Ekspert: Derfor er lave roaming-priser godt for alle

Det er til gavn for både teleselskaber og forbrugere, at EU tvinger teleselskaber til at sænke roaming-priserne til sommer.

Læs også:
EU slår til: Så billig bliver roaming til sommer

Danskere bliver flået af telebranchens roamingpriser

Det har været en uskreven regel, at det skal koste kassen at bruge sin smartphone, når man krydser landegrænserne.

Men det bliver nu langt billigere på grund af en fælleseuropæisk regulering af roaming-priserne.

De omstridte roaming-priser har da også i flere år været under kraftig beskydning fra forbrugerorganisationer, politikere og menigmand med mobiltelefon.

Men nu sætter EU en grænse for, hvor meget selskaberne må tage sig betalt.

Fra 1. juli i år må roaming-priserne således ikke overstige 6,50 kroner per megabyte.

Normaltaksten for den mængde data har ellers ligget på omkring 20 kroner.

I 2014 kommer roaming-prisen på mobildata endnu længere ned.

En Win-Win-situation
Den beslutning gavner faktisk både kunder og teleselskaber, siger en teleekspert.

"EU-beslutningen er en væsentlig faktor for lavere priser for forbrugerne," fortælle Torben Rune, direktør for tele-rådgivningsvirksomheden Netplan.

Han vurderer, at markedet ikke har kunnet styre prisreguleringen, og at der derfor har været behov for et indgreb.

"På hjemmemarkederne har markedskræfterne godt kunne regulere taksterne i nedadgående retning på grund af en masse små selskaber, der har presset de store, men der har ikke været fri konkurrence på roaming," forklarer han.

Det begrunder han med, at roaming-taksterne ligger helt uden for kundernes kontrol. Står man i udlandet, kan man ikke vælge den billigste løsning.

Man er derimod bundet til den udbyder, man har valgt på hjemmefronten.

"Selskaberne har i princippet selv kunnet sætte taksterne," siger han.

"Der er ikke nogen reguleringsmekanisme, der lægger op til konkurrence på roaming-priserne, men det kommer der nu." han.

Her ligger gevinsten for teleselskaberne
Udbyderne er også glade
Ud fra den forudsætning kan det lyde paradoksalt, at teleudbyderne også vinder på takstreguleringerne fra EU. Men det vurderer Torben Rune, at de vil.

"Selskaberne kan næppe tjene det tabte ind ved at skrue priserne op på andre teleydelser, men forbruget vil helt sikkert stige."

De høje takster har ifølge teleanalytikeren opdraget forbrugerne til, at de ikke skal bruge mobilen i udlandet, fordi der er rasende dyrt.

"De høje priser har på den vis været en klods om benet på operatørerne. Det er en ualmindelig dårlig forretningsplan, at kunderne ikke vil bruge produkterne," siger Torben Rune.

Selskaberne har ikke kunnet løse problemet med de høje roaming-takster på markedsvilkår, fordi det kræver fælles fodslag.

"Hvis et selskab satte sig for at gå enegang på dette område, ville de andre selskaber bare løbe med pengene. Derfor er mange teleudbydere også glade for de nye EU-regler," lyder hans analyse.

Han peger dog også på, at der er et problem med at fastsætte prisen fra centralt hold.

"Det vil nok betyde, at alle udbydere kommer til at kræve EU's maksimumpris, og ikke give den fri konkurrence, der virkelig kan være til fordel for brugerne. Men det bliver billigere nu."

Læs også:
EU slår til: Så billig bliver roaming til sommer

Danskere bliver flået af telebranchens roamingpriser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.