Artikel top billede

Google vil betale for at overvåge dig på nettet

I al stilhed har Google lanceret et program, hvor selskabet vil betale brugerne for at lade Google snuse rundt i deres browseraktiviteter.

Computerworld News Service: Googles nye privacy-politik har skabt stor bekymring, og nu står virksomheden over for kritik, fordi det er kommet frem, at den tilbyder brugerne gavekort til Amazon, hvis de til gengæld deler deres web-historik med Google via programmet Screenwise.

Google fortæller, at programmet blev lanceret "i begyndelsen af året," men virksomhedens diskrete tilbud blev afsløret tirsdag aften på bloggen Search Engine Land.

Google beder brugerne om at tilføje udvidelsen til deres Chrome-browser, som vil dele oplysninger om brugernes internet-adfærd med virksomheden.

Til gengæld får brugerne et gavekort på knap 30 kroner til Amazon, når de melder sig til, og et tilsvarende gavekort for hver tre måneder, de fortsætter delingen. (Amazon er ikke partner i projektet.)

Kan slukkes når som helst

Brugerne skal være mindst 13 år gamle, og mindreårige skal have deres forældres tilladelse.

Sporings-programmet kan slukkes når som helst, så brugerne midlertidigt kan trække de virtuelle gardiner for og hindre Google i at kigge med.

Virksomheden selv siger, at programmet vil hjælpe med at "forbedre Googles produkter og services samt give en bedre online-oplevelse til alle."

Google vil dog ikke fortælle præcist, hvordan virksomheden vil opfylde de mål. 

"Ligesom mange andre web- og medievirksomheder gennemfører vi også brugerundersøgelser for bedre at kunne betjene vores kunder ved at lære mere om folks medieforbrug, på nettet og andre steder."

Men David Jacobs, der er consumer protection fellow hos Electronic Privacy Information Center, bemærker, at visse detaljer i Googles annoncering antyder, at programmet kan give selskabet tilladelse til at spore brugernes adfærd "på et højere detaljeniveau," end det sker i dag.

Teksten fortæller, at Google ikke bare vil observere hvilke hjemmesider, brugeren besøger, men også "hvordan [de] anvender dem."

David Jacobs bemærker, at programmet potentielt kan spore adfærd som musebevægelser og ikke bare reelle klik.

Privacy-fortalerne har dog enkelte positive ting at sige om programmet; først og fremmest at det er helt frivilligt. Både David Jacobs og Justin Brookman, der er director for Consumer Privacy Project ved Center for Democracy and Technology, byder den tilgang velkommen.

Justin Brookman ser det som et positivt tegn på, hvordan Google vil forholde sig til de kommende muligheder for at kombinere data fra en enkelt brugers interaktioner med flere produkter.

Privacy-forkæmpere har udtrykt bekymring for, om virksomheden ville opbygge detaljerede brugerprofiler. Med sporingsprogrammet til Chrome leder Google efter lige så detaljerede informationer om enkelte brugere.

"Google vil gerne have adgang til alle detaljerne nu," siger Justin Brookman. "Det er et godt tegn, at de siger, at det skal ske på frivillig basis."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.