Artikel top billede

Efter års ballade: HP flytter danske data ud af Danmark

Efter syv års tovtrækkeri, trusler om muligt erstatningskrav og klage til Ombudsmanden over langsommelig sagsbehandling, får HP lov til at flytte danske data ud af Danmark.

I dag må HP i Danmark med en dispensation i hånden opbevare sine regnskabsdata i USA.

Det bekræfter selskabets økonomidirektør Jakob Brink Jensen over for Computerworld.

"Ja, jeg kan bekræfte, at vi har modtaget dispensation fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og vi har afleveret en årsrapport for 2011 uden anmærkninger," skriver han i en mail.

Dispensationen er kommet i hus efter en meget lang kamp.

For allerede tilbage omkring 2005 sendte HP den første ansøgning om at få dispensation.

Men det er altså først nu - i 2012 - selskabet har fået de endelige vilkår oplyst for at opbevare data i udlandet.

Afklaring for nylig

For blot for få måneder siden var tonen imidlertid temmelig kontant mellem it-giganten og Erhvervs - og Selskabsstyrelsen, viser dokumenter fra styrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.

"Jeg tager med nærværende forbehold for et erstatningskrav som følge af, at Hewlett-Packard er nødsaget til at have en ekstra person ansat til at foretage manuel arkivering, indtil sagen er på plads."

Sådan lyder den afsluttende svada i en mail sendt fra økonomidirektør Jakob Brink Jensen fra Hewlett-Packard ApS til  Erhvervs - Selskabsstyrelsen den 5. december 2011.

Baggrunden for mailen er, at den danske del af det globale foretagende tidligere har anmodet om dispensation til at have deres fysiske regnskab liggende i USA - og ikke i Danmark.

Noget som dansk registrerede selskaber ellers skal, ifølge bogføringsloven.

Beklager meget lang sagsbehandlingstid

Faktisk træffer Erhvervsankenævnet den 14. juli 2011 beslutning om at give HP dispensation.

Men Erhvervs og - Selskabsstyrelsen får til opgave at meddele de nærmere vilkår for denne dispensation.

Efter HP's vurdering trækker det dog længe ud med at meddele vilkårene, hvorfor selskabet presser på for at få oplyst betingelserne for dispensationen.

I en mail den 4. november, hvor styrelsen "beklager den meget lange sagsbehandlingstid", orienterer styrelsen da også Hewlett-Packard om, at selskabet vil modtage "svar i sagen om opbevaringsmateriale i udlandet formentlig i løbet af næste uge."

Det sker imidlertid ikke.

Truer med Ombudsmand

I stedet lufter HP's økonomidirektør i mailen af 5. december udover muligheden for erstatningskrav også andre klagemuligheder. 

"Endelig overvejer vi at indbringe en klage til Ombudsmanden, med påstand om langsommelig sagsbehandling".

Men kort efter - den 2. januar 2012 - modtager HP altså vilkårene for sin dispensation og regnskabsdata opbevares i dag i et datacenter i Houston, Texas, USA.

Årsag til udflytning

I dag udtaler HP's økonomidirektør, at HP er "meget tilfredse med Erhversankenævnets beslutning, som vi ser som et udtryk for nødvendig tolking af bogføringsloven i overenstemmelse med den teknologiske virkelighed i det 21. århundrede".

Argumentet for at opbevare regnskabsdataene i udlandet er ifølge HP it-båret.

"I dagens erhvervsliv er en central, fleksibel, hurtig og økonomisk it-infrastruktur en helt nødvendig forudsætning for alle virksomheder, og ikke mindst for en global virksomhed som HP er det helt afgørende, at man har mulighed for, at centralisere sine datacentre på få centrale lokationer, for således at opnå den nødvendige hastighed, fleksibilitet og effektivitet," lyder det fra økonomidirektør Jakob Brink Jensen.

Erhvervs - og Selskabsstyrelsen, som i dag er omdøbt til Erhvervsstyrelsen, har ingen kommentarer til artiklen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen