Artikel top billede

Telefirmaer brokker sig: Vil ikke betale for net-retssager

Teleselskaberne nægter at betale omkostningerne for retssager om blokering af ulovlige websites. Se her hvorfor.

Teleselskaberne slås i øjeblikket med Lægemiddelstyrelsen om, hvem der skal betale for retssagerne, når staten vil have blokeret internetsider med ulovlig medicin.

Lægemiddelstyrelsen benyttede i 2011 for første gang en ny mulighed for at opfordre en række teleselskaber til at spærre kundernes adgang til internetsiden 24hdiet.com.

Læs også:
Skal Danmark klippe forbindelsen til ulovlige sites?

Men det nægtede teleselskaberne af principielle grunde, fordi firmaerne ikke vil være politi på nettet og ikke vil tage ansvaret for at spærre firmaers mulighed for at bruge nettet, hvilket ifølge selskabernes mening er udtryk for censur og betænkeligt for retssikkerheden.

Men der var en grund mere, fortæller Jakob Willer, der er direktør hos teleselskabernes interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien.

Dommer skal spærre

"Vi har ikke ansvaret for indholdet på nettet. Og vi har ingen forudsætninger for at tage stilling til, om denne her hjemmeside indeholder noget, som er i strid med dansk lovgivning. Det må domstolen tage stilling til," siger Jakob Willer.

Derfor krævede teleselskaberne, at Lægemiddelstyrelsen indstævnede selskaberne for fogedretten for at få en dommer til at afgøre om kundernes afgang til internetsiden med medicin skulle spærres.

Her tabte teleselskaberne sagen og spærrede efterfølgende deres kunders adgang til 24hdiet.com ved hjælp af DNS-blokering og et såkaldt stopskilt, som forklarer kunden, at Lægemiddelstyrelsen gennem et fogedforbud har pålagt teleselskabet at spærre adgangen til internetsiden.

Tvinges i retten

Imidlertid er stridens kerne nu, hvem der skal betale gildet for at få rettens ord for afgørelsen, fortæller Jakob Willer.

"Én ting er, at vi skal stille os op og forsvare retssamfundets principper. En anden ting er, at vi også skal betale for det. Og det, synes vi, er urimeligt," siger Jakob Willer.

Normalt betaler den tabende part i en fogedretssag hele sagens omkostninger. Men teleselskaberne vil kun betale deres egen del.

Problemet er ifølge Jakob Willer, at staten med den nye lov netop ikke tvinger teleselskaberne til at spærre de ulovlige medicinsider, men blot henstiller til at spærre siderne.

"Vores påstand er, at vi ikke skal dække sagens omkostninger, fordi det er en principiel sag," siger Jakob Willer.

Vil have omkostninger dækket

Hos Lægemiddelstyrelsen fortæller sektionsleder i afdelingen for retshåndhævelse, Kim Helleberg Madsen, at styrelsen vil fastholde kravet om, at teleselskaberne betaler sagens omkostninger.

"Der har været nogle omkostninger forbundet med den retssag. Og de omkostninger vil vi gerne have dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Han fortæller, at det af lægemiddelloven fremgår, "at det ikke er tilladt for internetudbydere at formidle adgang til et internetdomæne hvorfra der forhandles ulovlige lægemidler til brugerne."

"Og det er udgangspunktet for os. Og der er en procedure for det, og den har vi fulgt. Derfor siger vi: Vi vil gerne have vores omkostninger dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Den ulovlige medicinside 24hdiet.com har i øvrigt flere gange efter spærringen skiftet navn. Det kan du læse mere om her.

Samtidig har eksperter advaret imod den stigende anvendelse af DNS-spærringer i Danmark. Det kan du læse her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.