Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Her er de store tendenser på SaaS-markedet

Software-as-a-service fortsætter fremmarchen, og det giver anledning til helt nye overvejelser hos kunderne.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Computerworld News Service: I takt med at software-as-a-service (SaaS) modnes og vinder udbredelse, vil erhvervslivets it-indkøbere være nødt til at overveje en række spørgsmål, fremhæver en ny rapport fra Forrester Research.

Rapporten af analytiker Liz Herbert identificerer nøgleområder inden for SaaS, hvor der sker forandringer: Branchespecialisering, indlejret analyse, orkestrering af services, sociale netværk og mobilitet.

"Visse brancheløsninger vil bevæge sig udover best practices og kodeskabeloner og derudover inkludere pakker af applikationer enten i en prækonfigureret, færdig løsning eller i en cloud-orkestrerings- eller markedsplads-model til specifikke brancher," skriver Liz Herbert.

Men hagen for indkøberne bliver højere priser, i visse tilfælde væsentligt højere, tilføjer hun.

"For eksempel koster visse mikrovertikale løsninger, der er bygget på NetSuite, op til fire gange så meget som NetSuite."

Analyse er blevet standard i SaaS-løsninger og leveres nu "i sammenhæng med de opgaver, brugerne arbejder på," skriver Liz Herbert.

"For mange virksomheder vil de mest værdifulde analyseværktøjer inkludere branchespecifikke benchmarking-data, som de kan måle sig selv op mod, hvilket visse SaaS-leverandører da også er begyndt at inkludere."

For størstedelen fokuserer SaaS-applikationer dog på rapporter i stedet for "ægte" eller mere avancerede former for analyse, hvilket betyder, at kunderne kan være nødt til at overveje specialiserede værktøjer, bemærker hun.

SaaS skal være mere simpelt

Kunder, der ønsker at bruge en række SaaS-applikationer, vil dog få flere valgmuligheder i forhold til, hvordan de administreres, forudsiger hun.

"Med det store udbud af SaaS-applikationer fra små, ofte mere risikovillige leverandører ønsker nogle virksomheder en enklere løsning, som samler ansvaret, hvad angår kontraktindgåelse, fakturering, provisionering, support, integration, opgradering og test," skriver hun.

På nuværende tidspunkt tilbyder leverandører såsom Hewlett-Packard sådanne services, men for det meste drejer det sig om "enkeltstående arrangementer på ad hoc-basis."

Som indkøber kan man dog godt regne med, at denne model vil modnes, tilføjer hun.

Orkestrerings-tendensen vil stige i takt med fremkomsten af webbaserede enterprise-app-butikker, der gør det let for kunderne at købe tilføjelser til deres SaaS-applikationer, skriver Herbert. Begge kanaler har dog hver deres elementer af risici såsom leverandør-lock-in, advarer hun.

Som SaaS-kunde bør man ifølge Liz Herbert også sørge for at sætte sig ind i, hvordan leverandørerne aktuelt understøtter eller planlægger at understøtte mobile udrulninger.

"Mobilområdet er for de fleste SaaS-løsninger en nyere tendens. Smarte og innovative funktioner er nok ikke meget værd, hvis dine medarbejdere har ældre mobiltelefoner," påpeger hun. Men i løbet af de næste 10 år vil faldende priser, fremskridt i forhold til batterilevetid og netværkshastighed samt andre faktorer "gøre mobilitet til et afgørende spørgsmål."

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.