Artikel top billede

Derfor bliver 2012 et hårdt år for mægtige Apple

Her fem grunde til, at 2012 kan blive et hårdt år for ellers så succesrige Apple.

Læs også:

EU gransker Apple i ny monopol-sag

Hovsa: Pludselig var Apple jordens dyreste firma

Computerworld News Service: Det har kørt ekstraordinært godt for Apple de seneste år, men noget tyder på, at heldet vil begynde at aftage til næste år - hvilket også bliver det første år uden Steve Jobs ved roret.

Selvom vi sikkert vil se en iPhone 5, der drager fordel af mere modne og energieffektive 4G-chipsæt, så er det usandsynligt, at der er noget banebrydende nyt produkt i stil med iPhone, iPad eller MacBook Air på vej fra Cupertino.

Det ser dog ikke helt sort ud for Apple: Konkurrenterne snubler stadig over deres egne fødder, og det vil de sandsynligvis også gøre til næste år.

Derfor er det mulighed for, at Apples iPad indtager en uovervindelig føring i markedet for tablet-pc'er, mens iPhone haler ind på Androids føring i smartphone-markedet, alene fordi konkurrenterne lander på halen overalt omkring iOS.

Her får du i hvert fald en række dristige forudsigelser om Apples udfordringer det næste års tid:

Nyfunden erhvervsvenlighed kan give bagslag

Som it-chef bør man forvente et mere imødekommende Apple med Tim Cook ved roret som ny topchef.

Den erfarne analytiker af it-branchen Rob Enderle påpeger, at "Apple tidligere har undgået erhvervslivet, hovedsageligt fordi Jobs mente, at it-chefer er idioter, hvilket sandsynligvis var et levn fra Lisa-projektet. Cook er mere erhvervsvenlig og derfor regner jeg med, at Apple vil begynde at være mere imødekommende overfor erhvervslivet."

Men Cook vil være nødt til at udvise en vis tilbageholdenhed med sine tilbud til erhvervskunder.

Sandheden er nemlig, at det er svært at være imødekommende overfor erhvervslivet og forbrugerne samtidigt. De to er ofte på kant med hinanden, når det handler om funktionalitet. Og Apples succes bygger på, at forbrugerne elsker selskabets produkter.

"Faren er, at Apple går for langt, ligesom Microsoft gjorde, og glemmer den almindelige bruger," siger Enderle. 

Vil det næste store hit komme fra Apple?

Det største problem er på produktsiden.

Selvom alle har opmærksomheden rettet mod næste års iPhone 5 (se for eksempel denne konceptvideo om fremtidens iPhone), så er det usandsynligt, at Cook kan præsentere den samme form for visionære produkter såsom iPhone og iPad, som Jobs kunne.

For Cook er ikke en produkt-mand. Som Apples historie under chefer af jakkesætstypen som John Sculley og Gil Amelio vidner om, så klarer selskabet sig simpelthen ikke så godt, når det er en driftschef, der kører showet.

Men hvorfor blev Cook så placeret som øverste chef, kan man spørge?

"Valget faldt på Cook, fordi Steve følte, at han ville være i stand til at vende tilbage til jobbet, når han fik det bedre igen - helt indtil det sidste, regnede Steve med at komme sig," mener Enderle.

"Resultatet er, at de nu har den forkerte mand på topposten, og at selskabet enten vil være nødt til at omstrukturere uden om Cook for at imødegå manglen på den rette kompetence eller i stedet finde nogen, der faktisk kan erstatte Jobs. Ellers vil selskabet sandsynligvis forfalde, meget langsomt til at begynde med men hurtigere og hurtigere, ligeså længe der er dette misforhold mellem kompetencer og behov."

Tidligere i år, før Jobs døde, udtrykte ledelsesekspert Paul David Walker, der har skrevet bogen Unleashing Genius, bekymring over, at Cook ikke var med i bestyrelsen, når nu det var besluttet, at han skulle tage over efter Jobs.

"Det kræver et meget anderledes sæt egenskaber at drive et selskab succesfuldt, end det gør at skabe nye virkeligheder," udtalte Walker på daværende tidspunkt.

"Hvis Cook er en dygtig driftschef, så taler sandsynligheden for, at han ikke bliver nogen visionær person, der kan skabe nye virkeligheder."

Tumult i Apple-ledelsen


I takt med, at Jobs' helbred og dermed prognosen for, at han nogensinde ville kunne lede Apple igen, blev forværret, forlod en række toptalenter selskabet -  heriblandt detailchef Rob Johnson og den globale marketingchef Alison Johnson.

Erlende regner med, at denne tendens vil fortsætte fremover.

De fleste af de udnævnte folk har nu indgået fastholdelsesaftaler på 24 måneder, påpeger Enderle. "De, der ikke har, er allerede langsomt begyndt at sive ud. Jeg forventer, der vil ske en større udvandring, når fastholdelsesaftalerne udløber i 2013."

Ønsket om at forlade selskabet vil kun blive større, i takt med at uenighederne stiger. Jobs var ham, der altid løste konflikterne, så det at han nu er væk, kan føre til interne konflikter, hvilket giver en utilfredsstillende arbejdsplads.

"Jeg forventer at se en masse internt drama hos Apple i det kommende år," siger Enderle. "Nogle af de her folk vil muligvis simpelthen give op og trække sig, når deres fastholdelsesaftaler udløber."

Vil Apples konkurrenter udnytte chancen?

Ligegyldig om Apple kommer til at opleve disse problemer eller ej, så er én ting sikker: Apples konkurrenter udnytter ikke de chancer, de får. Selvom Apple muligvis snubler i år, så vil konkurrenterne stadig snuble endnu værre.

Den største udfordring til Apples dominans i tablet-pc-markedet kommer fra den nyligt lancerede Amazon Kindle Fire. Men er denne tablet-pc på forhånd dømt til at blive den næste Hewlett-Packard TouchPad?

Amazons Android-baserede tablet-pc blev lanceret under stor ståhej og til en pris langt under iPad'ens. Amazon mister angiveligt da også helt op til 100 kroner for hver solgt Kindle Fire. Julesalget forventes at blive betydeligt, selvom Amazon ikke offentliggør salgstallene for Kindle.

Men nu har New York Times udgivet en kritisk artikel om, at Kindle Fire har fået en hård medfart fra de første købere. Apples iPad har sat standarden for tablet-pc'ernes funktionalitet, brugervenlighed og ydelse, og Kindle Fire lever ikke op til disse forventninger.

Amazon arbejder dog på forbedringer og der vil muligvis komme en opdateret enhed på markedet sandsynligvis til foråret. "Hvis også den bliver en fiasko, så er Fire dømt til at samle støv på historiens losseplads," vurderer Jakob Nielson fra konsulentfirmaet Nielson Norman Group i artiklen i New York Times.

Sløve salgstal for BlackBerry Playbook har også sat spørgsmålstegn med fremtiden for Research In Motions tablet-pc.

"RIM er i frit fald, og jeg tvivler i stigende grad på, at virksomheden kan nå at rette op," vurderer Enderle men tilføjer dog, at RIM har penge nok til at undgå at gå helt ned. "Mit bedste gæt lyder på, at de i 2012 kommer til at gennemgå enten en omfattende ændring i ledelsen eller et ejerskifte."

Vil sikkerhedsproblemer køre Android af sporet?

Og så er der platformen Android, der ved at have fået en lang række smartphone-producenter med på vognen. Men året slutter med en bismag, der kan give problemer for Android til næste år.

"Android har alvorlige sikkerhedsproblemer, der minder om tilstanden for Microsoft sidst i 1990'erne," siger Enderle.

"Der skal ikke mere til end én katastrofal hændelse, før denne platform er dødsdømt. Google er nødt til at kaste et tilbageblik på, hvad der skete for Microsoft og gå aggressivt frem i forhold til platformens sikkerhed. Hvis ikke det sker, så vil det sandsynligvis ende rigtig skidt for Android."

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

EU gransker Apple i ny monopol-sag

Hovsa: Pludselig var Apple jordens dyreste firma
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.