Artikel top billede

Dansk universitet sløjfer sine sidste papir-eksamener

Syddansk Universitet et helt færdig med papireksamener. Læs her, hvordan fremtidens digitale prøver skal håndteres.

Læs også:
Galleri: Sådan sparer du print og papir med gode apps

Sådan vil storkommune slå papir-administration ihjel

I Odense ligger en af Danmarks største digitale prøveklude for papirafskaffelse. 

Først var det Odense Kommune, der udarbejdede en strategi for papiranskaffelsen, og nu følger Syddansk Universitet trop. 
 
Fra 1. februar dropper Syddansk Universitet som den første højere danske læreranstalt sine sidste papirbaserede skriftlige eksamener og erstatter dem med digitale prøver.
 
Dermed er det formentlig slut med skrivekrampe for de studerende, når de skal skrive opgaver på op mod 15 sider på gennemslagspapir.
 
"En eksamen skulle gerne være så relevant som muligt, og de studerende har længe efterspurgt digitale eksamener, fordi de altid arbejder på computeren, og de har undret sig over, at de skal eksamineres på papir." forklarer it-chef Kurt Gammelgaard Nielsen fra Syddansk Universitet om beslutningen.
 
Ikke nødvendigvis lettere
Syddansk Universitet har omkring 5.000 årlige eksamensaktiviteter, hvor der kan være fra en håndfuld til flere hundrede studerende samtidige.

Af de 5.000 er godt og vel 140 papirprøver, som inden for en måneds tid også bliver digitaliserede. 
 
Et af argumenterne for at beholde eksamenspapiret har hidtil været, at nogle opgaver at lettere at udføre i hånden frem for i computerprogrammer.
 
Det kunne eksempelvis dreje sig naturvidenskabelige tegninger af molekylestrukturer eller formler. For de datalogistuderendes vedkommende drejer det sig om programmering, fordi en lille, "ubetydelig" kommafejl i et program kan hindre, at hele programmet kan kompileres og køre.
 
Men de argumenter fejer Syddansk Universitet nu af bordet. 

"Jeg vil ikke sige, at det er nemmere at tegne molekylestrukturer i computerprogrammer med en digital pen, men det kan være, at det, man skal prøve de studerende i, kan ske mere relevant når, det sker digitalt," siger Kurt Gammelgaard Nielsen med henvisning til, at studerende på deres fremtidige arbejdspladser typisk skal arbejde digitalt  både foran skrivebordet og i laboratorier. 
 
"For de datalogistuderendes vedkommende er det jo også relevant, at et program kan køre, og det kan man netop når man afleverer koden digitalt, og så kan underviseren måske mere fokusere på at bedømme evnen til at tænke abstrakt ud fra koden," fortsætter han. 

Sådan kører digitale eksamener

Kurt Gammelgaard Nielsen kalder indførelsen af de digitale eksamener for en "naturlig udvikling", selv om enkelte undervisere og studerende har bedt universitetet om at tænke sig godt om, før papiret bliver smidt ud.
 
"Nogle undervisere har altid gennemført deres eksamenerne på papir, men vi har valgt at sætte de studerende i centrum og udfordre os selv ved at gennemføre digitale eksamener," siger han og fortsætter. 

"Vi har også fået nogle kommentarer fra de studerende, blandt andet fordi eksamenerne som udgangspunkt skal gennemføres på de studerendes egne computere og med deres egne programmer."
 
I tilfælde af crashes eller manglende it-udstyr kan de studerende låne computere af universitetet.
 
Selve administrationsdelen af de digitale eksamener foregår over Syddansk Universitetets e-læringsplatform Blackboard, som de studerende kender fra den daglige undervisning.

Det er således også i Blackboard, at de studerende afleverer deres eksamensopgaver til.

Digital snyd er nemt

Universitetet har til håndteringen af eksamenerne selv bygget ekstra moduler til Blackboard, hvilket eksempelvis drejer sig om anonym eksamensbesvarelse, multiple choice-spørgsmål og tidsbaserede take-home-eksamener, der kunne være tidsindstillet til at løbe ud 24 timer efter igangsættelsen. 
 
Samtidig overvåger Blackboard de studerendes digitale spor, når opgaverne bliver afleveret, så der ikke skal opstå bøvl med printere og andre levn fra den fynske papirtid.
 
Bliver overvåget bagfra
Med de nye digitale tider på Syddansk Universitet får de studerende nemmere ved at snyde, da langt størstedelen af de digitale eksamener har det store internet til rådighed - herunder chat med andre studerende.
 
Det har afstedkommet, at de eksamenstilsynsførende er rykket fra deres plads oppe foran de studerende ned bagved i lokalet, så de kan holde øje med de studerendes skærme.

Derudover har universitet udarbejdet et kodeks for god eksamensadfærd, hvor hammeren falder hårdere med eventuel udsmidning, hvis de studerende snyder til den digitale eksamen.  
Til visse eksamener bliver netværksadgangen samtidig begrænset. Det drejer sig blandt om sundhedsvidenskabelige tests, hvor mange eksaminer har været paratviden, som har skullet løses på papir. De kan nu blive testet digitalt via en multiple choice-prøve. 
 
"I en del sundhedsvidenskabelige uddannelser er det vigtig at test studerendes paratviden og her må de studerende ikke have adgang til hjælpemidler, og derfor lukker vi for alt andet end adgangen til Blackboard. Det faglige niveau skal jo ikke sænkes ved de digitale eksamener" siger Kurt Gammelgaard Nielsen. 
 
PC dyrere end blyant
Det burde være en kendt sag, at en pc er en del dyrere end en blyant. 
  
Dertil kommer det, at der skal bruges flere systemadministratorer til at drifte systemet og udviklere til at udvikle relevante prøveformer samt it-supportere til at supportere de studerende ved eksamen.

"Vi forsøger dog at holde udgifterne ved at optimere vores interne processer. Det er en kerneydelse for universitetet at kunne gennemføre relevante eksaminer så vi udfordrer os selv på, hvordan vi så kan gøre det mere effektivt. Langt de fleste studerende er dog selvhjulpne, og de kender vores administrationsmoduler ret godt fra deres undervisning," forklarer han. 
  
For at hjælpe de studerende har Syddansk Universitet supportere ude i eksamenslokalerne og netværksfolk til at overvåge og logge netværkstrafik i tilfælde af, at de studerendes opgaver skulle forsvinde i overførslen til Blackboard-administrationen.

Læs også:

Galleri: Sådan sparer du print og papir med gode apps

Sådan vil storkommune slå papir-administration ihjel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere