Artikel top billede

Forhandlere: SKI-aftaler skaber nyt Udkantsdanmark

Staten og kommunernes stadig mere centraliserede indkøb frustrerer forhandlere, der oplever, at gode lokale partnerskaber smides ud med badevandet.

Flere og flere lokale forhandlere oplever, at de på grund af det offentliges indkøbsaftaler ikke længere kan få lov til at levere eller servicere offentlige kunder i stat, regioner og kommuner. Det skaber stor frustration. Både fordi de taber omsætning, og fordi de oplever, at de bliver konkurreret ud, selv de kunne levere mere målrettede og ofte også billigere løsninger.

En af de forhandlere, der har måtte opgive at sælge til offentlige kunder er Erik Hedegaard fra Minisoft i Silkeborg. Han havde en afdeling i Sønderjylland, der havde speciale i at levere netværks- og AV-installationer til skoler og gymnasier. Men den afdeling er nu nedlagt.

"Det gik stille og roligt op i røg med Thor Pedersen. Vi andre kunne levere billig og effektiv service, men vi havde ikke bilaget. Jeg tror, staten har tabt mange penge på det," lyder det ærgerligt fra Erik Hedegaard.

Også hos Kontor Syd i Sønderborg har den offentlige indkøbscentralisme længe været en kilde til frustration. Her føler direktør Svend-Aage Kjær, at man forærer markedet til store spillere som Atea, der ikke er til stede lokalt.

Samtidig mener han, at aftalerne er så uigennemskuelige, at det offentlige slet ikke kan kontrollere, om de i sidste ende nu også får de bedste priser.

Det, der frustrerer Svend-Aage Kjær mest, er at man flytter omsætning fra lokalsamfundet til hovedstaden.

"Hvis fremtiden bliver sådan, at både lokale edb-leverandører og andre lokal handlende ikke kan levere til det offentlige, så kommer det til at betyde færre arbejdspladser i provinsen. Jeg synes ikke, at vi i Sønderborg hører til Udkantsdanmark, men hvis denne indkøbspolitik fortsætter, så bliver vi til Udkantsdanmark," siger han.

Samme holdning har Tommy Jensen fra 2DO Edb i Kalundborg.

"SKI trænger i den grad til revision. Det ødelægger meget ude i lokalsamfundet. Jeg ville ønske, at folk i offentlige institutioner fik mere ansvar, for det ville gøre os sikre på, at vi fik mere handel lokalt," siger Tommy Jensen.

Både Tommy Jensen, Erik Hedegaard og Svend-Aage Kjær understreger, at de ikke taler for, at det offentlige skal ødsle med pengene, men at den måde, det offentlige indkøbssystem nu skrues sammen, hindrer lokale i at komme til - ofte med alternative løsninger, der ofte kan være mere målrettede og billigere.

Svend-Aage Kjær påpeger, at når de offenlige aftaler bliver så store, skabes der et reelt monopol, hvor de, der har kontrakterne, kan udnytte kontrakterne til i sidste ende at få flere penge ud af det offentlige.

"Men hvis man handler med en lokal virksomhed, så er forhandlerne sårbare overfor, at får et dårligt omdømme lokalt. Derfor opfører man sig bedre," mener han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere