Artikel top billede

Hver gang du registrerer et domæne, får du en folder og en bekræftelse. Hvad skal jeg med de alle de foldere?" spørger Patrick Theander. (Foto: Emil Stahl Pedersen (Twitter))

Domænekøbmænd: DK Hostmaster er for grådig

Flere små domæneudbydere anklager DK Hostmaster for ikke at følge branchens standarder og for at tage så høje priser, at det vrider konkurrencen helt ud af form.

Små udbydere af .dk-domæner er utilfredse med priser og service hos DK Hostmaster, som herhjemme administrerer salget af .dk-domænerne.

"DK Hostmaster tager 25.000 kroner i depositum, når man starter som registrator og et årligt gebyr på 2.500 kroner. Det er mange penge for en lille udbyder, og i udlandet koster det samme bare en brøkdel," siger Peter Nilsson, der ejer udbyderen Zxnet.dk.

Han har skrevet til DK Hostmaster og klaget sin nød, men Hostmaster har ifølge Peter Nilsson "ikke reageret overhovedet".

Ifølge Patrick Theander, salgsdirektør og medejer hos Meebox.net, følger DK Hostmaster ikke standarderne i branchen og opfører sig også på andre områder uhensigtsmæssigt.

"For eksempel er Hostmasters måde at redelegere, håndtere og bestemme domæner på anderledes end alle andre registratorer. Hos udbyderne af internationale domæner er der én måde at gøre det på med en auth code (autorisationskode, red.), når et domæne skal flyttes, mens Hostmaster kræver, at domænet skal være tilknyttet minimum én navneserver, og slutbruger skal godkende via mail.

Derudover sender DK Hostmaster utrolig mange breve. Hver gang du registrerer et domæne, så får du en folder og en bekræftelse, det er ikke miljøvenligt, og hvad skal jeg med de alle de foldere?", spørger Patrick Theander.

Droppede DK Hostmaster

Meebox droppede DK Hostmaster og fandt i stedet en vej til at sælge .dk-domæner gennem en større udbyder herhjemme.

"Vi valgte DK Hostmaster fra for at blive registrator og fandt i stedet vejen ind gennem en større udbyder, som vi sælger gennem. Prisen per domæne er så til gengæld omkring 10 kroner dyrere, men der kan altså også købes mange domæner for de 31.250 kroner (inkl. moms , red.), som DK Hostmaster tager i depositum for at blive registrator," konstaterer Patrick Theander.

Han og flere andre foreslår, at det skal være muligt at forudbetale et beløb eksempelvis 1.000, som man så kunne købe domæner for.

Fra Dansk Internet Forum, DIFO, som ejer DK Hostmaster, svarer direktør Lise Fuhr på kritikken:

"Hvis du ser på ICANN, som administrerer blandt andet .com, .org. og .net, så skal du, som udbyder der, betale en 'application fee' på 3.500 dollars (19.000 kroner, red.), hvis du vil være akkrediteret registrator. Og dertil et årligt gebyr som "ikke overstiger 4.000 dollars". Endelig skal man som udbyder hos ICANN stille en forsikringsgaranti, der dækker op til 500.000 dollars (2,8 millioner kroner)," siger Lise Fuhr.

En politisk beslutning 
Alle de webudbydere, som Computerworld har talt med, tror, at hvis DK Hostmaster.dk "fjerner det tårnhøje depositum og sænker prisen for at være registrator, så vil der komme meget mere konkurrence på prisen for .dk-domænerne, og det vil i sidste ende komme forbrugerne til gode".

Om udbydernes forslag om simpelthen at sænke priserne for at fremme konkurrencen, siger Lise Fuhr:

"Der er i dag over 300 registratorer, så det er en politisk beslutning, om priserne skal sænkes, så der må jeg henvise til DIFO's bestyrelsesformand."

DIFO fik ny bestyrelsesformand i april i år. Han hedder Henrik Udsen, og han sagde blandt andet ved sin tiltrædelse, at han ville "have en god dialog med registratorerne, og så skal der være fokus på, at prisen er lav". Det har indtil videre ikke været muligt at få kontakt til bestyrelsesformanden.

Lise Fuhr fortæller også, at udbydere, som ikke sælger ret mange domæner, får nedjusteret deres depositum og får penge tilbage i størrelsesordenen 10.000 eller måske 15.000 kroner. Og at de får hele deres depositum tilbage, hvis de stopper registrator-forretningen, såfremt de ikke har økonomiske udeståender med DK Hostmaster, i så fald modregnes udeståendet i depositummet. Endelig kan man ifølge Lise Fuhr istedet for kontant betaling stille med en bankgaranti for de 25.000 til depositum.

Køber hos srsplus.com

Ligesom man herhjemme kan købe .dk-domæner gennem andre udbydere, behøver man heller ikke bruge ICAN, når der i udlandet skal købes domæner. En af de udenlandske udbydere er srsplus.com.

"Her kan man købe .net, .org og .com domæner for knap 50 kroner som forhandler og for at blive forhandler, skal man betale 1.358 kroner for at blive oprettet, og så er der intet årlig gebyr," siger Peter Nilsson.

Mange mindre webhoteludbydere, der har svært ved at finde penge til DK Hostmasters depositum, vælger at købe domænerne andre steder eksempelvis hos gratisdns.dk. 

"Her kan man få det, firmaet kalder en miniregistrator-aftale, hvor man så kan købe domænerne for 89 kroner og så er der stadig også en pæn fortjeneste til gratisdns.dk," siger Peter Nilsson.

Han bemærker også, at der er bemærkelsesværdigt mange af de nyere domæneudbydere og webhoteller, som ikke figurerer på DK Hostmasters oversigt over registratorer på det danske marked.

Ifølge Nilsson sandsynligvis fordi de, ligesom han og de af hans kolleger, som Computerworld har talt med, finder DK Hostmasters priser for høje og forholdene urimelige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere