Newsbooster truer med at bruge stråmand

Nyhedssøgetjenesten Newsbooster truer nu Danske Dagblades Forening, som snart møder selskabet i rettten igen: Hvis I ikke vil indgå nogen aftale med os om en betalingsmodel, får vi en partner i Singapore, langt fra den danske lovgivnings rækkevidde, til at drive Newsbooster i Danmark, siger medstifter Nicolai Lassen.

Newsboosters indædte kamp mod Danske Dagblades Forening om nyhedsøgestjenesten baseret på dybe links til medier på nettet tager nu en ny drejning.

- Vi vil ikke fremstå som nogen, der flygter ud af landet, sagde Nicolai Lassen fra Newsbooster for blot fem måneder siden, da Computerworld Online spurgte ham, om han ville omgå dansk lov ved at flytte sin nyhedssøgetjeneste til udlandet.

Men nu truer Newsboosters medstifter alligevel med at vende på en tallerken. Et tab fra egen lomme på en million kroner er ved at gøre ham mør. Og han er træt at bruge så megen tid på jura frem for forretning.

Udmattet
Nicolai Lassen erkender, at det er lykkedes Danske Dagblades Forening (DDF) at trætte folkene bag nyhedssøgetjenesten i Danmark.

- Vi må konstatere, at DDF har kørt en strategi om at udmatte, og det er lykkes. Så nu opgiver vi at kæmpe videre mod DDF. Vi håber på at kunne indgå en aftale med en betalingsmodel for dybe links med DDF eller med udvalgte danske medier. Ellers må jeg vælge Singapore-modellen, som konkurrenterne har gjort, siger Nicolai Lassen med henvisning til konkurrenten Visator.

Singapore-modellen består i at flytte en tjeneste med dybe links til en partner med base i Singapore, som derfra driver både server og administration. Dermed kommer tjenesten ikke i karambolage med det fogedforbud, som DDF har fået nedlagt mod Newsbooster herhjemme.

Adspurgt om Singapore-modellen er lig med at bruge en stråmand, svarer Nicolai Lassen:

- Ja.

Men han mener, at det er modparten, der bør besinde sig.

- Danske Dagblades Forening kaster kontrollen med dybe links af danske hænder, hvis de ikke vil indgå nogen aftaler med tjenester som os, begrunder Nicolai Lassen.

Kan dele mikrobetalinger
Han fastholder dog, at han foretrækker at dele i porten med Danske Dagblade frem for at rykke tjenesten til Singapore.

Løsningen kunne være, at tjenester som Newsbooster får ret til at linke dybt til nyhedsartikler på danske medier, sådan at en brugers klik på linket for at læse selve artiklen udløser en mikrobetaling, som så deles mellem dagbladet og Newsbooster.

Newsbooster mødes med Danske Dagblades Forening 9. december i Sø- og Handelsretten i den retssag, der nu har varet i over et år. De første slag i retten har avisorganisationen vundet i form af et fogedforbud mod dybe links til sine medlemmers netmedier.

Direktøren har sagt farvel
Allerede inden retssagen mellem partnerne har fundet en udgang, har ejerkredsen bag Newsbooster i Danmark taget den beslutning af lukke sit selskab i Danmark, Newsbooster ApS, per 31. december i år. Selskabet stod dog i forvejen til tvangsopløsning på grund af manglende indlevering af regnskab.

Samtidig har den hidtidige direktør, Anders Lautrup-Larsen, sagt farvel til selskabet. Han arbejder nu midlertidigt i et vikariat i teleselskabet Orange.

Nicolai Lassen stiger i dag ombord på et fly til London, hvor han har stiftet selskabet Newsbooster Ltd. Derfra vil han forsøge at drive Newsbooster videre i en ny form med fokus på salg af søgeteknologi til firmaernes intranet.

Desuden arbejder Newsbooster på at oprette et franchise-selskab i Japan med landets tredjestørste teleselskab og på at oprette aktiviteter i Holland, Spanien, Rusland og Indien.

Selve søgetjenesten vil forsætte, men med base i London, med mindre retssagen mod Newsbooster ender med en dom, der gør den ulovlig. Så vil Newsbooster få adressse i Singapore.

Aviser vil gerne drøfte samarbejde
Danske Dagbladet Forening tager forsigtigt imod Newsboosters oplæg til forhandling om at dele i porten.

- Vi vil gerne indbyde Nicolai Lassen og co. til forhandlinger om betaling for Newsboosters brug af vores medlemmers materiale, siger jurist Holger Rosendal, DDF.

Han vi ikke forholde sig til udmeldingen om, at Newsbooster vil bruge stråmand i udlandet, hvis det ikke lykkedes at få en aftale med DDF.

- Det har jeg ingen kommentar til. Det må vi se på, når og hvis det sker, siger Holger Rosendal.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere






Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.