Artikel top billede

Forbruger-gadgets skaber kaos i virksomhederne

De mange forbruger-gadgets, medarbejderne tager med ind i virksomhederne, giver it-afdelingerne problemer.

Læs også:

Sådan får du styr på medarbejdernes private it-grej

Computerworld News Service: Consumerization-trenden, hvor brugerne gerne vil anvende deres egne enheder på arbejdet, skaber kaos og forvirring i it-afdelingerne, der kæmper for at understøtte de seneste iPhone, iPad og Android-enheder.

Det mener mange CIO'er og it-chefer efter at have deltaget på det amerikanske Computerworlds Premier 100-konference.

To år efter afsløringen af iPad og omkring fem år efter den første iPhone fortæller mange it-chefer, at de er i fuld gang at muliggøre medarbejdernes brug af enheder baseret på Apple iOS eller Android.

Alligevel får presset for at understøtte den form for enheder fortsat it-cheferne til at føle sig truede og 'ude af balance', fortalte flere i interviews.

"Selv efter så lang tid føler jeg mig stadig i krise over 'Bring Your Own Device' [BYOD]," siger Alex Yohn, der er assistant director for teknologi-afdelingen på West Virginia University.

Derfor er det så svært

Alex Yohn og omkring 30 andre it-chefer, der deltog i en session, var overvældende enige om, at det har været en både kompleks og smertefuld proces at gøre organisationerne klar til medarbejdernes egne enheder, og at processen i høj grad kan sammenlignes med dengang, de bærbare computere kom ind i virksomhederne.

De fleste af dem, der deltog i sessionen, bedømte besværet ved at forberede understøttelse af mobile enheder til karakteren otte ud af 10 mulige.

Alex Yohn var en af de få, der udtalte sig offentligt om virksomhedens tiltag, og han synes da også at have fundet frem til en af de bedre metoder.

West Virginia University blev tvunget til de nye tiltag blandt andet på grund af de mange studerende, der begyndte at forlange adgang til universitets netværk og applikationer på deres egne enheder med iOS, Android eller Linux, fortalte han.

Universitetet har blandt andet løst problemet ved at lægge en del applikationer på nettet, forklarede han. Udviklerne brugte HTML5 og andre værktøjer til at sikre, at applikationerne understøttede en række forskellige mobile ender med forskellige styresystemer, tilføjede han.

Blackberry giver bøvl

Andre it-chefer ved konferencen fortalte, at utilfredshed med Research in Motions BlackBerry-enheder, som er blevet anvendt i årevis, truer med at skabe krise i organisationerne.

Det seneste, fire dage lange, nedbrud hos RIM i oktober sendte en del it-chefer på en mission for at finde alternativer, der blandt andet handlede om at give medarbejderne lov til at bruge deres personlige enheder på jobbet, sagde de.

En it-chef fra en virksomhed med 70.000 medarbejdere fortalte, at enheder med først og fremmest iOS har spredt sig til omkring 10 procent af arbejdsstyrken i løbet af de seneste tre år. It-afdelingen har derfor forsøgt at optimere virksomhedens applikationer til iOS.

Men det store fokus på at gøre applikationerne klar til iOS har til gengæld skabt utilfredshed blandt Android-brugerne, når tingene ikke virker med deres enhed. Men it-chefen fortæller:

"Vi siger til dem, at hvis det ikke virker, så er det din egen skyld."

Sådan kan det lade sig gøre

Good Technology, der er leverandør af software, som virksomheden selv fortæller kan hjælpe organisationer med at sikre medarbejdernes personlige enheder, tilbyder en række forskellige former for hjælp til consumerization-trenden.

"BYOD er i fuld gang, så lad nu være med at pibe. Omfavn det," siger Good Technologys teknologi-direktør Nicko van Someren.

Nicko van Someren fortæller om kunder, der har sparet penge ved at tillade brugerne at tage deres egne enheder med på arbejde og i nogle tilfælde har erstattet i tusindvis af virksomhedens BlackBerry-enheder.

Han fortæller, at Good Technologys værktøj, Good for Enterprise, er blevet implementeret hos de amerikanske energimyndigheder for at skabe konsistent sikkerhed på tværs af en række forskellige mobile platforme.

Hos Highmark Blue Cross Blue Shield fortæller Nicko van Someren, at Good Technology har implementeret det, de kalder "sikker container"-software til adskillelse af personlige data, som fotografier og sange, på en smartphone eller tablet fra virksomhedens data.

Hverken Highmark eller de amerikanske energimyndigheder har bekræftet Nicko van Somerens påstande.

It-afdelingen skal ville innovation

Flere it-chefer, der var til stede ved konferencen, fortalte, at trenden giver anledning til flere policy og adaptions-problemer end bare at finde det rigtige sikkerhedssoftware.

Tom Soderstrom, der er teknologidirektør hos NASA's Jet Propulsion Laboratory, brugte næsten en time på at beskrive den måde organisationen anvender teknologier internt til at begejstre medarbejdere og offentligheden.

It-afdelingen skal være innovator og ikke bare håndtere sikkerheden, sagde han.

Han viste for eksempel, hvordan videokonferencer kan gennemføres fra tablets, som er trådløst forbundet med robotter, der er udstyret med et kamera, som kører på hjul eller fungerer som en del af en mini-helikopter.

I begge tilfælde kan robotterne bruges til hurtigt at få adgang til et datacenter eller et helt anlæg efter et jordskælv eller andre katastrofer.

Alex Yohn fra West Virginia University fortalte, at der kan skabes mere produktivitet fra touch-brugerflader, og han har arbejdet på at hjælpe universitetet med adaptionen via en proces, som ikke har været lige sjov hele tiden.

"Hvis consumerization-trenden nogensinde bliver stabiliseret, så sker det i hvert fald først om flere år," bemærkede han. "Det vokser og vokser. Lige meget om jeg er en del af det eller ej, jeg kan ikke stoppe det."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Sådan får du styr på medarbejdernes private it-grej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere