Artikel top billede

På vej: Monster-harddiske på 60 vilde terabyte

Harddiskindustrien vil på grund af ny teknologi opleve fortsat vækst de kommende år på trods af SSD'erne.

Computerworld News Service: Harddiskes datatæthed forventes at være mere end fordoblet i 2016, skriver IHS iSuppli i en rapport om storage-markedet.

Selvom dette ikke i sig selv er nogen nyhed - harddiskproducenten Seagate har tidligere offentliggjort en lignende prognose - så bekræfter IHS iSuppli hermed, hvad leverandører selv giver udtryk for.

Denne forøgelse af tætheden lover ifølge IHS iSuppli godt for det fortsatte salg af harddiske til dataintensive formål såsom i produkter til optagelse, lagring og redigering af video og lyd.

Det er blandt andet teknologier såsom såkaldt heat-assisted magnetic recording (HAMR), som Seagate tog patent på i 2006, der baner vejen for den højere datatæthed.

Seagate har i forvejen hævdet, at man vil være i stand til at bygge3,5 tommer harddiske på 60 terabyte i 2016.

Harddiske til bærbare vil ifølge IHS iSuppli nå op på 10 eller 20 terabyte i samme periode.

Datatætheden vurderes af IHS iSuppli til at stige til maksimalt 1.800 gigabit per kvadrattomme per plade i 2016.

I 2011 lå dette maksimum på 744 gigabit per kvadrattomme.

Datatætheden er et mål for antallet af bit per tomme af spor gange antallet af spor per tomme på en magnetisk plade.

Årlig vækst på 19 procent

Fra 2011 til 2016 vil den gennemsnitlige årlige vækst for harddiskenes lagringstæthed være på 19 procent, skriver IHS iSuppli.

Det forventes, at tætheden i år når op på 780 gigabit per kvadrattomme per plade og stiger til 900 gigabit i løbet af næste år.

"Stigningen i lagringstæthed vil bane vejen for fortsat vækst i harddiskindustrien," bemærker Fang Zhang, der er analytiker af storage-systemer hos IHS.

Zhang bemærker desuden, at på trods af tekniske begrænsninger i forbindelse med de aktuelt førende teknologier inden for skrivning af data på en harddisk - såkaldt perpendicular magnetic recording (PMR) - så vil andre teknologier såsom HAMR fortsat drive kapaciteten opad.

Før HAMR var PMR det største gennembrud i forhold til datatætheden. Seagate og Hitachi anvender i dag PMR i deres harddiske.

PMR forventes at gøre det muligt for producenterne at nå op på én terabyte per kvadrattomme i løbet af de næste få år. Den milepæl vil dog samtidig markere PMR-teknologiens øvre grænse, har Seagate og andre påpeget.

"Vækstmulighederne vil specifikt ligge i anvendelser i forbindelse med store virksomheders storage-behov, spil og i digitale videokameraer, hvor der er brug for en massiv kapacitet for at kunne gemme video i HD," forklarer Zhang.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere