Artikel top billede

3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste

Snart kan samtlige danske internetselskaber blive tvunget til at spærre kunders adgang til musiktjenesten Grooveshark.

Rettighedsalliancen har nu fået fogedrettens ord for, at teleselskabet 3 skal lukke for adgangen til musiktjenesten Grooveshark på sit netværk.

Dommen, der blev afsagt i Fogedretten på Frederiksberg mandag, har øjeblikkelig virkning for 3's kunder, uanset om 3 anker sagen eller ej. Hvorvidt sagen ankes, vides ednnu ikke. 

Rettighedsalliancen forventer, at resten af landets teleselskaber vil følge trop, og på samme måde DNS-spærre for deres kunders adgang til Grooveshark uden sværdslag.

Grooveshark er blevet en voksende irritation for rettighedsorganisationen.

Sidste år viste en undersøgelse for eksempel, at mange danskere betragter Grooveshark som en 100 procent lovlig tjeneste.

Men det amerikanske firma har ikke indgået de nødvendige aftaler i Danmark, hvilket har ført til retssagen.

Det er alene piratkopiering af lokale danske kunstneres værker på Grooveshark, der har afstedkommet sagen.

Ifølge en pressemeddelelse fra fogedretten har Rettighedsalliancen fremlagt bevis for, at Grooveshark arbejder i strid med ophavsretslovens regler, og at 3 som internetudbyder er medvirkende til de krænkelser - fordi der sker en teknisk midlertidig kopiering i 3s systemer, når de skal facilitere streaming for kunderne.

Ja, der er også lovligt indhold, men...

Grooveshark har flere sager hængende over hovedet, men er ikke dømt ulovlig. Flere kunstnere bruger for eksempel tjenesten til lovligt at distribuere musik.

I overensstemmelse med de danske regler for håndhævelse af ophavsret på nettet har Grooveshark ikke selv deltaget i sagen, selvom den handlede om, hvorvidt selskabets tjenester er ulovlige eller ej.

Teleselskabet 3 har dog forsøgt at overbevise retten om, at der rent faktisk finder meget lovligt sted på Grooveshark.com, og at det vil være forkert at blokere hele siden. Det ville være "uproportionelt og udgøre censur af lovligt indhold," løs 3's argument.

Men det var retten altså ikke enig i. I sin pressemeddelelse udtaler fogedretten:

"Det faktum, at dele af indholdet på hjemmesiden eventuelt kan betegnes som lovligt, kunne ikke føre til andet resultat, idet fogedretten lagde vægt på omfanget af de krænkelser, der sker på hjemmesiden".

Retten mener, at der sker krænkelser af ophavsrettigheder i "vidt omfang" på Grooveshark, og at det derfor er passende i medfør af infosoc-direktivet, e-handelsloven og retsplejeloven at nedlægge fogedforbud.

Betalende brugere skal ikke forvente at få pengene tilbage

3 er ikke med i teleselskabernes brancheforening TI.

Man kunne derfor formode, at resten af branchen ikke vil støtte 3s videre juridiske arbejde.

Men 3 har ikke nødvendigvis opgivet at forfølge sagen endnu.

Ifølge Berlingske overvejer 3 stadig, om man vil kære sagen til Østre Landsret.

Den beslutning skal tages inden fire uger, men det ændrer ikke på, at 3 skal lukke for adgangen nu.

Mange brugere betaler for at bruge Grooveshark, men de skal ikke forvente at få penge tilbage, når tjenesten er blokeret med en DNS-spærring.

Fogedretten mener nemlig ikke, at sagen kan udvikle sig til erstatningssager fra 3's kunder, som ikke længere har adgang - også selv om de måske har betalt for at bruge Grooveshark.

Retten mener, at "3's kunder selv overtræder ophavsretslovens regler, når de streamer musik i 3's netværk, og derfor ikke kan rette noget erstatningskrav mod teleselskabet 3, hvis adgangen til www.grooveshark.com lukkes".

Læs hele pressemeddelelsen fra fogedretten på Frederiksberg.

Rettighedsalliancen repræsenterer i alt 32 parter og foreninger. Alliancen er tidligere kendt som Antipiratgruppen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Salesforce åbner europæisk supercloud: Vil holde al data i Europa - her bliver den nye løsning først tilgængelig
Salesforce er på vej med europæisk cloud-løsning, der skal holde alle data på europæisk jord. Selskabet begynder at udrulle løsningen om få måneder. Om et år vil seks europæiske lande være dækket.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.