Artikel top billede

Varmelampe til smågrise vinder grøn it-pris

En intelligent varmelampe til smågrise fra startervirksomheden Animal Care har så stort potentiale, at den er kåret til Danmarks bedste innovative grønne it-produkt.

Innovationsprisen for bedste grønne it-løsning gik i dag til den danske opstartsvirksomhed Animal Care, der har opfundet en intelligent varmelampe til smågrise.

Prisen blev overrakt på Dansk IT's årsmøde, hvor der blev uddelt en række grønne it-priser til de bedste eksempler på energibesparende og miljørigtig it-anvendelse. Ud over Animal Care modtog Atea og ITX priser.

I modsætning til en traditionel varmelampe justerer Animal Cares produkt automatisk varmemængden efter grisenes behov. Det giver en energibesparelse på 60 procent og bedre vækstbetingelser for smågrisene, der får et bedre levemiljø og en lavere dødelighed.

Varmelampen kommunikerer trådløst med landmandens pc, smartphone eller PDA og sender øjeblikkelig besked til landmanden ved uregelmæssigheder hos grisene.

"Animal Care har opfundet en løsning med et stort potentiale. For en bedrift på 650 søer kan landmanden rundt regnet opnå en årlig besparelse på 140.000 kWh strøm, eller 84 tons CO2. Lampen er derfor både en gevinst for miljøet, elregningen og dyrevelfærden," lyder det fra Peter Dreyer, Elevator2, som sidder i dommerkomiteen.

Grøn vækstøkonomi

Det er Digitaliseringsstyrelsen, IT-Branchen og Dansk IT, der for fjerde år i træk kårer de bedste grønne it-løsninger.

"De tre prisvindere er gode eksempler på, at klimaforbedringer og besparelser i regnskabet ofte følges ad, når man taler grøn it. Vinderne viser derfor også vejen for, hvordan de innovative grønne teknologier kan være med til at omstille vores samfund til en grøn vækstøkonomi," udtaler klimaminister Martin Lidegaard (R).

It-servicevirksomheden Atea modtog Strategiprisen for sin løsning til videomøder, der reducerer kørslen, og for virksomhedens langsigtede og helhedsorienterede grønne it-strategi, som det hedder i begrundelsen.

Strategien kalder Atea One Infrastructure, og den omfatter blandt andet virtualisering af medarbejder-pc'er og servere samt videokonference på tre forskellige niveauer. Det sidste giver for eksempel mulighed for at deltage i videomøder hjemmefra. Det reducerer ikke blot kørslen mellem virksomhedens syv adresser, men også mellem medarbejdernes hjem og arbejdsplads og til virksomhedens kunder.

Virtualiseringen af medarbejder-pc'er forlænger pc'ernes levetid og reducerer dermed behovet for indkøb af hardware.

Hjælp til Grækenland

Specialprisen gik til Morten Steen Søndergaard fra it-virksomheden ITX, som står bag et strømstyringsprogram til computere ved navn ClimateSaver.

Programmet giver i Danmark typisk en energibesparelse på omkring 100 kroner årligt per computer.

Morten Steen Søndergaard har stillet 700.000 licenser til rådighed for den økonomisk trængte græske stat for en tre-årig periode.

Det svarer til antallet af computere i den græske offentlige sektor. Ved fuld udnyttelse af licenserne kan Grækenland hermed opnå en årlig besparelse estimeret til mellem 8 og 12 millioner euro og mellem 35.000 og 50.000 tons CO2.

ClimateSaver bliver i første omgang installeret på 1.500 statslige computere i to pilotprojekter.

Konkurrencedeltagere blev vurderet af en dommerkomite bestående af medstifter af Innovation Lab Preben Mejer, professor Henrik Madsen fra DTU, direktør Per Andersen fra Capgemini samt stifter og ejer af Elevator2, Peter Dreyer.

Læs mere om grøn it-priserne og tidligere års vindere på Videncenter for grøn it's hjemmeside.




IT-JOB

Netcompany A/S

Software Developer

Formpipe Software A/S

Market Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-arkitekt til løsnings- og målarkitektur

Centrica Energy

Senior Business Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere