Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skrap piratlov udskudt efter højlydte protester

Samlet it-branche har med massive protester fået kørt skrap piratlov af sporet.

Da Wikipedia i onsdags gik i sort, var det kulminationen på en sjældent set kampagne hvor it-branchens store drenge formentligt for første gang nogensinde havde fundet fælles fodslag.

Anledningen var SOPA - den stærkt omdiskuterede og voldsomme anti-piratlov, som den amerikanske kongres ville have gennemført.

Det lykkes Wikipidia sammen med Google, Reddit, Wired, Twitter, Facebook og mange andre tech-firmaer at rejse så massiv modtand mod SOPA, at loven nu er taget af bordet - udskudt på ubestemt tid.

Udskydelsen gælder både SOPA-forslaget fremsat i Repræsentanternes hus og den næsten identiske søsterlov - PIPA fremsat i Senatet.

PIPA - Protect Intellectual Property Act) skulle have været til afstemning i Senatet i morgen tirsdag. Men Senatet har nu udskudt den afstemning.

Manden bag SOPA, formanden for retsudvalget i Repræsenternes Hus, Lamar Smith, sagde fredag, at PIPA og SOPA er udskudt "ind til der kan komme en bredere enighed om en løsning (på piratproblemet)".

Det var både den nye generation af internetfirmaer og it-branchens mere veletablerede garde, der gik imod de to love. Microsoft, der først blev antaget at støtte lovenene, meldte ud i sidste uge, at selskabet også var modstander.

Apple var dog et selskab, man aldrig hørte noget fra.

Busted

SOPA og PIPA var blevet fremsat efter intenst lobbyarbejde fra den amerikanske rettighedsindustri, primært filmbranchen.

Mens SOPA-debatten fredag var på sit højeste, meldte FBI ud, at et af tidens største fildelingssites, Megaupload var blevet "busted" på grund af piratkopiering og andre kriminelle forhold.

Hvorvidt it-branchen skal have hele æren for at have vingeskudt SOPA, er dog et åbent spørgsmål.

Da FBI i torsdag aften dansk tid offentligjorde den storstilede aktion, hvor fildelingssitet Megauploads topledelse var blevet anholdt i flere lande, og sitet lukket og overtaget af de amerikanske myndigheder, beviste man samtidigt, at der ikke er noget stort behov for nye love, der kan hjælpe rettighedsindustrien til at lukke selv fjerntliggende sites, som mistænkes for pirateri.

De eksisterende love er åbenbart allerede fuldt tilstrækkelige.

Læs også:

Wikipedia lukker ned i protest

Det kommer der ud af omfattende SOPA-protest
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?