Artikel top billede

Sådan får du meget mere ud af din storage-løsning

Med skyhøje priser på harddiske kan du her lære mere om, hvordan du forlænger og forbedrer den storage, du allerede ejer.

Læs også:

Så godt tjener virksomhederne på storage

Computerworld News Service: Du kan sagtens udskyde nye indkøb af storage-grej ved at implementere en række smarte metoder til at reducere mængden af unødvendige filer, reducere den plads, du bruger på systemet og ekspandere ved hjælp af eksisterende systemer.

Brug storage management

Software til storage management findes i alle prisklasser - lige fra gratis open source-baserede pakker og til dyre forretningsorienterede systemer, der hele tiden står og overvåger systemet og optimerer brugen.

Man kan selvfølgelig også gennemsøge systemerne manuelt efter store filer, mp3-filer, Jpeg-billeder og PST-filer.

Dybest set handler det om at identificere filer, som ikke er i brug, eller som kan ligge et andet sted, som for eksempel på en lokal pc eller harddisk, hvor der ofte er masser af uudnyttet plads.

Man behøver ikke at bruge mange penge på det område.

Du kan for eksempel rundsende en e-mail til alle brugerne, hvor du beder dem om at arkivere ubrugte e-mail-filer på et lokalt drev.

Husk at beskrive fremgangsmåden, og så burde du kunne reducere den mængde storage, der bruges af e-mail-serveren.

På samme måde kan du indføre politikker om storage af personlige dokumenter og på den måde sørge for, at de ikke ligger og fylder i virksomhedens netværk.

Anvend deduplikering eller kompression

Når du har beskåret mængden af eksisterende filer, kan du begynde at bruge deduplikering eller kompression til at få mere data til at passe ind.

Deduplikering scanner storage-systemet og leder efter kopi-filer, som den kan slette og erstatte med en genvej til den rigtige fil.

Kompression reducerer mængden af plads, som bruges af filerne, men det virker bedst med filer som tekstbehandling eller andre tekstfiler, mens det er mindre effektivt med media-filer, eftersom de som regel allerede er komprimerede.

Tre gode tricks

Skab storage med ubrugt plads

Du kan bruge billig eller gratis software, som Linux OS, til at genbruge gammelt udstyr som storage servere.

I så tilfælde skal du installere Windows eller Linux på den gamle server og lave det om til en fil-server.

Hvis du har flere gamle systemer liggende, så kan du hurtigt få dem op at køre.

Du kan også tage drev fra flere gamle systemer og sætte dem sammen i en server, eftersom gamle systemer typisk kom med mindre harddiske.

Når systemet kører, kan du bruge det til alle typer filer, men det giver mening først og fremmest at bruge dem til sekundært storage, mens du bruger nyere, high-performance storage til de vigtigste applikationer som mail, databaser, samarbejde eller home directories.

Flyt filer til sekundær storage

Mange organisationer har high-performance storage som RAID-systemer med fiberkanaler eller iSCSI til vigtige applikationer, men tit sker der det, at samme storage ender med at blive brugt til applikationer, der egentlig ikke har behov for de høje hastigheder.

Du kan vælge at bruge storage management-applikationer eller flytte data manuelt, men under alle omstændigheder kan det åbne op for en masse plads på det dyre udstyr, hvis man flytter mindre vigtigt data til sekundært storage.

Storage management-software giver desuden ofte mulighed for at skabe flere niveauer af storage, så du for eksempel kan have en med høj ydelse, en med mindre ydelse, et sekundært storage system og offline storage som for eksempel med bånd eller optisk disk.

Overvej cloud

Hvis du har prøvet det hele og stadig mangler plads, så kunne du overveje cloud.

Man kan både midlertidigt og permanent flytte data over til et cloud-leverandørs storage uden behov for ekstra udstyr.

Den store fordel er, at man kun betaler for det storage, man rent faktisk bruger. Det negative er, at data på den måde kommer uden for din kontrol.

Afhængigt af hvor kritiske oplysningerne er, så skal du måske overveje at tilføje ydereligere sikkerhed ved at lagre data flere steder og ved at kryptere informationerne både inden turen og når de ligger lagret hos cloud-udbyderen.

Mange nyere storage-systemer fra leverandører som EMC, NetApp, HP eller Compellent tilbyder funktioner som ovennævnte, heriblandt storage management, kompression eller deduplikering, niveau-inddeling og storage-migration.

Men du kan opnå mange af de samme resultater ved hjælp af eksisterende software eller ved at gøre tingene manuelt.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere