Artikel top billede

(Foto: SH Søren Holm)

Google vil betale for at overvåge dig på nettet

I al stilhed har Google lanceret et program, hvor selskabet vil betale brugerne for at lade Google snuse rundt i deres browseraktiviteter.

Computerworld News Service: Googles nye privacy-politik har skabt stor bekymring, og nu står virksomheden over for kritik, fordi det er kommet frem, at den tilbyder brugerne gavekort til Amazon, hvis de til gengæld deler deres web-historik med Google via programmet Screenwise.

Google fortæller, at programmet blev lanceret "i begyndelsen af året," men virksomhedens diskrete tilbud blev afsløret tirsdag aften på bloggen Search Engine Land.

Google beder brugerne om at tilføje udvidelsen til deres Chrome-browser, som vil dele oplysninger om brugernes internet-adfærd med virksomheden.

Til gengæld får brugerne et gavekort på knap 30 kroner til Amazon, når de melder sig til, og et tilsvarende gavekort for hver tre måneder, de fortsætter delingen. (Amazon er ikke partner i projektet.)

Kan slukkes når som helst

Brugerne skal være mindst 13 år gamle, og mindreårige skal have deres forældres tilladelse.

Sporings-programmet kan slukkes når som helst, så brugerne midlertidigt kan trække de virtuelle gardiner for og hindre Google i at kigge med.

Virksomheden selv siger, at programmet vil hjælpe med at "forbedre Googles produkter og services samt give en bedre online-oplevelse til alle."

Google vil dog ikke fortælle præcist, hvordan virksomheden vil opfylde de mål. 

"Ligesom mange andre web- og medievirksomheder gennemfører vi også brugerundersøgelser for bedre at kunne betjene vores kunder ved at lære mere om folks medieforbrug, på nettet og andre steder."

Men David Jacobs, der er consumer protection fellow hos Electronic Privacy Information Center, bemærker, at visse detaljer i Googles annoncering antyder, at programmet kan give selskabet tilladelse til at spore brugernes adfærd "på et højere detaljeniveau," end det sker i dag.

Teksten fortæller, at Google ikke bare vil observere hvilke hjemmesider, brugeren besøger, men også "hvordan [de] anvender dem."

David Jacobs bemærker, at programmet potentielt kan spore adfærd som musebevægelser og ikke bare reelle klik.

Privacy-fortalerne har dog enkelte positive ting at sige om programmet; først og fremmest at det er helt frivilligt. Både David Jacobs og Justin Brookman, der er director for Consumer Privacy Project ved Center for Democracy and Technology, byder den tilgang velkommen.

Justin Brookman ser det som et positivt tegn på, hvordan Google vil forholde sig til de kommende muligheder for at kombinere data fra en enkelt brugers interaktioner med flere produkter.

Privacy-forkæmpere har udtrykt bekymring for, om virksomheden ville opbygge detaljerede brugerprofiler. Med sporingsprogrammet til Chrome leder Google efter lige så detaljerede informationer om enkelte brugere.

"Google vil gerne have adgang til alle detaljerne nu," siger Justin Brookman. "Det er et godt tegn, at de siger, at det skal ske på frivillig basis."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere