Nu får vi endelig svar: Arbejder Facebook lovligt?

Det skal nu undersøges, om Facebook arbejder lovligt. Det sociale netværk har været i myndigheders og mediers søgelys utallige gange. Denne gang vil irerne og skandinaverne have klarhed.

De nordiske lande forsøger stadig at forstå, hvad Facebook anvender de enkelte brugeres personlige oplysninger til, og irerene skal nu finde ud af, om Facebooks datapolitik holder sig inden for lovens rammer.

Datatilsynene i de nordiske lande har ingen juridiske beføjelser, da Facebooks europæiske hovedkvarter er placeret uden for Skandinavien.

Det betyder, at nordmændene, svenskerne, danskerne og finnerne hverken kan sanktionere mod utilfredsstillende forhold eller tage stilling til om Facebooks fremgangsmåde er lovlig. Derfor glæder de nordiske datatilsyn sig over irernes indblanding.

Facebooks europæiske hovedsæde ligger nemlig i Irland.

Derfor skal det sociale medie overholde irsk datalovgivning. Den eneste myndighed, der har beføjelser til at undersøge lovligheden af Facebooks aktiviteter, er altså det irske datatilsyn.

Og det er netop, hvad irerne nu gør brug af. De har nemlig fornylig påbegyndt en kontrol af Facebook.

Nordisk hjælp

I juni 2011 igangsatte de nordiske datatilsyn i samarbejde et projekt, der skulle skabe mere klarhed om Facebooks persondatapolitik. Det skete da de sendte 45 konkrete spørgsmål vedrørende sitets anvendelse af personlige oplysninger.

Spørgsmålene blev sendt til Facebooks europæiske hovedkvarter i Irland på vegne af de nordiske datatilsyn i Danmark, Sverige, Finland og Norge.

Midt i september modtog nordmændene svar, som senere blev delt med de nordiske søskende-tilsyn.

Trods glæde fra den danske kontorchef, Lena Andersen, og den norske direktør, ønskede datatilsynene i begge lande at følge op på Facebooks ni sider lange svarbrev.

Opfølgningen skete så her i sidste uge, hvor de nordiske datatilsyn besøgte Irland for at tale med Facebook om den til tider meget omdiskuterede dataanvendelse.

Ved samme besøg fik de nordiske datatilsyn også mulighed for at komme med inspiration til de irske myndigheder i forhold til, hvilke dele af Facebook, der er særligt interessante at kigge nærmere på.

"Vi er glade for, at vi fik anledning til at komme med indspark til det irske datatilsyns kontrol af Facebook," siger direktør Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet i Norge.

Fremskridt

Nordmændene har haft fokus på Facebook allerede fra efteråret 2010, hvor de udarbejdede rapporten "Social Network Services and Privacy".

Bjørn Erik Thon, der er direktør i Datatilsynet i Norge, forklarer, at konklusionen på undersøgelsen af det sociale netværksmedie var, at Facebooks persondatapolitik var ugennemsigtig. Derfor glæder han sig i dag over udviklingen af en dialog mellem Facebook og datatilsynene.

"Vi er rigtig fornøjede over, at samarbejdet med andre datatilsynsmyndigheder giver resultater, og at vi sammen kan påvirke internationale giganter som Facebook til at varetage personbeskyttelsesrettigheder," fortæller Bjørn Erik Thon.

Også i Danmark ser Datatilsynet positivt på udviklingen.

"Mit indtryk er, at Facebook udvikler deres services og tilbyder funktioner, der giver mere gennemsigtighed transparens over for brugerne," siger Lena Andersen, der er kontorchef i Datatilsynet i Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.