Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

HTML5 eller apps? Sådan vælger du din mobil-løsning

Skal man vælge HTML5 eller apps til udvikling af mobil-løsninger? Her får du et overblik over teknologiernes fordele og ulemper.

Læs også:

Fuld fart frem: Byg en app på seks uger

Du skal hænge et billede op.

Vælger du et trykluftbor eller en almindelig hammer, når sømmet skal i væggen?

Medmindre væggen består af specialarmeret beton, vil de fleste nok vælge hammeren.

Den samme snusfornuft ligger bag en grundlæggende regel inden for systemudvikling: Afdæk først de overordnede krav og forventninger til det kommende system, inden der vælges værktøjer til at bygge systemet.

Det sker dog ikke altid i it-projekter, og for tiden udvikles diverse mobile løsninger ikke altid med de rigtige værktøjer. Det mener blandt andre udvikleren Mithun Dhiman fra udviklingshuset Kraftvaerk.

"Man kan komme langt med HTML5. Der er mange apps, hvor det er spild af tid at udvikle native apps. Det gælder eksempelvis mange kampagne-apps og event-apps," siger Mithun Dhiman, som også peger på mange nyhedsmediers mobile løsninger som oplagte HTML5-baserede løsninger.

Det kan apps hjælpe dig med

Overordnet set er der to udviklingsveje, man kan gå ned ad, når en mobil løsning skal udvikles: En web-baseret løsning ved hjælp af HTML5 eller såkaldt native apps, skrevet i programmeringssprog som Objective-C eller Java.

Objective-C anvendes til at udvikle til Apples styresystem iOS, der findes på iPhone og iPad, mens Java benyttes på Android-styresystemet, der anvendes på smartphones og tablet-pc'er fra diverse leverandører.

Native apps giver udvikleren nem adgang til hardware-features som kamera og accelerometer samt mulighed for udvikling af en lækker og hurtigt reagerende brugergrænseflade.

Det kan du bruge HTML5 til

HTML5-standarden er, som navnet antyder, en videreudvikling af HTML, som er den bagvedliggende kode på alverdens websider.

HTML5-standarden giver blandt andet mulighed for afspilning af video, og har via en relateret standard-Geolocation API adgang til stedbestemmelse via mobilen.

Der er altså mulighed for at få noget af den samme funktionalitet som native apps, men HTML5-baserede apps vil ikke kunne tilbyde den fulde funktionalitetspalette som native apps.

Ikke desto mindre vil en HTML5-baseret løsning ofte kunne være en fuldt ud tilstrækkelig løsning for mange kunder.

Her er styrkerne og svaghederne

Læs også:

Fuld fart frem: Byg en app på seks uger

Samtidig er der udfordringen med at dække flere forskellige platforme.

Hvis en mobil løsning udvikles som native app, skal den kodes i forskellige sprog for hver enkelt platform.

I princippet vil en HTML5-baseret løsning kunne køre på alle platforme med den samme kode.

Det er en stor gevinst, hvis man har ambitioner om at dække så mange af de mobile platforme som muligt; eksempelvis iPhone, Android-mobiler, Windows Phone 7 og Blackberry. 

"Med HTML5 skal du ikke programmere i både Objective C og Java, men kan nøjes med et enkelt programmeringssprog."

"Du skal ikke have to eller flere forskellige personer med specialiserede kundskaber, hvilket vedligeholdelsesmæssigt også er vigtigt. Når der skal laves tilføjelser om to-tre måneder, så kan enhver, der har kendskab til HTML, CSS og Javascript, tage opgaven," påpeger Mithun Dhiman. 

Bedre brugeroplevelse 

Hos Releaze, der har udviklet et væld af mobile apps, primært native apps, til TV2, Dong Energy, Nykredit og BEC, sidder Martin Svensson og er enig med Mithun Dhiman i nogle af hans betragtninger: 

"Skal der vises en artikel med et billede, så er HTML5 rigeligt." 

Han ser dog også nogle af HTML5's fremhævede fordele som lidt overdrevne; blandt andet den påståede platformsuafhængighed:

"Du skal stadig tjekke, hvilken browser brugeren kommer med. Det er ikke helt ligetil bare at anvende HTML5 til alle platforme." 

Det gælder eksempelvis muligheden for at tilgå mobiltelefonens kamera. Det er muligt via HTML5 på Android-platformen, men endnu ikke på iOS-platformen. 

Samtidig er der områder, hvor native apps egner sig langt bedre end HTML5-løsninger, mener Svensson. 

"Native apps giver en bedre brugeroplevelse. Det er hurtigere, og navigationen er bedre," siger han og tilføjer, at hele gaming-området ikke duer i HTML5. Han fremhæver også, at native apps fungerer, når brugeren ikke er online. 

Både Mithun Dhiman og Martin Svensson fremhæver det gode princip om at vælge værktøj alt efter hvilket system, der skal bygges. 

Spørgsmålet er, om danske udviklere er gode nok til at rådgive om, hvilke udviklingsstrategi man skal vælge? 

"Det tror jeg ikke. Har du din styrke inden for apps, så prædiker du apps. Har du din styrke inden for webudvikling, så prædiker du HTML5. Det kræver en bred base af udviklingserfaringer at kunne se, hvad der fungerer bedst for kunden," siger Martin Svensson.

Læs også:

Fuld fart frem: Byg en app på seks uger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.