Artikel top billede

Forhandlere: SKI-aftaler skaber nyt Udkantsdanmark

Staten og kommunernes stadig mere centraliserede indkøb frustrerer forhandlere, der oplever, at gode lokale partnerskaber smides ud med badevandet.

Flere og flere lokale forhandlere oplever, at de på grund af det offentliges indkøbsaftaler ikke længere kan få lov til at levere eller servicere offentlige kunder i stat, regioner og kommuner. Det skaber stor frustration. Både fordi de taber omsætning, og fordi de oplever, at de bliver konkurreret ud, selv de kunne levere mere målrettede og ofte også billigere løsninger.

En af de forhandlere, der har måtte opgive at sælge til offentlige kunder er Erik Hedegaard fra Minisoft i Silkeborg. Han havde en afdeling i Sønderjylland, der havde speciale i at levere netværks- og AV-installationer til skoler og gymnasier. Men den afdeling er nu nedlagt.

"Det gik stille og roligt op i røg med Thor Pedersen. Vi andre kunne levere billig og effektiv service, men vi havde ikke bilaget. Jeg tror, staten har tabt mange penge på det," lyder det ærgerligt fra Erik Hedegaard.

Også hos Kontor Syd i Sønderborg har den offentlige indkøbscentralisme længe været en kilde til frustration. Her føler direktør Svend-Aage Kjær, at man forærer markedet til store spillere som Atea, der ikke er til stede lokalt.

Samtidig mener han, at aftalerne er så uigennemskuelige, at det offentlige slet ikke kan kontrollere, om de i sidste ende nu også får de bedste priser.

Det, der frustrerer Svend-Aage Kjær mest, er at man flytter omsætning fra lokalsamfundet til hovedstaden.

"Hvis fremtiden bliver sådan, at både lokale edb-leverandører og andre lokal handlende ikke kan levere til det offentlige, så kommer det til at betyde færre arbejdspladser i provinsen. Jeg synes ikke, at vi i Sønderborg hører til Udkantsdanmark, men hvis denne indkøbspolitik fortsætter, så bliver vi til Udkantsdanmark," siger han.

Samme holdning har Tommy Jensen fra 2DO Edb i Kalundborg.

"SKI trænger i den grad til revision. Det ødelægger meget ude i lokalsamfundet. Jeg ville ønske, at folk i offentlige institutioner fik mere ansvar, for det ville gøre os sikre på, at vi fik mere handel lokalt," siger Tommy Jensen.

Både Tommy Jensen, Erik Hedegaard og Svend-Aage Kjær understreger, at de ikke taler for, at det offentlige skal ødsle med pengene, men at den måde, det offentlige indkøbssystem nu skrues sammen, hindrer lokale i at komme til - ofte med alternative løsninger, der ofte kan være mere målrettede og billigere.

Svend-Aage Kjær påpeger, at når de offenlige aftaler bliver så store, skabes der et reelt monopol, hvor de, der har kontrakterne, kan udnytte kontrakterne til i sidste ende at få flere penge ud af det offentlige.

"Men hvis man handler med en lokal virksomhed, så er forhandlerne sårbare overfor, at får et dårligt omdømme lokalt. Derfor opfører man sig bedre," mener han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere