Artikel top billede

Guide: Undgå bøvl med udenlandske netbutikker

Her er seks ting, du skal vide, når du handler i udenlandske netbutikker.

Læs også:

Her er Danmarks bedste e-handelsbutik

Danskerne handler på nettet som aldrig før.

Og selvom størstedelen af handlen foregår på danske netbutikker, lægger hver fjerde e-handlende sine penge i en udenlandsk netbutik.

Det viser tal fra Dansk e-handelsanalyse.

Det er især muligheden for at spare penge, der lokker forbrugerne til at kigge uden for Danmarks grænser.

Men selvom der kan være penge at spare ved at købe sin nye fladskærm i Tyskland, er der en række faktorer, man som forbruger bør overveje, inden man beslutter sig.

"For prisen kan hurtigt blive en anden, hvis du ikke ser dig ordentligt for," advarer Caroline Appleyard, chefjurist hos e-mærket.

Dansk forbrugerlovgivning er blandt de mest skrappe, og danskerne er generelt godt sikret ved køb på nettet.

"Det betyder ikke, at man skal afholde sig fra at handle i en udenlandsk netbutik, men blot at man skal være opmærksom på, at reglerne ikke nødvendigvis er dem, man kender fra Danmark," siger Caroline Appleyard.

Hun fortæller, at det er svært at give en dækkende beskrivelse af de internationale forbrugerrettigheder i forhold til nethandel, da der er forskel på regler og procedurer fra land til land.

For eksempel har man syv dages fortrydelsesfrist i Storbritannien og 10 dage i Italien mod 14 dage i Danmark.

De seks gode råd

Her er e-mærkets råd til folk, der handler i udenlandske netbutikker.

Er told og moms medregnet?

Køber man for eksempel elektronik i udenlandske netbutikker, er der ofte tale om produkter i lidt højere priskategorier, og så bliver told og moms pludselig en faktor.

Er varen købt i en netbutik uden for Europa, skal der betales told, hvis købet er over 1.150 kroner og moms, hvis beløbet overstiger 80 kroner.

På skat.dk kan man finde de forskellige toldsatser. For eksempel kan du ved køb af digitale videokameraer risikere at skulle betale op til 12,5 procent oven i den oplyste pris.

Er fortrydelsesretten og reklamationsfristen kortere?

Jo længere tid du som forbruger har til at fortryde eller reklamere des bedre. Inden for EU er der forskel fra land til land, men man har dog altid minimum syv dages fortrydelsesret.

Kigger man uden for Europa, bliver forskellene større, og derfor anbefaler e-mærket, at man vælger de netbutikker, der som minimum lever op til EU's krav.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at fristen for fortrydelse først starter, når man har modtaget varen.

Hvad koster det at sende varen retur?

I Danmark er det netbutikken, der betaler regningen ved reklamation. Sådan hænger tingene ikke nødvendigvis sammen i udenlandske netbutikker, og så kan det hurtigt blive en dyr affære at sende et par store højtalere retur.

Vær derfor altid på vagt, hvis netbutikken ikke informerer om dine muligheder ved fortrydelse eller reklamation.

Er netbutikken del af en mærkningsordning?

I Danmark har vi e-mærket, i Sverige Trygg E-Handel og i Østrig er det Euro Label-mærket, man skal kigge efter.

Du finder en samlet liste over alle de europæiske mærkningsordninger her.

Kan jeg betale med Dankort, VISA, Eurocard?

Når du betaler med kort kan du gøre brug af indsigelsesordningen.

Den sikrer dig, at du kan få det fulde beløb tilbage (inkl. fragt og gebyrer), hvis du fortryder et køb eller ikke modtager varen.

Hjælp til at klage

Handler du på en udenlandsk netbutik, kan e-mærket og Forbrugerrådet ikke hjælpe dig i en eventuel tvist. Men der er der også muligheder for at få hjælp, hvis tingene går galt, når man handler uden for Danmarks grænser.

"Start med at kontakte den pågældende netbutik eller den mærkningsordning den måtte være tilknyttet. Er det ingen succes, så er det ved køb i et EU-land samt i Norge og Island Forbruger Europa, man skal have fat i, mens det ved nethandel uden for EU er econsumer.gov," siger Caroline Appleyard.

E-mærket er den danske mærkningsordning for sikker nethandel. Følgende organisationer står bag e-mærket: Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet.

Læs også:

Her er Danmarks bedste e-handelsbutik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere