Artikel top billede

Sådan skal Danmark skabe de næste it-vidundere

Måske skal nogle af fremtidens it-giganter findes i Danmark.

Læs også: Sådan vil regeringen skubbe gang i it-danmark 

En ny rapport fra regeringen fat på emnet iværksætteri i it-branchen.

For det er ikke gået embedsmændene og regeringens næse forbi, at en stribe it-giganter på rekordtid er skudt op.

"De seneste 10 til 15 år har der udviklet sig en stribe nye digitale giganter på den globale scene som fx Facebook, Amazon og Google," konstateres det i rapporten.

De digitale giganter er "vokset eksplosivt i størrelse og indflydelse", og de viser, hvordan der i løbet af få år
kan skabes virksomheder med meget stor omsætning og beskæftigelse, forklares det i redegørelsen.

"Danmark og EU nyder dog ikke det fulde udbytte af denne vækst, da kun relativt få af disse virksomheder er europæiske," lyder den nedslående selverkendelse.

Flere nye it-firmaer

Dog er der i Danmark et stigende antal virksomheder inden for de digitale erhverv.

"I 2011 blev der registreret 3.622 nye virksomheder inden for de digitale erhverv svarende til 5,6 pct. af alle nyregistrerede virksomheder."

Andelen er steget væsentligt siden 2006, hvor de digitale erhverv blot udgjorde 3,5 procent af alle nyregistrerede virksomheder, fremgår det af rapporten.

"Målt på forholdet mellem nye virksomhedsregistreringer og ophørte virksomheder er de digitale erhverv kommet
betydeligt bedre igennem den økonomiske krise i perioden 2007-2011 sammenlignet med alle øvrige erhverv under ét," konstateres det.

It-iværksættere giver mest vækst

Men det absolut nødvendigt, at denne gruppe bliver større. For de betyder meget for Danmarks udvikling.

Vækst-iværksættere kaldes en særlig gruppe inden for iværksættere, der er kendetegnet ved at have særlig stor succes i form af en betydelig vækst i antal ansatte.

Samlet set er der relativt få vækstiværksættere i Danmark - i 2008 cirka 2.300 vækstiværksættere, oplyses det i rapporten.

"Det ser imidlertid lysere ud, hvis man kigger særskilt på de
digitale erhverv. Her var andelen af vækstiværksættere i 2008 højere end for øvrige erhverv," konstateres det.

Regering: Her findes it-guldet

Men nogle it-iværksætter flytter faktisk væk.

"Flere succesfulde danske digitale vækstvirksomheder, som for eksempel Skype og Just-Eat, er opkøbt af udenlandske virksomheder eller har flyttet hovedsæde ud af Danmark," står der i rapporten.

Det er åbenlyst et problem.

"Den værdi, som vækstvirksomhederne skaber, bør så vidt muligt komme Danmark til gavn gennem for eksempel geninvestering eller brug af de udviklede kompetencer i nye forretningsidéer," skriver regeringen.

Tilbage står dog, at it-iværksætteriet skal have en indsprøjtning.

Øget finansiering

"Det er centralt, at uddannelsessystemet stimulerer de studerendes evner til at tænke nyt og iværksætterorienteret også på det digitale område," lyder det blandt andet.

Her fremhæves IT-Universitetets vækstmiljø samt konceptet Startup Weekend, hvor unge it-entreprenører fra hele verden mødes i blandt andet København og præsenterer forretningsidéer for professionelle investorer. For finansieringen er afgørende.

I 2011 gik cirka 325 millioner kroner eller cirka 25 procent af de samlede ventureinvesteringer, der blev foretaget i Danmark, til IKT-området, oplyses det.

Denne andel er steget fra 16 procent i 2010. 

"Med Udviklingspakken (pakke fra 2012, der skal give finansieringsmuligheder, red.) er det blandt andet aftalt, at Vækstfonden gives mulighed for at yde ansvarlige lån for 500 millioner kroner.

Det forventes at øge virksomheders adgang til bankfinansiering med yderligere cirka en milliard kroner", står der i rapporten.

Her findes it-guldet

I regeringens rapport, er man ikke bleg for at pege på, hvor der blandt andet skal satses.

"Potentialet for vækst og nytænkning er ikke mindst stort på de mobile platforme," står der.

"Alene til smartphones og tablets er der udviklet omkring en million applikationer over de seneste år," fremgår det af rapporten.

Alene i USA kan næsten en halv million job relateres til applikationsindustrien, og på verdensplan blev der omsat for omkring 30 milliarder kroner på applikationsmarkeder i 2010 - et tal der forventes at være mere end fordoblet i 2011, oplyser rapporten.

Håber er således at også Danmark kan få en stor bid af det marked - hvem ved om den næste it-mastodont skal findes i landet med fem en halv million indbyggere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere