Artikel top billede

Polsag-papirer holdes hemmelige af politiet

Politiet holder vigtige Polsag-oplysninger i skjul for offentligheden. Også oplysninger om datalæk er syltet i foreløbig halvandet år.

1. september 2011 afsendte Computerworld en anmodning om aktindsigt i en stribe vigtige Polsag-dokumenter, men sagsbehandlingstiden har nu rundet et halvt år.

"For så vidt angår Deres begæring af 1. september og 8. november 2011 om aktindsigt i visse dokumenter vedrørende "Polsag" kan Rigspolitiet oplyse, at Deres begæring fortsat er under behandling," skriver politifuldmægtig Laila Lindemark fra Rigspolitiets Koncern HR i en mail til Computerworld den 30. marts 2012.

Begrundelsen er, at "Rigspolitiet for tiden har en betydelig mængde sager til behandling."

"Deres begæring vil blive behandlet færdig, så snart det er muligt af hensyn til de øvrige sager."

Såfremt Rigspolitiet ikke har færdigbehandlet begæringen inden fire uger, vil Rigspolitiet vende tilbage med status på sagen, forklarer myndigheden videre.

Det er i øvrigt sket med cirka fire ugers mellemrum det sidste halve års tid.

Undervejs har begrundelsen for at udskyde behandlingen dog ændret sig en anelse.

I begyndelsen lød begrundelsen, at Computerworld "som følge af anmodningens omfang må påregne en længere sagsbehandlingstid".

Nu skyldes det altså mange sager hos ministeriet.

Tid til at afvise indsigt i intern sagsbehandling

Computerworld har sågar forsøgt at søge aktindsigt i den interne sagsbehandling af selve sagsbehandlingen af aktindsigten, for at få indblik i hvilke personer hos politiet, der måtte være orienteret om de mange afgørelserne om forsinkelserne.

OG om der ligefrem er tale om bevidst forhaling.

Af flere af de mange udskydelser undervejs fremgår det, at afdelingschef for Almen Jura hos Rigspolitiet, Birgit Kleis, har truffet flere afgørelser.

Hun traf ligeledes afgørelsen omkring aktindsigten i Rigspolitiets interne kommunikation i forbindelse med sagsbehandlingen af de mange udskudte afgørelser.

Kendelsen på anmodningen om indsigt i Rigspolitiets interne kommunikation i forbindelse med behandlingen af den første aktindsigt lyder:

"Samlet meddeler Rigspolitiet Dem således afslag på den anmodning om aktindsigt, som De har fremsat ved e-mail af 2. november 2011," skriver afdelingsleder Birgit Kleis til Computerworld.

Datalæk syltet i halvandet år

Hos Rigspolitiets overordnede myndighed, Justitsministeriet, må offentligheden også væbne sig med tålmodighed.

Den 22. december 2010 søgte Computerworld således aktindsigt i oplysninger om "hændelser, episoder eller begivenheder, der har ført til læk af data" hos ministeriet og underliggende myndigheder.

Desuden blev Justitsministeriet bedt om at oplyse antallet af mistede bærbare computere.

Men i en mail den 2. april 2012 - næsten halvandet år efter - lyder det:

"Justitsministeriet skal hermed meddele dem, at ministeriet endnu ikke har færdigbehandlet Deres anmodning."

Også i Justitsministeriet bruges intervaller af 4 uger til at fortælle, at man ikke når at behandle sagen inden for det tiden. Sådan har det nemlig lydt i flere mail fra ministeriet tidligere i denne sag også.

Og i mailen af 2. april 2012 står, inden beskeden om at man ikke har nået at sagsbehandle:

"Justitsministeriet meddelte Dem senest ved brev af 8. marts 2012, at ministeriet forventede at kunne træffe afgørelse inden 4 uger".

Det lykkes som beskrevet heller ikke denne gang, hvorfor brevet fra 2. april 2012 slutter:

"Hvis der ikke er truffet afgørelse i sagen inden 4 uger, vil De blive orienteret herom og om, hvornår en afgørelse herefter kan forventes."

Computerworld har nu klaget over sagen til Folketingets Ombudsmand.

Vedlagt klagen er 17 bilag, der blandt andet udgør en del af de 4 ugers-interval skrivelser fra Rigspolitiet og Justitsministeriet, i de to sager, der tilsammen foreløbig har haft en sagsbehandlingstid på cirka to år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.