Artikel top billede

EU investerer milliarder i stort supercomputer-sats

EU investerer milliarder af kroner i exascale-projekt. Nu skal amerikanerne have baghjul.

Computerworld News Service: Europa-Kommissionen planlægger at fordoble EU's investerniger i exascale-computing fra knap 4,5 milliarder kroner til godt ni milliarder kroner.

Dermed står EU til at overhale USA, når det gælder investeringer i udviklingen af supercomputer-teknologier.

USA lægger nemlig op til at investere omkring en halv milliard kroner i udviklinge af exascale-teknologier i 2013.

Det investeringsniveau er ifølge Earl Joseph, der er high-performance computing (HPC)-analytiker hos IDC, rene 'peanuts' i et program, som vil kræve milliarder af kroner.

Kina er største trussel

I mellemtiden skrider Kinas planer fremad, og landet har både økonomien og de menneskelige ressourcer til at gøre fremskridt inden for exascale computing. 

Store dele af den amerikanske finansiering vil blive målrettet grundforskning, der kan lede til nye processorer, hukommelse, styresystemer og compilere - teknologiske gennembrud der også kan bruges kommercielt, siger Earl Joseph.

IDC, der er ejet af Computerworlds moderselskab, IDG,  anbefaler, at Europa fokuserer på at skabe applikationer, der kan udnytte exascale-systemer.

Til gengæld anbefaler IDC, at der fokuseres mindre på at udvikle hardware. De amerikanske virksomheder IBM, Hewlett-Packard og Intel dominerer området for hardware til HPC.

Trillion floating points

Ligesom kineserne ser europæerne muligheder i ræset mod exoscale, som handler om at bygge systemer, med 1.000 gange flere kræfter end noget, der kører i dag - en milepæl, der er blevet nået omkring hvert 10. år i HPC-udviklingen. Et exascale-system vil kunne nå en trillion (eller en million billioner) floating point operations per sekund.

Men exascale-systemer "giver mange svære udfordringer," siger Europa-Kommissionen i en rapport, der er blevet udgivet i forbindelse med det nye budget.

Udfordringerne handler blandt andet om en 100 gange reduktion af energiforbruget sammen med udviklingen af nye programmeringsmodeller.

Her er mulighederne for Europa

Som europæerne ser det, så vil løsningen af de udfordringer skabe nye muligheder for Europa, Kina og andre, der gerne vil udfordre USA's dominans på området for supercomputere.

"Udfordringerne er de samme for alle spillerne på markedet og kan ikke løses ved hjælp af ren extrapolation, men kræver radikale innovationer i mange computerteknologier," skriver Kommissionen i rapporten.

"Det giver muligheder både til teknologibranchen og den akademiske sektor i EU for at repositionere sig selv på det felt."

Meget praktiske

I forhold til Kina så er "kineserne meget praktiske på det punkt," siger Earl Joseph.

"De er meget interesserede i, hvordan de bruger deres maskiner til at gøre branchen stærkere."

Vigtig for euopæisk industri
Da hun annoncerede de europæiske investeringer fortalte Neelie Kroes, der er Europa-Kommissionens vice president med ansvar for budgettet, at "high performance computing er essentiel for industrien i Europa og for at skabe nye jobs. Vi skal investere intelligent på det felt, for vi har ikke råd til at lade det være op til konkurrenterne."

Addison Snell, der er administrerende direktør for Intersect 360 Research, sagde "Europæerne gav os renæssancen, og måske kan Europa igen blive ledende på videnskabeligt opdagelser."

Men Adddison Snell sætter også spørgsmålstegn ved, hvorvidt Europa vil være i stand til at finansiere exascale, hvis de økonomiske problemer bliver værre end i dag.

I USA har HPC-fællesskabet været rastløst over manglen på en langsigtet regeringsplan i forhold til finansieringen af exascale research og udvikling.

Jack Dongarra, der er datalog ved University of Tennessee, som udgiver listen over de 500 største supercomputere, byder Europas initiativ velkommen.

"Lidt venlig konkurrence hjælper til at drive tingene fremad," siger Jack Dongarra.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.