Artikel top billede

Ekspert: Derfor er lave roaming-priser godt for alle

Det er til gavn for både teleselskaber og forbrugere, at EU tvinger teleselskaber til at sænke roaming-priserne til sommer.

Læs også:
EU slår til: Så billig bliver roaming til sommer

Danskere bliver flået af telebranchens roamingpriser

Det har været en uskreven regel, at det skal koste kassen at bruge sin smartphone, når man krydser landegrænserne.

Men det bliver nu langt billigere på grund af en fælleseuropæisk regulering af roaming-priserne.

De omstridte roaming-priser har da også i flere år været under kraftig beskydning fra forbrugerorganisationer, politikere og menigmand med mobiltelefon.

Men nu sætter EU en grænse for, hvor meget selskaberne må tage sig betalt.

Fra 1. juli i år må roaming-priserne således ikke overstige 6,50 kroner per megabyte.

Normaltaksten for den mængde data har ellers ligget på omkring 20 kroner.

I 2014 kommer roaming-prisen på mobildata endnu længere ned.

En Win-Win-situation

Den beslutning gavner faktisk både kunder og teleselskaber, siger en teleekspert.

"EU-beslutningen er en væsentlig faktor for lavere priser for forbrugerne," fortælle Torben Rune, direktør for tele-rådgivningsvirksomheden Netplan.

Han vurderer, at markedet ikke har kunnet styre prisreguleringen, og at der derfor har været behov for et indgreb.

"På hjemmemarkederne har markedskræfterne godt kunne regulere taksterne i nedadgående retning på grund af en masse små selskaber, der har presset de store, men der har ikke været fri konkurrence på roaming," forklarer han.

Det begrunder han med, at roaming-taksterne ligger helt uden for kundernes kontrol. Står man i udlandet, kan man ikke vælge den billigste løsning.

Man er derimod bundet til den udbyder, man har valgt på hjemmefronten.

"Selskaberne har i princippet selv kunnet sætte taksterne," siger han.

"Der er ikke nogen reguleringsmekanisme, der lægger op til konkurrence på roaming-priserne, men det kommer der nu." han.

Her ligger gevinsten for teleselskaberne

Udbyderne er også glade

Ud fra den forudsætning kan det lyde paradoksalt, at teleudbyderne også vinder på takstreguleringerne fra EU. Men det vurderer Torben Rune, at de vil.

"Selskaberne kan næppe tjene det tabte ind ved at skrue priserne op på andre teleydelser, men forbruget vil helt sikkert stige."

De høje takster har ifølge teleanalytikeren opdraget forbrugerne til, at de ikke skal bruge mobilen i udlandet, fordi der er rasende dyrt.

"De høje priser har på den vis været en klods om benet på operatørerne. Det er en ualmindelig dårlig forretningsplan, at kunderne ikke vil bruge produkterne," siger Torben Rune.

Selskaberne har ikke kunnet løse problemet med de høje roaming-takster på markedsvilkår, fordi det kræver fælles fodslag.

"Hvis et selskab satte sig for at gå enegang på dette område, ville de andre selskaber bare løbe med pengene. Derfor er mange teleudbydere også glade for de nye EU-regler," lyder hans analyse.

Han peger dog også på, at der er et problem med at fastsætte prisen fra centralt hold.

"Det vil nok betyde, at alle udbydere kommer til at kræve EU's maksimumpris, og ikke give den fri konkurrence, der virkelig kan være til fordel for brugerne. Men det bliver billigere nu."

Læs også:
EU slår til: Så billig bliver roaming til sommer

Danskere bliver flået af telebranchens roamingpriser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere