Artikel top billede

Derfor er multi-sourcing blevet så populært

Outsourcing-kontrakterne falder i størrelse - men der kommer flere af dem. Få forklaringen her.

Computerworld News Service: I de seneste 10 år er outsourcing-aftalerne gradvist blevet mindre.

Den tendens fortsatte i 2011, viser ny analyse af sidste års outsourcing-aktivitet. Mens antallet af både kæmpeaftaler og aftaler i mellemklassen har ligget nogenlunde stabilt siden 2002, så er antallet af aftaler til en værdi af 100 millioner dollar (knap 564 millioner kroner i dagens kurs) eller derunder mere end tredoblet, viser data fra outsourcing-konsulentfirmaet Information Services Group.

Tendensen mod mindre aftaler om it-services er ikke ny.

Siden 2009 har andelen af aftaler til en værdi under 100 millioner dollar stabilt udgjort omkring 70 procent af den samlede outsourcing, oplyser Information Services Group.

Antallet af outsourcing-aftaler i 2011 er steget med otte procent i forhold til året før og udgør 86 procent flere end i 2005.

Alligevel er den samlede værdi af outsourcing-aftalerne i fjerde kvartal 2011 faldet en anelse i forhold til samme periode året før, mens den samlede værdi af outsourcing-aftalerne for hele året på godt 372 milliarder kroner er seks procent lavere end i 2010.

Kunderne holde igen

I det mindre modne marked for såkaldt business process outsourcing (BPO) er tendensen mod mindre aftaler endnu mere udtalt.

"Virksomhederne har været mere forsigtige med at tage fremspirende BPO-strategier til sig, imens de afventer for at se, om leverandørernes evner og kvalitet er som lovet," vurderer John Keppel, der er partner og direktør for analyse og managed services hos Information Services Group.

Og det er ikke kun nye eller mindre outsourcing-kunder, der indgår stadig mindre aftaler. Andelen af verdens 2.000 største virksomheder, der indgår it-outsourcing-aftaler, er faldet fra 69 procent i 2004 til 44 procent i dag, mens et stigende antal store, erfarne outsourcing-kunder indgår mindre og mindre aftaler.

"Særligt i Nord-, Mellem- og Sydamerika ser vi virksomheder, der indgår anden eller tredje generation af it-outsourcing-kontrakter, som bliver mere og mere sofistikerede," fortæller Keppel.

"For 10 år siden kunne en klient indgå kontrakt med en serviceleverandør med instruktioner om at 'tage sig af det hele'. I dag adskiller klienterne køb af aktiver fra services og får sit service-behov dækket fra mange forskellige service-leverandører."

Multi-sourcing er populært

Disse data underbygger den tendens, at den såkaldte multi-sourcing-tilgang er blevet mere og mere udbredt, i takt med at outsourcing-markedet er modnet, og der er dukket it-service-leverandørerne op med speciale i specifikke brancher eller teknologier, tilføjer Keppel.

Denne tilgang kan give adskillige fordele heriblandt at gøre det muligt for it-organisationer at etablere konkurrencedygtige interne markeder for nye opgaver og resultere i en gradvis introduktion af nye leverandører, mens tilgangen også sørger for, at man ikke er komplet afhængig af en enkelt leverandør.

"Konkurrencekræfterne sørger for, at leverandørerne har fortjent retten til at drive forretning, og det er på denne måde muligt at afprøve en leverandør i forhold til mindre og knap så kritiske funktioner, før man overrækker leverandøren en større bid af forretningen. Derudover kan virksomhederne sprede deres risiko ved at anvende en række forskellige leverandører med hver deres speciale," påpeger Keppel.

Oversat af Thomas Bøndergaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.