker kan modernises eller bygges i tråd med teknologiens muligheder fremover.

- Det handler om at få det bedste ud af IT og af den fysiske verden på én gang. Om at brugere maskineren på menneskets præmisser. Om at bruge IT på en måde, hvor det er integreret i dagligdagens situationer, siger datalogiprofessor Kaj Grønbæk.

Han er en af initiativtagerne til centret. Da det blev indviet, viste han det første eksempel på, hvordan folkene bag kan gøre de fremtidige rum begribelige for omverdenen. Nemlig i form af en lille film.

Filmen viser en folkeskoleklasse, der har faget natur og teknik. Eleverne bruger IT og teknologi i stor stil dels ude i naturen, dels hjemme på skolen.

Insekter og IT
Eleverne kommunikerer trådløst via lyd og billeder med klassekammerater og putter fund fra naturen i intelligente glas.

På skolen kontakter eleverne en insektekspert via videotelefon og indhenter viden om deres fund.

Derefter redigerer børnene en lille præsentation, hvor de formidler det, de har lært. Præsentationen kan de også tage med hjem og vise forældrene.

- Det skaber en mere spændende læring for børnene, fordi det giver mulighed for nye udtryksmåder - også inden for de fag, som børnene måske ikke synes er så interessante. Desuden er det også vigtigt, at børnene forstår, hvordan der med IT kan manipuleres med én. De skal kunne gennemskue, hvad der er virkeligt, og hvad der er snyd, siger Kaj Grønbæk.

At børnene også lærer at beherske IT og teknologi er en vigtig sidegevinst, mener professoren.

1:1 laboratorium
Til at lave filmen om skolebørnene har Kaj Grønbæk brugt IT-byen Katrinebjergs såkaldte blå studie til at skabe nogle virtuelle kulisser.

Men det nye center vil også indrette laboratoriefaciliteter, hvor de kan udvikle konkrete prototyper på fremtidige rum og bygninger. Foreløbig er følgende konkrete rum på tegnebrættet: Et rum for virtuelle udstillinger på eksempelvis museer, det interaktive børnebibliotek, undervisningsrum til at lære om it og medier i folkeskolen og et andet til matematik og videnskab.

Kaj Grønbæk erkender, at de interaktive rum i sig selv vil koste temmelig mange penge at indrette.

- Men det en nødvendig investering til at uddanne nutidens børn til samfundet om 10 til 15 år, mener Kaj Grønbæk.

Beskrivelse af Center for Interaktive bygninger, rum og byrum på ISIS' websted.
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
IBM sætter flere navne på topledelsen for sit nye selskab 'NewCo'
Der er blevet sat navne på flere af de aboslutte topposter i IBM's nye driftsselskab, NewCo. Ind til videre fisker IBM inden for egne rækker.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.