Artikel top billede

Sådan kan hårdt pressede HP komme tilbage på sporet

Læs her, hvordan HP ifølge analytikerne kan klare sig igennem stormen.

Computerworld News Service: Den globale økonomi, dårlige markedsforhold og forvirring i ledelsen udgør tilsammen et voldsomt stormvejr, der har fået Hewlett-Packard til at vakle i det første kvartal af regnskabsåret 2012. 

Selskabets profit faldt med hele 44 procent i det regnskabskvartal, der endte 31. januar.

Det skyldtes primært lave salgstal for pc'er til både forbrugere og erhverv samt inden for print.

Brancheanalytikere vurderer, at det kommer til at kræve et stort arbejde for en af verdens største pc-producenter at komme tilbage på sporet.

Analytiker Charles King fra Pund-IT tror dog, at HP vil vokse med opgaven.

"HP og selskabets chefer forsøger grundlæggende at håndtere en meget vanskelig overgang - hvoraf nogle udfordringer er selvvalgte, mens andre kan tilskrives tidligere chefers fejltrin - under den største globale økonomiske nedsmeltning i et par generationer. Den proces vil nødvendigvis være vanskelig, ligesom resultaterne dårligt kan blive andet end rodede," tilføjer King.

Svær situation

Dan Olds, der er analytiker hos Gabriel Consulting Group, er enig i, at mange af faktorerne, heriblandt nogle som selskabet selv har skabt, tilsammen efterlader HP i en svær situation.

"Dette blev kvartalet, hvor kombinationen af tidligere tiders dårlige ledelsesbeslutninger og markedsvilkårene ramte HP i hovedet eller mere nøjagtigt på pengepungen," påpeger Olds.

Selvom en stor del af grunden til HP's dårlige resultater dette kvartal kan tilskrives eksterne forhold såsom den globale recession og manglen på harddiske forårsaget af oversvømmelserne i Thailand, så har dårlige træk i HP's ledelse bestemt også haft noget at sige," vurderer han. "Et hurtigt blik tilbage på det sidste års tid fortæller hele historien."

HP's tidligere topchef, Leo Apotheker, forårsagede en masse forvirring sidste august, da han udtalte, at HP overvejede at frasælge pc-forretningen.

Selvom selskabet senere besluttede at beholde pc-forretningen, så var skaden sket.

Forbrugere og de store erhvervskunder var kommet i tvivl, om de burde undlade at købe fra HP, mens konkurrerende pc-producenter såsom Dell og Lenovo oplevede fornyet fremgang.

"Det gjorde, at HP blev oplevet som ubeslutsom, hvilket sandsynligvis resulterede direkte i et lavere pc-salg i sidste halvår," vurderer Olds.

"Det skete, på et tidspunkt pc-markedet i forvejen var under pres på grund af tablets og smartphones," tilføjer han.

Derfor vil det tage flere år

Det var i det hele taget ikke nogen god beslutning at ansætte Apotheker. Han er en engageret software-fyr, men han så ikke ud til at have megen føling med, hvordan man driver et diversificeret hardwareselskab. At fyre ham før der var gået et år, var den rigtige beslutning, men de kommer til at tage nogle hug, mens de vikler sig ud af hans fejltrin og genopbygger deres omdømme."

HP står ifølge Crawford Del Prete, der er analytiker hos IDC, foran en lang retableringsfase.

"I dag er HP alt for afhængig af commodity-hardware og services med lav margin. Som tiden går, vil selskabet være nødt til at tilføje software og enterprise-services med højere værdi, der kan øge marginerne. Denne overgang vil tage lang tid - årevis - og den vil kræve et stærkt lederskab. Meg Whitman kan godt klare det, men det bliver vanskeligt," vurderer Del Prete.

Whitman, der er HP's nye topchef, skal gøre det tydeligt for forbrugerne og for det lukrative enterprise-marked, præcist hvor HP står, og hvad de kan forvente fra selskabet fremover, fremhæver Patrick Moorhead, der er analytiker hos Moor Insights & Strategy.

"Selskabet har besluttet at blive i pc-markedet," siger han. "Derfor er det nu på tide at lægge en højere indsats. HP's nylige fiaskoer inden for smartphones og tablets har gjort, at selskabet holder sig tilbage fra at afprøve nye ting."

"HP har brug for at gå tilbage til den gamle praksis med at belønne medarbejdere og forretningsenheder for at innovere," tilføjer Moorhead. "Det ønsker veteranerne i HP også, fordi det ligger i deres DNA."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

HP-topchef: Derfor falder vores omsætning og profit.

HP tager stor beslutning: WebOS bliver open source.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital