Artikel top billede

Derfor vil nyt Apple-produkt bane vejen for ny bølge

Den nye MacBook vil slagte de bærbare pc'er og give inspiration til en helt ny bølge af pc-kloner.

Læs også:

Apple-præsentation: Her er Apples nye produkter.

Dansk app-mand: Derfor er vi rejst til Apples WWDC.

Computerworld News Service: Apple efterlod mandag konkurrenterne i støvet med lanceringen af en ny og tyndere 15 tommer MacBook Pro med Retina-skærm.

Apples nye bærbare computer er ikke billig, men i forhold til dens klasse er den meget tynd (1,8 centimeter i højden) og let (2,02 kilo), hvilket har kunnet lade sig gøre ved at droppe dvd-drevet, FireWire-porten, Ethernet-porten og kun bruge flash-storage.

Men det, der virkelig får denne bærbare til at skille sig ud, er den nye LED-bagbelyste såkaldte Retina-skærm med en opløsning på hele 2.880 gange 1.800 pixel med 220 pixel per tomme.

Brancheiagttagerne har længe forventet, at Apple vil samle produktlinjerne MacBook Air og Pro, og det ser da også ud til, at det er den proces, der nu er i gang.

Apple kalder sin nye MacBook Pro med Retina-skærm for den næste generation af MacBook Pro.

Det fører til spørgsmålet, om Apples nye MacBook Pro med Retina-skærm vil påvirke salget af andre producenters bærbare pc'er og for eksempel spænde ben for Intels ultrabook-koncept?

Den bliver svær at sælge

Denne næste generation af MacBook Pro kommer ikke øjeblikkeligt til at appellere i stor stil til aktuelle købere af bærbare fra Apple eller andre pc-producenter.

Den billigste model med 256 gigabyte SSD og en Core i7-processor med fire kerner på 2,3 gigahertz koster 17.599 kroner.

Det skal sammenlignes med spillebærbaren Asus G75VW, der har den samme processor, seks gange så meget lagerplads (som dog er harddisk i stedet for flash-baseret) og en skærm på 17 tommer med en opløsning på 1920 gange 1080 pixel. Den kan i Danmark aktuelt fås til blot 10.499 kroner.

Selvfølgelig kommer Apple til at sælge en del MacBook Pro med Retina-skærm, men denne bærbare er hovedsageligt til for at blive savlet over i Apple-butikken og ikke solgt i massevis.

I den forstand har den nye MacBook Pro noget tilfælles med den oprindelige MacBook Air fra 2008.

Den første MacBook Air var for dyr for de fleste og dens hardwarespecifikationer var ikke imponerende.

Men folk blev fascinerede af ideen om at have en bærbar med i tasken, som var så tynd, at den kunne gemmes i en stor kuvert.

Som tiden gik, øgede Apple specifikationerne, lavede diverse forbedringer og oplevede dens popularitet eksplodere i 2011 efter introduktionen af mere moderat prissatte modeller med skærme på 11,6 og 13,3 tommer.

Der kan ikke være nogen tvivl om, at Apple ønsker at genopleve denne udvikling med den nye MacBook Pro med Retina-skærm, blot med den forskel at de lavere prissatte modeller denne gang sandsynligvis bliver lanceret inden for en kortere tidsramme end de tre år, der gik i forbindelse med MacBook Air.

Hardwarespecifikationerne er nemlig allerede i orden på den nye MacBook Pro med Retina-skærm, så derfor handler det kun om at reducere omkostningerne til produktion og anskaffelse af komponenter.

Derfor er den værd at savle over

Udover den fire-kernede Core i7-processor og den banebrydende skærm indeholder grundmodellen af Apples nye bærbare otte gigabyte RAM (der kan udvides til 16 gigabyte), Nvidia GeForce GT 650M med én gigabyte GDDR5-hukommelse, et 720p HD-webkamera, to USB 3.0-porte, Thunderbolt, port til SDXC-kort, 802.11n Wi-Fi og Bluetooth 4.0, mens den har en vejledende batterilevetid på op til syv timer.

Det ville være godt med længere batterilevetid og mere lagerplads og dens vægt er stadig en tand for høj efter min smag, men derudover er der ikke noget at sætte en finger på.

Apple vil sandsynligvis lade den nye bærbare stå uden for den almindelige MacBook Pro-produktlinje, indtil den har gennemgået nogle få forbedringer af pris og hardwarespecifikationer.

Men før eller senere vil flere af de forskellige MacBook-modeller antage denne form og det til lavere priser.

Ultra-udfordringen

Nu da Apple har løftet sløret for den næste generation af sine bærbare, hvor står så resten af pc-branchen?

De ultrabooks og andre Windows-baserede bærbare, der er på vej i de kommende måneder, vil givetvis blive interessante, når Microsoft udgiver sit touch-venlige Windows 8, der forventes på markedet i oktober.

Vi vil nok komme til at se flere bærbare med touch-skærme, flere hybride bærbare, der kan laves om til tablets, samt tablets, der er målrettet brugergrænsefladen Metro i Windows 8. Men en tilpasning til touch-brug vil ikke være nok.

Kan anvendes på tværs

Det er ikke længere nok, at der findes ultrabooks. Meningen med Intels ultrabook-klasse af bærbare var at forene fordelene ved tablets (hurtig opstart, tynde og lette) med fordelene ved Windows-baserede bærbare (kraftige processorer og tastatur i fuld størrelse).

Men designkoncepterne fra ultrabooks-klassen bør anvendes på tværs af hele viften af Windows-bærbare.

Apple ser ud til at være på vej mod en hel produktlinje af bærbare, der er lette og tynde som MacBook Air og samtidig med en lige så stærk ydelse som MacBook Pro samt knivskarpe Retina-skærme.

Hvis de øvrige pc-producenter vil gøre sig forhåbninger om at følge med, bliver de nødt til at begynde at tænke i samme baner.

Oversat af Thomas Bøndergaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere