Jan Bau skiftede spor fra crooner i et bigband til it-branchen. Og der er masser af ligheder mellem de to, fortæller han.

Portræt: Droppede sanger-karriere og blev it-direktør

Portræt: Et karrierevalg mellem bigband-sanger eller it-mand. Det lyder måske som to vidt forskellige verdener, men der er faktisk masser af musik i it-branchen, fortæller Jan Bau.

Som 35-årig stod Jan Bau overfor et af livets store valg.

Skulle han fortsætte som Frank Sinatra-crooner i et bigband med succes og internationale ambitioner eller vælge en fremtid i it-branchen?

"Jeg var over 30, før jeg begyndte at synge professionelt, og det havde stor betydning for valget. Var jeg startet med at synge som 20-årig, havde mit liv helt sikkert set meget anderledes ud i dag. Så havde vi næppe siddet og snakket it nu," fortæller Jan Bau smilende, da vi mødte ham på en af årets første solskinsdage, kun et stenkast fra Christiansborg.

Men selv om det valg faldt ud til fordel for it, har erfaringerne fra de skrå brædder været med til at danne en solid plaform. Forskellene mellem jazzmusik og it er ikke så store, som de måske lyder.

"Det handler i begge til fælde om at fokusere og om at være 100 procent til stede." siger Jan Bau, der allerede som tre-årig optrådte på en skammel foran familien i form af dirigent for et stort klassisk orkester.

"Stiller man sig op foran et publikum uden at være forberedt eller uden engagement, så bliver resultatet noget møg. Den regel gælder både i en koncert, hvis du er keynote speaker ved en konference eller sidder til et salgsmøde."

"Samtidig kan et godt orkester bevare engagementet, selvom de har spillet den samme koncert 60 gange. Det handler om at være på, og den egenskab kan man bruge i alle aktiviteter, hvor man skal yde noget."

"I en salgssituation vil køberen også gerne være sammen med en person, der giver én en oplevelse. Det er ligegyldigt, hvor fantastisk dit produkt er, hvis du ikke har det menneskelige overskud til at sælge det."

Kan alle erhvervsledere ligefrem lære noget af musikkens verden?

"Musik i forbindelse med personlig udvikling eller som ledelsens-instrument er stadig et lille område i faglitteraturen, men det korte svar er klart ja."

"Hvis du sidder som erhvervsleder, men er helt blank overfor det musiske, kan det være svært. Derfor kan man ikke bare invitere 50 erhvervsledere på en musikkonference og forvente, at det udmønter sig i konkrete ledelsesforbedringer."

"Men til den gruppe, der kan rumme musikken, kan det bruges langt mere seriøst og aktivt. Man kan lære rigtig meget om, hvordan man performer godt, ved hjælp af musik."

Byggemanden
Jan Bau blev for et år siden ansat som nordisk direktør for Tufin Technologies.

På vores breddegrader er det iisraelske firmaet måske knap så kendt, men han er også ansat til at bygge en nordisk organisation. Et projekt han tidlige har tidligere har haft succes med i sikkerhedsfirmaet Check Point.

Han kan lide at bygge noget op fra bunden. Præcis som når et nyt band skal sættes sammen, et sæt med musiknumre indøves og udføres, så det svinger.

Musik har i den grad en centralrolle i alt, hvad Jan Bau foretager sig i it-branchen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.