Artikel top billede

Sådan får du meget mere ud af din storage-løsning

Med skyhøje priser på harddiske kan du her lære mere om, hvordan du forlænger og forbedrer den storage, du allerede ejer.

Læs også:

Så godt tjener virksomhederne på storage

Computerworld News Service: Du kan sagtens udskyde nye indkøb af storage-grej ved at implementere en række smarte metoder til at reducere mængden af unødvendige filer, reducere den plads, du bruger på systemet og ekspandere ved hjælp af eksisterende systemer.

Brug storage management

Software til storage management findes i alle prisklasser - lige fra gratis open source-baserede pakker og til dyre forretningsorienterede systemer, der hele tiden står og overvåger systemet og optimerer brugen.

Man kan selvfølgelig også gennemsøge systemerne manuelt efter store filer, mp3-filer, Jpeg-billeder og PST-filer.

Dybest set handler det om at identificere filer, som ikke er i brug, eller som kan ligge et andet sted, som for eksempel på en lokal pc eller harddisk, hvor der ofte er masser af uudnyttet plads.

Man behøver ikke at bruge mange penge på det område.

Du kan for eksempel rundsende en e-mail til alle brugerne, hvor du beder dem om at arkivere ubrugte e-mail-filer på et lokalt drev.

Husk at beskrive fremgangsmåden, og så burde du kunne reducere den mængde storage, der bruges af e-mail-serveren.

På samme måde kan du indføre politikker om storage af personlige dokumenter og på den måde sørge for, at de ikke ligger og fylder i virksomhedens netværk.

Anvend deduplikering eller kompression

Når du har beskåret mængden af eksisterende filer, kan du begynde at bruge deduplikering eller kompression til at få mere data til at passe ind.

Deduplikering scanner storage-systemet og leder efter kopi-filer, som den kan slette og erstatte med en genvej til den rigtige fil.

Kompression reducerer mængden af plads, som bruges af filerne, men det virker bedst med filer som tekstbehandling eller andre tekstfiler, mens det er mindre effektivt med media-filer, eftersom de som regel allerede er komprimerede.

Tre gode tricks

Skab storage med ubrugt plads

Du kan bruge billig eller gratis software, som Linux OS, til at genbruge gammelt udstyr som storage servere.

I så tilfælde skal du installere Windows eller Linux på den gamle server og lave det om til en fil-server.

Hvis du har flere gamle systemer liggende, så kan du hurtigt få dem op at køre.

Du kan også tage drev fra flere gamle systemer og sætte dem sammen i en server, eftersom gamle systemer typisk kom med mindre harddiske.

Når systemet kører, kan du bruge det til alle typer filer, men det giver mening først og fremmest at bruge dem til sekundært storage, mens du bruger nyere, high-performance storage til de vigtigste applikationer som mail, databaser, samarbejde eller home directories.

Flyt filer til sekundær storage

Mange organisationer har high-performance storage som RAID-systemer med fiberkanaler eller iSCSI til vigtige applikationer, men tit sker der det, at samme storage ender med at blive brugt til applikationer, der egentlig ikke har behov for de høje hastigheder.

Du kan vælge at bruge storage management-applikationer eller flytte data manuelt, men under alle omstændigheder kan det åbne op for en masse plads på det dyre udstyr, hvis man flytter mindre vigtigt data til sekundært storage.

Storage management-software giver desuden ofte mulighed for at skabe flere niveauer af storage, så du for eksempel kan have en med høj ydelse, en med mindre ydelse, et sekundært storage system og offline storage som for eksempel med bånd eller optisk disk.

Overvej cloud

Hvis du har prøvet det hele og stadig mangler plads, så kunne du overveje cloud.

Man kan både midlertidigt og permanent flytte data over til et cloud-leverandørs storage uden behov for ekstra udstyr.

Den store fordel er, at man kun betaler for det storage, man rent faktisk bruger. Det negative er, at data på den måde kommer uden for din kontrol.

Afhængigt af hvor kritiske oplysningerne er, så skal du måske overveje at tilføje ydereligere sikkerhed ved at lagre data flere steder og ved at kryptere informationerne både inden turen og når de ligger lagret hos cloud-udbyderen.

Mange nyere storage-systemer fra leverandører som EMC, NetApp, HP eller Compellent tilbyder funktioner som ovennævnte, heriblandt storage management, kompression eller deduplikering, niveau-inddeling og storage-migration.

Men du kan opnå mange af de samme resultater ved hjælp af eksisterende software eller ved at gøre tingene manuelt.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere