Artikel top billede

Telefirmaer brokker sig: Vil ikke betale for net-retssager

Teleselskaberne nægter at betale omkostningerne for retssager om blokering af ulovlige websites. Se her hvorfor.

Teleselskaberne slås i øjeblikket med Lægemiddelstyrelsen om, hvem der skal betale for retssagerne, når staten vil have blokeret internetsider med ulovlig medicin.

Lægemiddelstyrelsen benyttede i 2011 for første gang en ny mulighed for at opfordre en række teleselskaber til at spærre kundernes adgang til internetsiden 24hdiet.com.

Læs også:
Skal Danmark klippe forbindelsen til ulovlige sites?

Men det nægtede teleselskaberne af principielle grunde, fordi firmaerne ikke vil være politi på nettet og ikke vil tage ansvaret for at spærre firmaers mulighed for at bruge nettet, hvilket ifølge selskabernes mening er udtryk for censur og betænkeligt for retssikkerheden.

Men der var en grund mere, fortæller Jakob Willer, der er direktør hos teleselskabernes interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien.

Dommer skal spærre

"Vi har ikke ansvaret for indholdet på nettet. Og vi har ingen forudsætninger for at tage stilling til, om denne her hjemmeside indeholder noget, som er i strid med dansk lovgivning. Det må domstolen tage stilling til," siger Jakob Willer.

Derfor krævede teleselskaberne, at Lægemiddelstyrelsen indstævnede selskaberne for fogedretten for at få en dommer til at afgøre om kundernes afgang til internetsiden med medicin skulle spærres.

Her tabte teleselskaberne sagen og spærrede efterfølgende deres kunders adgang til 24hdiet.com ved hjælp af DNS-blokering og et såkaldt stopskilt, som forklarer kunden, at Lægemiddelstyrelsen gennem et fogedforbud har pålagt teleselskabet at spærre adgangen til internetsiden.

Tvinges i retten

Imidlertid er stridens kerne nu, hvem der skal betale gildet for at få rettens ord for afgørelsen, fortæller Jakob Willer.

"Én ting er, at vi skal stille os op og forsvare retssamfundets principper. En anden ting er, at vi også skal betale for det. Og det, synes vi, er urimeligt," siger Jakob Willer.

Normalt betaler den tabende part i en fogedretssag hele sagens omkostninger. Men teleselskaberne vil kun betale deres egen del.

Problemet er ifølge Jakob Willer, at staten med den nye lov netop ikke tvinger teleselskaberne til at spærre de ulovlige medicinsider, men blot henstiller til at spærre siderne.

"Vores påstand er, at vi ikke skal dække sagens omkostninger, fordi det er en principiel sag," siger Jakob Willer.

Vil have omkostninger dækket

Hos Lægemiddelstyrelsen fortæller sektionsleder i afdelingen for retshåndhævelse, Kim Helleberg Madsen, at styrelsen vil fastholde kravet om, at teleselskaberne betaler sagens omkostninger.

"Der har været nogle omkostninger forbundet med den retssag. Og de omkostninger vil vi gerne have dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Han fortæller, at det af lægemiddelloven fremgår, "at det ikke er tilladt for internetudbydere at formidle adgang til et internetdomæne hvorfra der forhandles ulovlige lægemidler til brugerne."

"Og det er udgangspunktet for os. Og der er en procedure for det, og den har vi fulgt. Derfor siger vi: Vi vil gerne have vores omkostninger dækket," siger Kim Helleberg Madsen.

Den ulovlige medicinside 24hdiet.com har i øvrigt flere gange efter spærringen skiftet navn. Det kan du læse mere om her.

Samtidig har eksperter advaret imod den stigende anvendelse af DNS-spærringer i Danmark. Det kan du læse her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere