Dansk it-topchef: Sådan fik jeg styr på nordisk fusion

Interview: Kort efter Ole Mygind blev direktør i Avaya, købte moderkoncernen en stor virksomhed i hans region. Værsgo at fusionere, integrere og barbere.

Læs også:
Droppede sanger-karriere og blev it-direktør

44-årige Ole Mygind har haft lederansvar i adskillige år.

Men da han i vinteren 2009 lod sig hyre til jobbet som administrerende direktør for den nordiske gren af den 19.000 mand store amerikanske virksomhed Avaya, vidste han reelt ikke, hvad der ventede ham.

Avaya, der udvikler og sælger systemer til unified communications, er i Danmark ikke lige så kendt som konkurrenterne Microsoft og Cisco, og for tre år siden var Avaya stort set ukendt på vores breddegrader, så noget måtte der ske, og det skulle være Oles opgave.

Han skulle motivere sælgerne og udbygge partnersamarbejdet, så de potentielle kunder i Norden ikke bare valgte løsninger fra de store konkurrenter, men også kunne blive præsenteret for Avayas løsninger.

Opkøb ændrede det hele
Men 1. januar 2010 satte moderkoncernen de sidste underskrifter på overtagelsen af det skrantende teleselskab Nortel, og det køb fik afgørende indflydelse på, hvad Ole Mygind skulle foretage sig.

Nu stod opgaven pludselig på at integrere Nortel i Avayas nordiske organisation, der tæller cirka 40 ansatte, hvoraf de 10 er i Danmark.

Globalt er Avaya meget større end Nortel, men i Norden var Avaya den lille, der havde købt den store.

Farvel til 30 procent
"Det kræver mere, end man tror at få to meget forskellige virksomheder til at passe sammen. Det er i høj grad en ledelsesdisciplin, og jeg var klar til det, men integrationsprocessen sendte mig helt ud i kanterne af, hvad min tidligere erfaring havde budt mig, men naturligvis samtidig en utrolig spændende opgave. Der er udfordringer, du ikke kunne forudse. Hold da op, jeg kan få et slagtilfælde fire gange om ugen, tænkte jeg."

Sammenlægningen betød farvel til 30 procent af de ansatte.

Der var en del dobbeltfunktioner, og flere valgte at søge nye græsgange.

"I sådan en omstillingsproces tegner man organisationen op, og der er altid nogle nøglepersoner, som du gerne vil bygge organisationen op omkring. Men pludselig forlader en af de vigtige personer dig. Det skal du komme over og komme videre. Og det er meget vigtigt i den proces at bevare dig selv, have tillid til og tro på, at du gør det rigtige. Du må ikke gå i panik, selvom der er rigelig anledning til det - det skal du bare lade være med," fortæller Ole Mygind.

Han lærte, at man som leder - især i sådan en situation - ikke kan kommunikere for meget til sine medarbejdere.

"Vær ærlig over for dine medarbejdere. Hvis situationen ikke er fantastisk, så sig det. Det kom bag på mig, hvor meget man skal kommunikere. Folk bliver usikre i sådan en proces, og nogle af dem, der forlod os, gjorde det, fordi de var usikre, selvom de ikke havde grund til at være det," siger han.

Tryk på de vigtigste punkter
Ole Mygind har arbejdet i it-branchen, siden han i 1994 blev teknikumingeniør. Hans ingeniørerfaring kom ham til gavn i Damgaard Data, i dag Microsoft, hvor han som konsulent arbejdede i den ende af ERP-systemer, der implementerede produktionsmodulerne.

Erfaringen med produktionsmodulerne i XAL og Axapta sendte ham videre til Symbol Technologies, hvor han var med til at udvikle lagerløsninger og applikationer til håndterminaler og trucks.

Som nordisk ansvarlig havde han mange rejsedage, og dem blev der bestemt ikke færre af, da Motorola købte Symbol.
Her oplevede han første gang, hvordan det føles, når en stor amerikansk koncern køber ens virksomhed. Der var både fordele og ulemper, husker han.

"I Symbol var der kort fra bund til top - der var kun 800 i den europæiske organisation. I Motorola forsvandt den nærhed noget. Salgscyklerne var meget langsomme, med EU-udbud, der kunne vare flere år."

Til gengæld så han, at amerikanske virksomheder er gode til at sætte processer op, der lægger det rigtige tryk i virksomheden.

"Det er ikke management by fear, slet ikke, men et tryk på de allervigtigste punkter i virksomheden, der bare skal fungere."

Det har han kunnet bruge selv som chef i Avaya.

"Folk skal vide, hvordan strukturen er, og hvad der forventes af dem. I en amerikansk virksomhed kan det godt drives til en lidt vild disciplin, men du kan bruge det til, at folk forstår, hvordan virksomheden måles. Alle skal kende konsekvensen af deres handlinger," siger Ole Mygind, som selv måles på tre traditionelle parametre: Omsætning, dækningsbidrag og medarbejderundersøgelser.

"Jamen, det er jo enkelt: Vi skal tjene penge, have en velfungerende partnerkanal, glade kunder og glade medarbejdere."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.