Artikel top billede

Håndværkere fandt ved et tilfælde fiberrør hele vejen ind til Sune Lindgaard Nielsens hus. Men han kan stadig ikke få fiber. Foto: Sune Lindgaard Nielsen.

Danskers kamp mod TDC: Hvorfor kan jeg ikke få fiber?

Først benægtede TDC, at der lå fiber i området. Nu er der en anden grund til, at en borger i københavnsområdet ikke kan få fiber. Læs den bizarre historie om en mands kamp for fiber.

Læs også: Sådan er det gået TDC's køb af Dongs fibernet

- Nej. Der er ingen fiber i området.

Sådan lyder svaret fra TDC til Sune Lindgaard Nielsen, da han for et par måneder siden undersøgte muligheden for at få lagt fiber ind til sit nyindkøbte hus i Gladsaxe i Storkøbenhavn.

Et hus, der på grund af renoveringen efter en vandskade ikke engang havde en kobberforbindelse.

"Jeg syntes, det var håbløst gammeldags at få lagt kobber ind. Men til sidst accepterede jeg, at jeg ikke kunne få fiber, så jeg bad TDC om at etablere en kobberforbindelse," fortæller Sune Lindgaard Nielsen.

Opdager fiber ved et tilfælde

Men tingene tager derefter en uventet drejning.

For ved et uheld kommer en tekniker til at bore ind i hovedledningen til strøm, og andre teknikere bliver hidkaldt for at grave ledningen fri, så den kan blive repareret. De har en overraskende melding til Sune Lindgaard Nielsen.

"De viser mig, at elkablet ligger lige dér, ved siden af to fiberledninger. Så var det, jeg spærrede øjnene noget op," fortæller Sune Lindgaard Nielsen, som tilføjer, at der ifølge teknikerne er blæst fiber ud i rørene.

Det skulle med andre ord ikke blot være tale om tomrør, men derimod fiber klar til brug. 

Får blod på tanden

Med nyt blod på tanden for at få fiber, kontakter Sune Lindgaard Nielsen fiberselskabernes markedsføringsselskab Waoo, der i første omgang gentager, at beskeden fra TDC er, at der ikke ligger noget fiber.

"Men jeg fortalte, at jeg med mine egne øjne har set, at fiberkablerne ligger ret op og ned af mit hus, og jeg tog billeder af det. Waoo lovede derfor at spørge TDC igen," lyder det fra Sune Lindgaard Nielsen.

Men desværre for Sune Lindgaard Nielsen modtager han kort efter en nedslående melding fra Waoo. For de har modtaget følgende melding fra TDC's Wholesale-afdeling:

"Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at levere fiber på adressen. Det teknikhus der er tilknyttet skabet er endnu ikke aktiveret og der er desværre ikke nogen dato for, hvornår dette sker," lyder meddelelsen fra TDC.

"I min verden er det noget fis. Det er bare en teknisk hindring for, at de ikke vil lukke op for fiber," lyder det fra en vred Sune Lindgaard Nielsen.

Her er TDC's svar

Computerworld har spurgt TDC, hvorfor Sune Lindgaard Nielsen ikke må få fiber, når der tilsyneladende er ført fiber hele vejen ind til huset.

Læs TDC's svar på næste side.

TDC - derfor kan borgeren ikke få fiber

Computerworld har modtaget følgende svar fra TDC's pressechef Lasse Bastkjær Jensen:

Hvorfor fik borgeren i første omgang at vide af TDC, at der ikke var fiber i området, når der er gravet fiber hele vejen ind til hans hus?

"Ifølge vores oplysninger, er det, borgeren kan se, et såkaldt tomrør, der er nedlagt i forbindelse med DONGs nedlægning af elkabler. Der udestår fortsat en aktivering (iblæsning af fiber, opsætning af elektronik, strøm og udstyr på central og backhaul til resten af nettet). Vi vil hellere end gerne sælge på etableret infrastruktur, så hvis data i vores systemer ikke er korrekte, og det rent faktisk er en fiber, er vi mere end villige til at levere via WAOO. Vi sender snarest en tekniker til adressen for at undersøge sagen nærmere."

Kan i komme det lidt nærmere, hvad det betyder, at teknikhuset ikke er aktiveret?

"Et område siges at være aktiveret, når den central/det teknik-punkt, rørene terminerer på, er bestykket, det vil sige, at der er etableret strøm, opsat rack, krydsfelter og aktivt udstyr. Endvidere skal der være blæst fiber ud i rørene.

Hvorfor er teknikhuset ikke aktiveret?

"TDC investerer som enhver sund virksomhed inden for begrænsede CAPEX-rammer. Derfor foregår det et skridt ad gangen, og dette område er i første omgang blevet fravalgt, men vil givetvis blive aktiveret over den kommende årrække."

Kan I komme bare en smule nærmere en dato for, hvornår aktiveringen af teknikhuset sker?

"Ikke på nuværende tidspunkt."

Hvordan kan man som borger i københavnsområdet få svar på/slå op, om der er fiber i området?

"TDC opdaterer hver måned den såkaldte whiteliste på tdc.dk, hvor borgere og teleoperatører kan se, hvilke adresser der kan leveres på. Listen udbygges løbende."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere