Artikel top billede

Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning

Fra næste år er det slut med penge til it-projekter fra Det Strategiske Forskningsråd. Bestyrelsen ryster på hovedet af regeringen.

Læs også: Sådan kan Danmark score 60 milliarder kroner på it

Fra 2012 vil der ikke blive afsat flere penge til rene it-formål, har den nye regering og Folketingets forligspartnere afgjort med den nye finanslov.

Det Strategiske Forskningsråd (DSF) har siden sin etablering i 2004 udbetalt de penge, som afsættes på finansloven, til forskningsprojekter.

It har fyldt meget, men fra 2012 skal pengene bruges til andre forskningsformål som energi, miljø og sundhed, oplyser DSF, hvis bestyrelsesmedlemmer undrer sig over, at it-forskningen ikke længere skal tilgodeses.

"Jeg synes, det er meget problematisk, at man ikke kan finde ud af at allokere midler til it-forskningen," lyder det fra Ole Lehrmann Madsen, som er medlem af bestyrelsen i Det Strategiske Forskningsråd, direktør for Alexandra Instituttet og professor i datalogi.

Han mener, at konsekvensen af den beslutning er, at Danmark får svært ved at holde sig i front og sikre, at vi har en velfungerende it-infrastruktur og it-systemer, der er tilpasset danske forhold.

"Vi sakker bagud. Det, vi skal konkurrere på, er at have et effektivt samfund. Det er alt fra digital forvaltning i det offentlige, hvor behovet er enormt for systemer, hvor borgerne kan betjene sig af web-løsninger. Især bliver de ældre kørt mere og mere ud på et sidespor i takt med at man afskaffer den direkte behandling i stat og kommune," siger Ole Lehrmann Madsen.

300 millioner kroner

Det Strategiske Forskningsråd har i tidens løb sendt 300 millioner statslige kroner i it-forskningens retning.

Når forskningen kaldes strategisk, er det, fordi forskningen bliver opfattet som at være af netop strategisk betydning for Danmark.

"Man skal ikke se sig meget om i det danske samfund for at erkende, at vi er helt afhængige af vores it-infrastruktur. Og vi er dybt afhængige af de it-systemer, der bruges, både offentligt og privat," siger Ole Lehrmann Madsen.

Alexandra Institut-direktøren undrer sig over, at it ikke længere opfattes som nødvendigt mål for en selvstændig forskningsindsats.

"Det er nødvendig med en it-forskningsindsats. Med fokus på specifikke sektorer som energi, miljø, sundhed og så videre, opfatter man it som et hjælperedskab, og ikke som en problemstilling i sig selv. Men vi er altså meget afhængige af it. Hvis vores it-systemer bryder sammen, er der intet, der fungerer i det her land." 

Fremme i første linje 

Ole Lehrmann Madsen mener ikke, at vi skal lave it-forskning for it-forskningens egen skyld.

"Det skal være målrettet problemstillinger, som er samfundsrelevante og erhvervsrelevante. Vi har jo et meget stort erhvervsliv inden for it-sektoren. Det skal også betjenes, og det kræver blandt andet forskning, hvis man vil gøre sig håb om at være med helt fremme i første linje, fordi udviklingen går så afsindig hurtigt."

Men i de projekter, der får penge, for eksempel et green tech-projekt, kommer jo ikke ret langt uden it. På den måde vil midlerne for en stor dels vedkommende alligevel ende i it-sektoren?

"Ja, men selvom de bruger pengene til at købe nogle computere og nogle programmører, er det stadig green tech-folket, der sætter dagsordenen for, hvad de skal bruge it til. Så vil det være fint, hvis de bruger pengene på også at hyre nogle it-forskere. Det vil gøre løsningerne endnu bedre, end hvis man bare laver et almindeligt it-udviklingsprojekt."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Danske Globeteam solgt: Aktiemajoriteten overtages af stor kapitalfond - skal nu gøres klar til international ekspansion
Direktør Claus Moldow og Kirk Kapital sælger deres fremgangsrige danske konsulenthus Globeteam til den store kapitalfond Norvestor.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.