Artikel top billede

Sådan kan hårdt pressede HP komme tilbage på sporet

Læs her, hvordan HP ifølge analytikerne kan klare sig igennem stormen.

Computerworld News Service: Den globale økonomi, dårlige markedsforhold og forvirring i ledelsen udgør tilsammen et voldsomt stormvejr, der har fået Hewlett-Packard til at vakle i det første kvartal af regnskabsåret 2012. 

Selskabets profit faldt med hele 44 procent i det regnskabskvartal, der endte 31. januar.

Det skyldtes primært lave salgstal for pc'er til både forbrugere og erhverv samt inden for print.

Brancheanalytikere vurderer, at det kommer til at kræve et stort arbejde for en af verdens største pc-producenter at komme tilbage på sporet.

Analytiker Charles King fra Pund-IT tror dog, at HP vil vokse med opgaven.

"HP og selskabets chefer forsøger grundlæggende at håndtere en meget vanskelig overgang - hvoraf nogle udfordringer er selvvalgte, mens andre kan tilskrives tidligere chefers fejltrin - under den største globale økonomiske nedsmeltning i et par generationer. Den proces vil nødvendigvis være vanskelig, ligesom resultaterne dårligt kan blive andet end rodede," tilføjer King.

Svær situation

Dan Olds, der er analytiker hos Gabriel Consulting Group, er enig i, at mange af faktorerne, heriblandt nogle som selskabet selv har skabt, tilsammen efterlader HP i en svær situation.

"Dette blev kvartalet, hvor kombinationen af tidligere tiders dårlige ledelsesbeslutninger og markedsvilkårene ramte HP i hovedet eller mere nøjagtigt på pengepungen," påpeger Olds.

Selvom en stor del af grunden til HP's dårlige resultater dette kvartal kan tilskrives eksterne forhold såsom den globale recession og manglen på harddiske forårsaget af oversvømmelserne i Thailand, så har dårlige træk i HP's ledelse bestemt også haft noget at sige," vurderer han. "Et hurtigt blik tilbage på det sidste års tid fortæller hele historien."

HP's tidligere topchef, Leo Apotheker, forårsagede en masse forvirring sidste august, da han udtalte, at HP overvejede at frasælge pc-forretningen.

Selvom selskabet senere besluttede at beholde pc-forretningen, så var skaden sket.

Forbrugere og de store erhvervskunder var kommet i tvivl, om de burde undlade at købe fra HP, mens konkurrerende pc-producenter såsom Dell og Lenovo oplevede fornyet fremgang.

"Det gjorde, at HP blev oplevet som ubeslutsom, hvilket sandsynligvis resulterede direkte i et lavere pc-salg i sidste halvår," vurderer Olds.

"Det skete, på et tidspunkt pc-markedet i forvejen var under pres på grund af tablets og smartphones," tilføjer han.

Derfor vil det tage flere år

Det var i det hele taget ikke nogen god beslutning at ansætte Apotheker. Han er en engageret software-fyr, men han så ikke ud til at have megen føling med, hvordan man driver et diversificeret hardwareselskab. At fyre ham før der var gået et år, var den rigtige beslutning, men de kommer til at tage nogle hug, mens de vikler sig ud af hans fejltrin og genopbygger deres omdømme."

HP står ifølge Crawford Del Prete, der er analytiker hos IDC, foran en lang retableringsfase.

"I dag er HP alt for afhængig af commodity-hardware og services med lav margin. Som tiden går, vil selskabet være nødt til at tilføje software og enterprise-services med højere værdi, der kan øge marginerne. Denne overgang vil tage lang tid - årevis - og den vil kræve et stærkt lederskab. Meg Whitman kan godt klare det, men det bliver vanskeligt," vurderer Del Prete.

Whitman, der er HP's nye topchef, skal gøre det tydeligt for forbrugerne og for det lukrative enterprise-marked, præcist hvor HP står, og hvad de kan forvente fra selskabet fremover, fremhæver Patrick Moorhead, der er analytiker hos Moor Insights & Strategy.

"Selskabet har besluttet at blive i pc-markedet," siger han. "Derfor er det nu på tide at lægge en højere indsats. HP's nylige fiaskoer inden for smartphones og tablets har gjort, at selskabet holder sig tilbage fra at afprøve nye ting."

"HP har brug for at gå tilbage til den gamle praksis med at belønne medarbejdere og forretningsenheder for at innovere," tilføjer Moorhead. "Det ønsker veteranerne i HP også, fordi det ligger i deres DNA."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

HP-topchef: Derfor falder vores omsætning og profit.

HP tager stor beslutning: WebOS bliver open source.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere