Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Smartphonen banker computeren helt af banen

2011 blev det første år, hvor der blev solgt flere smartphones end bærbare, tablets, stationære og netbooks tilsammen.

Computerworld News Service: I 2011 oversteg antallet af leverede smartphones for første gang antallet af leverede personlige computer - hvilket tæller bærbare, tablets, netbooks og stationære - viser markedsanalysefirmaet Canalys' seneste estimater.

På verdensplan blev der i fjerde kvartal 2011 leveret 158,8 millioner smartphones, mens der i løbet af hele 2011 blev leveret 487,7 millioner enheder, skriver Canalys fredag.

Til sammenligning blev der i fjerde kvartal 2011 leveret 120,2 millioner pc'er, mens der for hele året blev leveret 414,6 millioner pc'er.

Pc-kategorien dækker tablets, netbooks, stationære og bærbare pc'er. Bærbare udgør den klart største andel. Mere end halvdelen af alle leverede pc'er i 2011 var bærbare, 15 procent var tablets.

Antallet af leverede smartphones steg i løbet af sidste år med 63 procent i forhold til de 299,7 millioner, der blev leveret i 2010.

Det globale marked for pc'er voksede derimod kun med 15 procent i forhold til året før.

I 2011 faldt efterspørgslen på netbooks, mens væksten i efterspørgslen på bærbare og stationære aftog og efterspørgslen på tablets steg, skriver Canalys.

"Men tablets har haft en ubetydelig påvirkning af antallet af leverede smartphones," kommenterer Chris Jones, der er analytiker hos Canalys.

"Smartphone-markeder over hele kloden har oplevet en vedholdende og betydelig vækst hele vejen gennem 2011."

På ganske få år er smartphones gået fra at være et nicheprodukt i den dyre ende af markedet for mobiltelefoner til at blive massemarked."

Væksten vil aftage

Jones bemærker, at billigere smartphones er blevet mere populære, mens der også er en øget interesse i at gå på internettet og bruge apps og services på mobile enheder. Canalys forventer dog, at væksten på smartphone-markedet vil aftage i år.

Apple var i fjerde kvartal førende leverandør af både smartphones og pc'er med 37 millioner leverede iPhones, 15,4 millioner leverede iPads og 5,2 millioner leverede Macs.

Antallet af leverede smartphones fra Apples oversteg således i fjerde kvartal 2011 Nokias tidligere rekord på 28,3 millioner enheder. Den rekord blev sat i fjerde kvartal 2010.

I løbet af hele 2011 leverede Apple 93,1 millioner iPhones, hvilket er 96 procent flere end i 2010 og betyder, at Apple for første gang har leveret flere smartphones end Nokia på et år.

Samsung leverede 35,3 millioner smartphones i fjerde kvartal og 91,9 millioner i løbet af hele året. Det er en stigning fra 24,9 millioner i fjerde kvartal 2010.

Nokia leverede i fjerde kvartal 19,6 millioner smartphones, hvilket er et fald på 31 procent i forhold til samme periode året før men en stigning på 17 procent i forhold til tredje kvartal 2011.

I alt leverede Nokia 77,3 millioner smartphones i 2011 heriblandt 1,2 millioner Windows Phones i årets sidste kvartal.

Nokia er gået i partnerskab med Microsoft om at producere smartphones med mobilstyresystemet Windows Phone. Den kommende Lumia 900 betyder, at det ser lysere ud for Nokia i 2012, vurderer Canalys. Nokia har i forvejen udgivet 800 og 710.

Research in Motion ligger på fjerdepladsen i det globale smartphone-marked med 51,4 millioner leverede smartphones i 2011, hvilket afspejler en årlig vækst på fem procent.

Analytiker Pete Cunningham fra Canalys bemærker, at "RIM har unægteligt haft et hårdt år," men påpeger, at virksomheden stadig giver overskud og har udnævnt Thorsten Heins som ny topchef, mens Rim forbereder sig på at sende BlackBerry 10 på markedet i år.

I 2011 udgjorde smartphones med Android 48,8 procent af alle leverede smartphones; det er i absolutte tal 237,8 millioner enheder. Apples iPhone udgjorde 19,1 procent af markedet, mens Symbian fra Nokia udgjorde 16,4 procent. BlackBerry udgjorde på fjerdepladsen 10,5 procent af markedet.

Mange analytikere havde regnet med, at der i 2011 ville blive leveret en halv milliard smartphones. De 487,7 millioner, der ifølge Canalys' estimater faktisk blev leveret, er dog ikke langt fra denne prognose.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"
Rådet for Digital Sikkerheds Henning Mortensen har haft armene oppe over hovedet siden igår. Micrsoft har lovet at holde alle europæiske brugeres cloud-placerede data i EU. Dog vil formanden gerne se hele udrulningens betingelser på skrift før festen.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.