Artikel top billede

25-årige Henrik Hansen er i gang med at oprette et fælles net til medborgerne og ham selv. Foto: privatfoto.

Så svært er det at oprette sit eget bredbåndsnet

En gruppe borgere ville efter Skyline-konkursen bygge deres eget dele-net. Men det var ikke let. (Opdateret 11/7 14:45)

Opdatering: Computerworld har 11/7 modtaget en henvendelse fra SE, hvor kommunikationschef Jan Lyng Lauridsen oplyser, at en løsning på det problem, Computerworld her omtaler, trådte i kraft stort set samtidig med publiceringen af denne artikel.

"Jeg undrer mig meget, fordi vi faktisk lige nu er ved at etablere en 100/100 mbit/s fiberbredbånds-forbindelse til Bjerndrup," skriver kommunikationschefen, og han tilføjer at den "har været aktiv siden i går kl. 16.00." (Tirsdag, red.)

Formand for Borgerforeningen Skjold-Bjerndrup hedder Henrik Hansen og er 25 år.

Den unge formand i byen, der ligger i Aabenraa Kommunes midte, cirka 12 kilometer fra den dansk/tyske grænse, har i kølvandet på Skylines konkurs forsøgt at oprette et fælles net til borgerne, da mange af de cirka 100 huse var tilknyttet det konkursramte bredbåndsselskab.

Men det har ikke været en let øvelse.

"Den eneste mulighed, vi ser for at få net igen, er med et langdistance WiFi-net," siger Henrik Hansen.

Må ikke dele internet

Han forklarer, at borgerforeningen nu har fundet en løsning, så byen atter kan komme online, men "det er bare ikke lykkedes for os at købe internet til vores netværk".

"Henvendelser til Syd Energi har ikke båret frugt, tilsyneladende ønsker de ikke at sælge et internet, vi må dele," siger formanden, der indtil Skylines konkurs arbejdede i et firma kaldet Installasjon v. Lars Bo Petersen i Søgård, hvor han var montør for Skyline.

Men Henrik Hansen er i dag arbejdssøgende, hvilket han i øvrigt bemærker heller ikke bliver nemmere, når kurator i Skyline lukker hans forbindelse den 30. i denne måned (juni, red.)

Borgerforeningens kamp for internet stopper dog ikke ved den første afvisning.

"Den videre jagt på net er gået igennem Nianet, som Syd Energi er medejer af."

"Her har vi stødt panden mod en mur," fortæller Henrik Hansen.

Fortsætter ufortrødent

"Vi fortsatte dog ufortrødent, og efter et tip fra Primanet på Djursland kunne vi rette henvendelse til en tredje leverandør, som gerne ville sælge, det vi ønsker - net man må dele," beretter Henrik Hansen.

Så langt, så godt.

"Der er bare den hage, at de så køber gennem Nianet, køber så igen ved Syd Energi - og det tager tid."

"Imens kan vi, der bor for enden af internettet, vente 16 uger og håbe, at ventetiden holder," siger han.

Direktør: Initiativer skal koordineres

Hos Nianet forklarer direktør Rasmus Helmich, at han ikke kender ventetiden i den konkrete sag.

"Men vores produkt må gerne deles af brugerne. Vi leverer til en stribe antenneforeninger og lignende, " siger han.

Hos Syd Energi har man en noget anden opfattelse af forløbet.

"Først og fremmest skal borgerne i Bjerndrup roses for deres initiativ og virkelyst," udtaler koncerndirektør Lars Andreasen fra Syd Energi.

"En af konsekvenserne ved den er, at vi modtager en del forskellige henvendelser fra Bjerndrup, som ikke er koordinerede."

Han oplyser, at han er personligt i dialog med Yrsa Jaeger, som er formand for Bjerndrup Lokalnet.

"Vi er i fællesskab ved at afdække, hvordan vi kan hjælpe med en hotspot-løsning, der vil afhjælpe de akutte problemer, som knytter sig til Skylines konkurs," udtaler koncerndirektøren.

Altså:

"Hvis du skal have min vurdering, så er der tale om manglende dialog mellem de forskellige initiativrige dele af Bjerndrup, mere end der er tale om modvilje eller træghed i at finde en løsning fra SE's side," lyder hans opfattelse af forløbet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere