Artikel top billede

Dansk it-firma: Halvdelen af års-budget allerede i hus

Når først lovgivning og teknologi åbner for brug af cloud computing i sundhedssektoren og i Forsvaret, er jysk high tech-hus bare helt klar. Halvdelen af årets budget er allerede i ordrebogen.

Århusianske Systematic, der sælger alt fra udstyr til jagerfly over elektroniske patientjournaler til NATO-godkendte kurser inden for elektronisk krigsførelse, er kommet "tilfredsstillende" ud af regnskabsåret 2010/11.

Det jyske high tech softwarehus er gået frem i omsætning, men tilbage, når det gælder resultatet før skat.

Overskuddet er øget marginalt med et par 100.000 kroner. Koncernens overskudsgrad er ifølge regnskabsberetningen på 10,2 procent.

Og det anser ledelsen - set i lyset af de turbulente markedsvilkår - for tilfredsstillende. Årets budget er baseret på en ordrebog, som ved starten af året indeholder ordrer svarende til cirka halvdelen af årets budgetterede omsætning.

Pirater bag fremgang

I sidste års regnskab fik pirater ejendommeligt nok en del af æren for fremgangen, som var dramatisk sammenlignet med i år.

Systematic opererer inden for tre forretningsområder: Defence, Integration Services/Intelligence and National Security samt Healthcare.


Defence, udgør godt 40 procent af omsætningen, og det gør Integration Services også, mens produkter til sundhedssektoren er ansvarlig for de resterende cirka 18 procent af omsætningen.

Systematics forskellige forretningsområder har det ikke lige nemt. For eksempel sparer alle offentlige myndigheder over hele Europa alt, hvad de kan.

Men faktisk mener selskabets koncernchef Michael Holm, at det, at Forsvaret og andre offentlige instanser over hele Europa svinger sparekniven, kan blive til virksomhedens fordel. Men det sagde han også sidste år.

"Ja, det sagde jeg også sidste år, men situationen er også lidt den samme. Alle EU-landene er i spare-mode, men vi har for eksempel indgået en aftale med det tyske forsvar med SAP som forhandler," siger Michael Holm.

Han tilføjer, at det er første gang, at Systematic har indgået en aftale med en forhandler, som ikke er fokuseret udelukkende på militære formål.

Her er der mange penge

Opgaven er vundet i tæt samarbejde med den tyske SAP-koncern, som der er indgået en global partneraftale med.

"SAP kan meget inden for den administrative del af Forsvaret som for eksempel sammenkobling af flow og logitik. Det er et område med rigtig mange brugere, og der er mange penge at hente, så det er et meget interessant samarbejde for os."

Produktet, som Systematic har solgt til det tyske Forsvar hedder SAP Command Control, og det retter sig mod alt fra fremskaffelse af mandskab, mad, vand og brændstof til hvorledes krise- og krigssituationer håndteres.

EPJ i Midtjylland

På sundhedsområdet fylder Systematics elektroniske patientjournal Columna, der bliver rullet ud i Region Midtjylland med 1,2 millioner indbyggere, godt.

"Vi har stort set hele regionen oppe at køre på vores EPJ. Om halvanden måned er Skejby Sygehus med, og så kører hele Region Midtjylland," siger Michael Holm.

De væsentligste konkurrenter er ifølge Michael Holm 'the usual suspects', hvilket i det her tilfælde vil sige firmaer som NNIT, CSC, KMD, Netcompany og Logica.

På trods af anstrengte markedsvilkår forventer Systematic at øge såvel omsætning som indtjening i indeværende år.

En joker er den omsiggribende brug af cloud computing, hvor Systematic i øjeblikket benytter sig af konceptet i landbrugssektoren, hvor Videncenter for Landbrug er en af kunderne.

"Det er nemt, for der er ingen problemer med personsikkerhed på det område i landbrugssektoren," siger Michael Holm.

Frem i cloud-bussen

Problemer med at sikre personfølsomme oplysninger i skyen er der til gengæld mange andre steder.

Eksempelvis inden for Forsvaret og i sundhedssektoren, hvor Systematic også har masser af forretning.

"I øjeblikket får vi konkrete erfaringer med at bruge cloud computing i landbrugssektoren. De erfaringer, forventer vi, bliver af stor værdi på et senere tidspunkt," siger en forventningsfuld koncernchef.

Det Michael Holm tænker på, er, at når lovgivning og teknologi gør det muligt at bruge cloud computing også inden for sundhedssektoren, Forsvaret og Statens område uden at kompromittere sikkerheden.

Til den tid forventer Systematic at sidde helt fremme i cloud computing-bussen klar til 'action'.

Ingen direktør

I øvrigt har Systematic ingen koncerndirektør for tiden.

Lars Johansson, som har siddet på posten fra 2007 og til det nylige årsskifte, har forladt Systematic til fordel for Atea.

Han bliver dog siddende i virksomhedens bestyrelse.

"Vi har ikke slået stillingen op, og hvis den bliver besat igen, så bliver det sandsynligvis med en intern, men indtil videre lurer vi lige lidt over, hvad der skal ske der," lyder det fra koncernchefen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere