Artikel top billede

Derfor er multi-sourcing blevet så populært

Outsourcing-kontrakterne falder i størrelse - men der kommer flere af dem. Få forklaringen her.

Computerworld News Service: I de seneste 10 år er outsourcing-aftalerne gradvist blevet mindre.

Den tendens fortsatte i 2011, viser ny analyse af sidste års outsourcing-aktivitet. Mens antallet af både kæmpeaftaler og aftaler i mellemklassen har ligget nogenlunde stabilt siden 2002, så er antallet af aftaler til en værdi af 100 millioner dollar (knap 564 millioner kroner i dagens kurs) eller derunder mere end tredoblet, viser data fra outsourcing-konsulentfirmaet Information Services Group.

Tendensen mod mindre aftaler om it-services er ikke ny.

Siden 2009 har andelen af aftaler til en værdi under 100 millioner dollar stabilt udgjort omkring 70 procent af den samlede outsourcing, oplyser Information Services Group.

Antallet af outsourcing-aftaler i 2011 er steget med otte procent i forhold til året før og udgør 86 procent flere end i 2005.

Alligevel er den samlede værdi af outsourcing-aftalerne i fjerde kvartal 2011 faldet en anelse i forhold til samme periode året før, mens den samlede værdi af outsourcing-aftalerne for hele året på godt 372 milliarder kroner er seks procent lavere end i 2010.

Kunderne holde igen

I det mindre modne marked for såkaldt business process outsourcing (BPO) er tendensen mod mindre aftaler endnu mere udtalt.

"Virksomhederne har været mere forsigtige med at tage fremspirende BPO-strategier til sig, imens de afventer for at se, om leverandørernes evner og kvalitet er som lovet," vurderer John Keppel, der er partner og direktør for analyse og managed services hos Information Services Group.

Og det er ikke kun nye eller mindre outsourcing-kunder, der indgår stadig mindre aftaler. Andelen af verdens 2.000 største virksomheder, der indgår it-outsourcing-aftaler, er faldet fra 69 procent i 2004 til 44 procent i dag, mens et stigende antal store, erfarne outsourcing-kunder indgår mindre og mindre aftaler.

"Særligt i Nord-, Mellem- og Sydamerika ser vi virksomheder, der indgår anden eller tredje generation af it-outsourcing-kontrakter, som bliver mere og mere sofistikerede," fortæller Keppel.

"For 10 år siden kunne en klient indgå kontrakt med en serviceleverandør med instruktioner om at 'tage sig af det hele'. I dag adskiller klienterne køb af aktiver fra services og får sit service-behov dækket fra mange forskellige service-leverandører."

Multi-sourcing er populært

Disse data underbygger den tendens, at den såkaldte multi-sourcing-tilgang er blevet mere og mere udbredt, i takt med at outsourcing-markedet er modnet, og der er dukket it-service-leverandørerne op med speciale i specifikke brancher eller teknologier, tilføjer Keppel.

Denne tilgang kan give adskillige fordele heriblandt at gøre det muligt for it-organisationer at etablere konkurrencedygtige interne markeder for nye opgaver og resultere i en gradvis introduktion af nye leverandører, mens tilgangen også sørger for, at man ikke er komplet afhængig af en enkelt leverandør.

"Konkurrencekræfterne sørger for, at leverandørerne har fortjent retten til at drive forretning, og det er på denne måde muligt at afprøve en leverandør i forhold til mindre og knap så kritiske funktioner, før man overrækker leverandøren en større bid af forretningen. Derudover kan virksomhederne sprede deres risiko ved at anvende en række forskellige leverandører med hver deres speciale," påpeger Keppel.

Oversat af Thomas Bøndergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere