Artikel top billede

ERP-løsninger trækker en hale af problemer efter sig

Knap hver anden ERP-installation bliver forsinket, og temmelig mange høster begrænsede gevinster - hvis nogen overhovedet.

Læs også: Her er de førende ERP-selskaber i Danmark

At investere i et nyt virksomhedssystem er en stor budgetmæssig beslutning for de fleste firmaer.

Forventningerne er ofte høje, og hvis de ikke indfris, er det naturligvis frustrerende og kan være bekosteligt. 

En ny rapport, ERP i Danmark, som rådgivningsvirksomheden HerbertNathan & Co. har udgivet, slår fast, at kun to ud af 10 virksomheder gennemfører målinger af de realiserede gevinster ved en ERP-implementering.

Det betyder, at ERP-kundernes vurderinger af hvorvidt målene blev opfyldt ofte er mere subjektive end objektive.

Ingen gevinster overhovedet

Når det er sagt, så mener omkring otte procent af de 170 spurgte virksomheder ikke, at de har høstet gevinster overhovedet, mens godt 15 procent har høstet begrænsede gevinster på udvalgte områder, men mindre end forventet.

Kun omkring 12 procent vurderer, at de har høstet de forventede gevinster på alle områder.

Når det gælder at overholde tidsplanen for implementering, så skrider det for ikke mindre end 58 procent af de spurgte virksomheder, heraf har 22 procent overskredet tidsplanen med mere end et halvt år.

Overordnet er der en tendens til, at jo større løsningen er, jo større er risikoen for mere end seks måneders forsinkelse.

Stort er skidt

Hvis vi vender tilbage til gevinsterne, så er der ifølge Herbert Nathan, som står bag rapporten, "ganske stor spredning i materialet, når der ses på systemstørrelse versus realisering af gevinster. Spredningen er størst for de virksomheder, der har implementeret de store systemer.

"Her finder vi blandt andet virksomheder, der ikke har høstet gevinster overhovedet, og de virksomheder, som har høstet langt flere flere, end de havde forventet," siger Herbert Nathan.

Hele 36 procent, der har implementeret et mellemstort system, har høstet færre gevinster end forventet. Hos de store er svaret 20 procent og for de små 13 procent.

Derfor går det galt for så mange

Et af problemerne med de ringe opfyldte forventninger er, at mange virksomheder ikke baserer deres implementeringer på en business case.

Den bliver brugt til at få godkendt anskaffelse og implementering og går så i glemmebogen.

"Når systemet er i drift, er budgettet ofte overskredet, og ledelsen fokuserer derfor mest på at få afsluttet projektet," siger Herbert Nathan.

Han mener, at en business case er afgørende for at få succes med sin ERP-implementering og siger:

"For mange virksomheder får ikke tilstrækkeligt udbytte af deres ERP-investeringer, fordi de mangler erfaringen med at gennemføre ERP-projekter og har for lidt fokus på at høste de potentielle gevinster."

59 procent af de 170 spurgte virksomheder udarbejder ingen business case.

18 procent udarbejder en business case uden opfølgning, mens de resterende 23 procent udarbejder en business case med opfølgning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere