Artikel top billede

Nye regler skal give danske it-firmaer adgang til kæmpe-marked

Europa-Kommissionen vil med nye regler gøre det nemt for danske it-virksomheder at byde på udbud i EU-lande.

Danske it-virksomheder er mere end velkomne til at byde på kontrakter i andre EU-lande.

Men som Computerworld tidligere har skrevet, er det en besværlig affære.

Men det skal være slut nu.

Europa-Kommissionen har netop fremlagt et forslag til en forordning, der muliggør brugen af medlemslandenes eID-løsninger, det vil sige NemID for danskernes vedkommende, på tværs af landegrænserne.

Kommissionen fremhæver selv, at forordningen vil gøre det lettere for virksomheder at byde på udbudsopgaver i andre medlemslande.

EU-udbud føres ind i den digitale tidsalder

Brugen af NemID vil gøre det muligt for en dansk virksomhed at aflevere et tilbud på et EU-udbud elektronisk.

Derved vil virksomheden kunne spare omkostningerne og besværet ved at aflevere det personligt eller med kurertjeneste.

Bjarke Alling, direktør i Liga Distribution, der beskæftiger sig med salg af integrationsløsninger mellem offentlige signaturer og virksomheders brugerstyring, er positiv over for forslaget:

"Det er den rigtige vej, EU går. Forslaget vil gøre det lettere for virksomheder at handle på tværs af grænserne," siger han.

Ikke godt nok

Selvom forslaget vil lette en stor byrde for virksomhederne, så er det alligevel ikke en fuldstændig løsning.

Det løser nemlig kun ét af flere problemer, der forhindrer mange danske it-virksomheder i at byde på EU-udbud.

Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen, fortæller, at der i EU er yderligere udfordringer som sprog, markedsforståelse, konkurrenceforhold og lokal support, der bremser danske virksomheders lyst og mulighed for at gå ind på EU-markedet.

Alligevel mener han, at forslaget i det mindste er et skridt i den rigtige retning - bare ikke nødvendigvis for udbudsforretningen i EU.

"Selvom forslaget kun løser en del af problemet, er det den rigtige vej at gå. Forslaget har store potentialer for at øge samhandlen i og på tværs af EU på alle områder, som ikke er underlagt udbudsregler," siger Morten Bangsgaard.

Så selv om forslaget adresserer det ene af problemerne, så er der stadig lang vej igen, før danske virksomheder får lettere ved at byde på EU-udbud.

Og apropos lang vej, så skal vi måske også se langt i kikkerten, før forordningen træder i kraft.

Forslaget er sendt fra Europa-Kommissionen til Europa-Parlamentet, hvor det nu skal godkendes.

Kommissionen tør ikke udmelde et tidspunkt for forventet godkendelse, men henviser til, at godkendelse kan tage et til to år.

Læs også: Derfor er EU lukket land for danske it-virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere