Artikel top billede

Danskerne dropper sms'erne: Alt for gammeldags

Vi er ikke længere så vilde med at sende sms'er, som vi har været. Sms'en går en hård tid i møde, lyder en vurdering.

Læs også:

Så mange personer sender et tweet hver dag

Vi har netop passeret de dage, hvor danskerne typisk sender flest sms'er.

Der blev da også sendt millioner af sms'er henover julen og nytåret i 2011, men om det fortsætter på den måde er ikke sikkert.

Danskerne har i hvert fald sendt markant færre sms'er det seneste år sammenlignet med årene forinden. Det viser tal fra den nu lukkede IT- og Telestyrelse.

Antallet af sms'er sendt af danske mobilabonnenter toppede i første halvår af 2010, hvor vi tilsammen sendte 6.621.000.000 sms'er.

Siden har vi sparet tommeltotterne.

Yderligere fald i vente

Andet halvår 2010 sendte vi således 200 millioner færre sms'er end de forgående seks måneder. Og i første halvår 2011 blev der sendt en halv milliard færre beskeder end samme periode året før.

Poul Ernst Jessen, der er aktieanalytiker hos Danske Markets, tror, at nedgangen fortsætter.

"Jeg tror, der kommer et yderligere fald i sms'erne," siger han til Computerworld.

Analytikeren har to mulige forklaringer på udviklingen i danskernes sms-tendens.

"Smartphones. Når du har en smartphone, så er der mange, der er på Facebook eller sender e-mails i stedet for at sms'e. Behovet for sms er blevet mindre," siger han.

Den anden mulighed ligger i det tidligere masseforbrug af sms'er.

"Jeg kunne også forestille mig, at der er et mætningssyndrom. Folk er blevet mættet af hele tiden at sms'e. Det toppede efter vi fik fri sms. Derefter har folk bare sms'et løs. Og nu dør det så lidt."

Sådan mærker telebranchen faldet

Poul Ernst Jessen mener dog ikke, danskerne kommunikerer mindre, selvom vi skriver færre sms'er til hinanden.

"Kombinationen af Facebook, e-mails og lignende gør bare, at vi bevæger os over på andre platforme, som du ikke på samme måde kan måle mængden på. Men du kan jo se på mængden af data, der bliver sendt fra mobiltelefoner. Den eksploderer," forklarer han.

Men sparer du så penge på at kommunikere via internettet frem for via traditionelle sms'er?

Nej, mener Poul Ernst Jessen.

"De fleste pakker i dag har jo fri sms, så om du sender 100 eller 1.000 sms'er om måneden gør ingen forskel for teleselskabernes økonomi," forklarer han.

Mobiloperatørerne tjener altså ikke direkte på hverken din sms-trafik eller dit internetforbrug. Både data og sms er nemlig typisk inkluderet i de pakkepriser, du betaler i dag. Altså får din teleudbyder de samme penge uanset dit forbrug - forudsat at du har valgt den pakke, der passer til dit forbrug.

Til gengæld har mobilselskaberne færre omkostninger forbundet med dine ændrede kommunikationsvaner.

"Jo flere, der betaler for fri sms og samtidig sender færre sms'er, jo mindre skal operatørerne terminere hos andre. Det vil sige, at deres omkostninger falder, mens du stadigvæk betaler fuld pris. Så for operatørerne vil jeg mene, det er positivt. Det er dog ikke noget, der kan måles i store tal," siger Poul Ernst Jessen.

Teleterminering er et begreb, der dækker over, at teleselskaberne betaler hinanden, hver gang en sms skal fra et netværk til andet.

Læs også:

Så mange personer sender et tweet hver dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.