Derfor bedømmer IBM sine udvikleres produktivitet

IBM har implementeret et system, der kvantitativt måler og rangerer applikationsudviklernes arbejdspræstation og faglige evner.

Computerworld News Service: IBM har masser af værktøjer til applikationsudvikling til sin rådighed heriblandt fra selskabets egen Rational-produktlinje. Men værktøjer og processer alene er ikke nok til at kvalitetssikre koden.

"Når alt kommer til alt, så er det mennesker, der er i centrum af applikationsudviklingen," siger Pat Howard, som er vice president og cloud-chef for IBM's global business services-division.

"Det er virkelig vigtigt at investere stort og være meget opmærksom på talent."

Howard har tidligere været chef for applikationsudviklingen hos IBM, hvor han var ansvarlig for leveringen af applikationer på tværs af Big Blues varemærker og for selskabets globale udviklingsteams. På talentfronten har han hjulpet med at implementere et system til bedømmelse af de individuelle applikationsudvikleres præstation baseret på mængden og kvaliteten af deres arbejde.

Kernen i systemet er et kommercielt softwareprodukt fra den franske leverandør Cast, hvis platform til utomatiseret softwareanalyse og måling leverer data om den strukturelle kvalitet af applikationskode og om hvordan udviklingsteamene præsterer.

Ved hjælp af platformen fra Cast kan chefer hos IBM for eksempel se, hvordan en udvikler stykker koden sammen, og derudfra kvantitativt bedømme udviklerens programmeringsmæssige evner. Systemet kan vurdere kodes performance, sikkerhed og tekniske dybde og således for eksempel estimere de langsigtede vedligeholdelsesomkostninger ved en given kode.

"Når du skriver noget i Java, er selve koden så struktureret på en måde, der overholder de anerkendte standarder for best practice? Det er den slags spørgsmål, som Cast hjælper os til at svare på," forklarer Howard.

Der er altså tale om en kvantitativ analyse frem for en subjektiv vurdering.

Tidligere var det en udfordring for IBM at håndtere applikationsudvikler-talentet på en pålidelig og forudsigelig måde, særligt fordi teamene er spredt over hele verden, beskriver Howard.

Derudover er der et konstant pres på udviklingsteamene. Hver gang IBM gennemfører en forretningsmæssig ændring - en opdatering i logistikkæden, tilføjelse af salgsfunktioner eller forberedelse til en ny produktlancering - så vil det uvægerligt medfører ændringer i en eller flere applikationer.

Hvad vil I helst arbejde med?
Det var ikke let at finde tid til at identificere IBM's bedste softwareudviklere. Det var heller ikke let at finde ud af, om alle selskabets udviklere blev udnyttet til fulde. Desuden er anvendelse alene ikke nogen effektiv måde at måle, hvor godt et individ bidrager. Det siger nemlig ingenting om kvaliteten af udviklerens arbejde.

Men den slags spørgsmål kan teknologien fra Cast besvare med videnskabelige målinger. Den tilgang passer også fint sammen med IBM's planer for at motivere sine udviklere.

"Hvad er det, softwareudviklere er mest interesseret i at lave? Mange af dem vil gerne bare skrive software. Det er derfor, de har valgt den profession. Men de har også drømme om at blive kendt som Jordens bedste softwareudviklere," mener Howard.

Ved at definere sæt af resultater i et målesystem, som alle i IBM's softwareudviklings-community (og dets HR-repræsentanter) kunne blive enige om, gør Cast-systemet det muligt at kvantificere medarbejdernes præstation.

"Grundlæggende blev det muligt for vores folk at gå rundt med et scorecard. De kunne begynde at tjene point baseret på de resultater eller den værdi, de er med til at skabe for virksomheden," forklarer Howard.

IBM's nye system gør hermed omdømme eller anseelse til noget håndgribeligt. "Folk kan forbedre deres anseelse ved hjælp af de resultater, de leverer."

Programmet hjælper således også til at identificere utilstrækkelige præstationer og evner. "Vi bruger det til at identificere, hvorhenne der er behov for mere træning," fortæller Howard. Budgetterne til efteruddannelse er stramme, så "når man bruger pengene, er man nødt til at bruge dem fornuftigt, placere dem det rigtige sted."

Det gør også udviklerne i stand til at få øjeblikkelig indsigt i kvaliteten af deres eget arbejde. Med den form for feedback kan udviklerne selv foretage de nødvendige justeringer for at få succes, påpeger Howard.

Og hvad synes IBM's udviklere så om bedømmelsessystemet?

Reaktionerne er blandede, anerkender Howard. Nogle udviklere har virkelig taget det til sig - især de, der i forvejen har en tendens til at være orienterede mod fakta, forklarer han. Nogle bruger systemet proaktivt til at få feedback på deres arbejde. Andre gange er det cheferne, der gør et teammedlem opmærksom på nogle data.

"Det er ikke hensigten, at dette nogensinde skal komme til at handle om straf," fastslår Howard. "Vi befinder os i et evigt læringsmiljø og hvis alle føles sig trygge på det punkt, så kan systemet bedre integreres."

Generelt har systemet vist sit værd, fortæller Howard. "Det har virkelig samlet vores globale community på en måde, som vi ikke havde forudset."

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.