"Menneskets intelligens er Den Sidste Mohikaner. Vi har opfundet maskiner til enhver tænkelig fysisk handling, men mangler stadig at skabe kunstig intelligens. Jeg tror ikke, det er en god idé at putte hele menneskets hjerne ind i en computer, men vi kan få stor gavn af at klone dele af den menneskelige hjerne ind i it-systemer."

Kurt har kodet et system, der sætter verdens investorer til vægs

Her kan du møde manden, som har skabt et aktiehandelssystem, der slår de store aktiespekulanter. Det begynder med et spil skak, og det ender med et investeringssystem baseret på kunstig intelligens.

Da Kurt Kara var dreng, kunne han godt finde på at pjække fra skole for at spille skak.

Det var hans mor naturligvis ikke særligt glad for, men pjækkeriet blev begyndelsen til et vaskeægte kodeeventyr.

I dag har han nemlig bygget en software-klon af sin forretningsmæssige indsigt og viden om investeringer.

Igennem de seneste 10 år har han udviklet et software- system, der uden menneskelig indblanding er bedre til at handle aktier end mennesket selv.

Slår dem alle på stribe
Hans software slår i hvert fald de store internationale investeringsfonde på stribe.

Sin fascinationen af logik og viden om aktiehandel har Kurt Kara kopieret ind i en kode, der evner at lære af sine egne erfaringer.

Vel at mærke frasorteret alle menneskelige følelser og impulser. Resultatet er aktiehandelsprogrammet SinAI (Stockmarket Investment Artificial Intelligence), der gennem de sidste fem år har kørt som et udviklingsprojekt med et anseeligt millionindskud til handlerne i investeringsfirmaet Maj Invest, hvor Kurt Kara arbejder.

"Min erfaring inden for aktiehandel har lært mig, at den investor, der fejler mindst, vinder. Det er den logik, jeg har forsøgt at bruge i mit program," fortæller en storsmilende Kurt Kara.

Han tilhører en meget sjælden race med dyb indsigt i både it og programmering kombineret med mange års praktisk erfaring som aktiehandler.

"Der er ingen systemer, der er komplet dårlige eller komplet gode. Har man eksempelvis et system, der rammer forkert hver gang, skal man jo bare vende det om," siger han.

"Det værst tænkelige for mit aktiesystem er derfor, at det giver nul i afkast, for så er det svært at se, hvor der skal justeres. Så du skal kalkulere med, at systemet laver fejl og bruge fejlene fremadrettet."

Langt fra nul
På den oversigt af grafer, som Kurt Kara stolt fremviser mellem kaffekopperne på bordet, kan man dog se, at hans system ligger langt fra nul i afkast.

Resultaterne ser overbevisende ud, men er i sagens natur ikke blevet efterprøvet af Computerworld.

Der er dog stadig tale om et udviklingsprodukt, som kan vise sig anderledes resultater, når det kastes ud i den virkelige verden.

"Her kan du se SinAI sammenlignet med nogle af verdens største fonde," siger han om graferne, hvor SinAI ligger som tredjebedste linje i toppen efterfulgt af et spaghettilignende, sammenfiltret bundt streger nedenunder.

"Computeren spiller mod de bedste hold i verden, og den ligger i øjeblikket nummer tre, hvilket stadig er ret udmærket," siger han med selvtillid i stemmen.

"Er der ikke nogle store etiske og samfundsmæssige problemer forbundet ved at lade computeren overtage handlerne?" afbryder jeg ham midt i hans forklaring.

"Næ," lyder det korte svar - fulgt op af en forklaring:

"Faktisk ser jeg det lige omvendt. Hvis man anvendte computere til langsigtede investeringer, ville verden se bedre ud. Virksomhedernes prisfastsættelser ville blive mere korrekte, og vi ville undgå bobler, som i bund og grund udspringer af følelser hos investorerne," lyder hans analyse.

"Hvis man bruger computeren til meget kortsigtede handler og spekulationsforretninger, har du en pointe med dit spørgsmål. Så vil jeg også stille et stort spørgsmålstegn ved etikken."

"Men vi lever i et videnssamfund og ikke i et trossamfund. Her er det per definition teknologien, der bærer udviklingen frem, og it er spydspidsen. Det kan vi lige så godt acceptere," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Midt i en Corona-tid: Holder du sikre og brugervenlige onlinemøder?
Åbne kontormiljøer, personlige møder, teambuilding og håndtryk har tidligere været en del af hverdagen for mange danske virksomheder, men det har covid-19 ændret på. Tidligere klassiske arbejdsformer er blevet erstattet af nye og mange medarbejdere arbejder f.eks. hjemmefra, på skift eller under nye og mere beskyttede forhold. Denne nye virkelighed har resulteret i en større produktivitet og effektivitet blandt de medarbejdere, som trives med at arbejde hjemmefra. Eksempler som øget fokus, effektiv brug af tid og færre forstyrrelser er blandt de positive tendenser. Det har fået flere ledere til at overveje at implementere muligheder for fleksible arbejdsmiljøer og faste hjemmearbejdsdage. Er det også tilfældet i din virksomhed? Hvis ja, så læs med i denne e-guide og find inspiration til, hvordan din virksomhed kan opnå de største fordele med online møder baseret på Cisco Webex.